Toet & Co: Geel of Oranje

Zondagmiddag. De boodschappen zijn binnen, de zon schijnt, de was hangt te wapperen in de wind en de parasol doet haar best het hele balkon in de schaduw te laten verdwijnen. Gezien het verschil in formaat tussen balkon en parasol gaat dat never nooit nieh lukken, maar een kniesoor die daar op let. Ik geniet van de rust en de weldadige warmte. Dan verschijnen de Boysz bepakt en bezakt in de deuropening. Handdoeken, koeltasje, zonnebrillen… Alles wat je nodig hebt voor een dagje zwembad, Ik mis alleen de tijdmachine. Met hun ogen strak op de parasol gericht blijven zij in de deuropening staan, overleggen zacht.

‘Rianne, welke kleur heeft die parasol?’ Ik kijk Toet verbaasd aan. ‘Wat doet dat er nou toe?’ stel ik een wedervraag. ‘Alles,’ piept Rozi. ‘Yeas, Everything. Color pleazzzzeeeeee…’ Ik kijk naar de parasol en aarzel tussen geel en oranje. Het is maar net vanuit welke hoek je naar dat ding kijkt. ‘Ergens tussen donker geel en licht oranje,’ zeg ik aarzelend. Ḿaak un choice,’ bromt Moeltje. ‘Met yellowyorangerie kunnen wai niets.’ Ik zeg niets. Wacht op de verklaring. ‘Vakantietijd! Code geel en code oranje,’ is de verklaring die Toet op afgebeten toon geeft. Ik snap het nog steeds niet. Zuchtend over zoveel domheid legt Toet het probleem uit. ‘Is de parasol geel dan kunnen wij het balkon op en zijn wij verzekerd. Mocht er iets met één van ons gebeuren, dan komt de ANKB )Algemene Nederlandse Knuffel Bont) ons repateriseren.’ ‘Ja, piept Rozi, ‘en ze brengen ons ook thuis.’ Toet kijkt zijn vriendje even strak aan. ‘Blijkt de parasol toch oranje te zijn, wordt onze verzekering geannuleerd en moeten wij maar zien hoe we thuis komen.’ ‘Yeas. End den is er ook nog our medical bill. Det wordt den ook niet betaald,’ mompelt Moeltje.

‘Dit is het balkon,’ zeg ik gefrustreerd tegen Toet. ‘Als de parasol onder invloed van de zon oranje wordt dan zijn jullie zo weer binnen…’ Dan dringt het tot mij door wat Moeltje heeft gezegd. ‘Medical bill?’vraag ik verbaasd. ‘Welke medical bill?’ Voorzichtig doet het beertje zijn sok af. Zijn rechter oortje bungelt nog slechts aan een draadje. ‘Wat is er gebeurt!’ roep ik verschrikt en snel op het beertje af.

Vijf minuten later zit zijn oortje weer stevig vast en eis ik een verklaring. ‘Nou kijk, we wilde naar de jura maar omdat Frankrijk code geel heeft, barst het daar natuurlijk van de toeristen. Dat leek ons niet handig dus hebben we onderzocht wanneer we de meeste kans hadden om geen mensen tegen te komen.’

‘Dat was drie maanden geleden,’ piept Rozi. ‘But to be on de safe side hef wai er nog 225 miljoen years van af getrokken.’ Toet grijnst eens. ‘ja, we wilde wel eens een T-Rex in levende lijven zien. Met die korte voorpoten van hun, kunnen ze ons toch niet pakken, duscchhhhh…’

‘No, but with those big feet they can stamp really hard.’

‘Gelukkig was de grond niet hard,’ piept het olifantje, ‘Dus we schoten zo de grond in. Alleen Moeltjes oor bleef achter een takje hangen. Gelukkig brak dat takje, maar toen lag zijn oortje er al half af…’

‘De T-Rex heeft ook slechte ogen,’ vervolgde Toet het verhaal. ‘Dus na die stamppartij rende wij snel naar de tijdmachine toe. Alleen jammer dat er ook een stegosaurus in de buurt was. Die heeft echt geen brilletje nodig. Met zijn grote stekelige staart versperde hij ons de weg. Toen bond Rozi zijn sjaaltje aan een lange tak en ging daar mee zwaaien. Stego was daardoor even afgeleid en toen lukt het Moeltje om in de tijdmachine te klimmen.’

‘Yeas. End de rest is history. But wai hebben besloten det wai voorlopig safe reizen. With insurance and all.’ De andere twee knikken instemmend. ‘En naar veilige locaties, zoals Balconia. Vandaar dat wij willen weten, is die parasol geel of oranje….

Toet, Rozifantje en Moeltje, aka de Boysz, zijn drie magische knuffels die mijn leven mooier maar op zijn tijd ook zwaarder maken. Toet is van oorsprong een CliniClown muis, Rozifantje iss een creatie van Appelig en daarmee one of a kind, en Moeltje is in 1998 in de rugzak van Zoon mee naar Nederland gekomen, en woont hier dus min of meer illegaal.

9 Comments

  1. Wat een schrik weer! Maar de operatie is gelukkig goed verlopen, begrijp ik. Wanneer ga je een groene parasol kopen? Joe neffer no. Better seef dan sorry.

    Like

    1. Operatie bleek een fluitje van een cent. Groene parasol is niet aan de orde. Er bestaat zoiets als TE GROEN!

      Like

Reacties zijn gesloten.