Hoe verlicht is Nederland?

Nederland is onderdeel van Europa, van het vrije Westen. Europa geldt als verlicht, verdraagzaam, beschaafd. In Europa leven betekent in vrijheid leven. Oké, voor homo’s, transgenders en vrouwen is het klimaat in met name landen als Hongarije en Polen niet juh van het, maar hé, die landen zijn nog niet zo lang geleden onder het juk van het communisme uit gekropen, en moeten nog wenen aan het omgaan met vrijheid en verdraagzaamheid.

Nee, dan in Nederland. Daar mag je als homoseksueel stel gewoon hand in hand over straat lopen en kunnen trouwen. Worden transgenders begeleid tijdens hun transformatieproces en kunnen hun geslacht officieel laten wijzigen. Hebben vrouwen evenveel rechten, en verdienen eenzelfde salaris als hun mannelijke collega’s die hetzelfde werk doen. Toch?

Nouhou….

Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw ging ik werken voor de afdeling Organisatie & Efficiency van een multinational in het zuiden des lands. Een van de dingen die ik daar leerde is dat een productielijn zo snel en zo goed is als de langzaamste cq slechts machine in de productielijn. Wat ik ook leerde was dat dat principe niet alleen opgaat voor productielijnen maar ook toegepast kan worden op mensen, hun gedrag en hun overtuigingen.

Inderdaad.. dit gaat over de commentaren onder nieuwsberichten

Onder het bericht dat twee mannen in elkaar zijn geslagen lees ik reacties als ze zullen wel hand in hand gelopen hebben, dan roep je dat over jezelf af. Hum, klinkt een beetje als vrouwen die korte rokken dragen vragen erom om verkracht te worden.

Onder het bericht dat Nikki Jager (youtuber Nikki tutorials) is overvallen in haar eigen huis lees ik weinig compassie voor Nikki en haar verloofde. Het overgrote deel van de mannelijke reageerders heeft het over Nikki als hij/hem, en de opmerkingen over piemels op sterk water voeren de boventoon. Er zijn zelfs wat reaguurders die zo ver gaan als stellen dat de wereld beter af was zonder dit soort gedrochten. Nikki mag nu officieel vrouw zijn, in de ogen van een deel van Nederland is zij nog steeds een man en ook nog eentje die zich aanstelt, en haar verloofde is een homo want een echte vent was bij haar weg gegaan toen bekend werd dat zij ooit een man was. Waarmee gelijk is vastgesteld dat homo’s geen mannen zijn. (Terwijl lesbiennes altijd echte zeikwijven zijn.)

Gelukkig zijn er ook mensen die wel compassie met de twee mannen uit het eerste bericht, en Nikki en haar verloofde hebben. Dat zijn meestal vrouwen valt mij op. Alleen jammer dat deze dames nooit de discussie aangaan met Jannen, Pieten en Klazen, maar altijd met Jusuf’s en Rachid’s en hun uitleg, meestal in slecht Nederlands zonder enige interpunctie, erop neer komt dat de islam achterlijk is en als het je hier niet bevalt dan ga je maar terug naar waar je geboren bent. Het antwoord Lutjebroek (of willekeurige welke andere Nederlandse plaats) wordt afgedaan als een leugen.

Vrijheid van meningsuiting

Nederland mag dan een progressieve grondwet hebben, waarin gelijkheid en vrijheid een belangrijke rol spelen en waarin racisme en discriminatie zijn verboden, dat wil niet zeggen dat Nederland een progressief en verlicht land is. Je bent zo verlicht als de minst verlichtte landgenoot. Die minst verlichtte landgenoot heeft wel gehoord van artikel 7 van de grondwet, vrijheid van meningsuiting maar is niet bekend met de restricties.

Om bij mijn vraag terug te komen. Nederland is een verlicht land, met verlichte burgers, en een collectief wat niets geleerd lijkt te hebben van vijfenzeventig jaar vrijheid en er denkbeelden op na houd die 85-80 jaar geleden heel populair waren. De ruimdenkende meerderheid (hoop ik) volstaat met hun hoofd te schudden over zoveel domheid, zoveel bekrompenheid van hun landgenoten, maar heeft weinig zin om online (of IRL) tot op de enkels afgebrand te worden en doet er het zwijgen toe.

Soms denk ik wel eens dat onze verlichte staat slechts één hink-stap-sprong verwijderd is van het predicaat bananenrepubliek. Iets waar ik liever niet te veel over nadenk. Inderdaad, ik behoor tot de zwijgende meerderheid.

21 Comments

 1. Ik zwijg ook. Omdat ik denk dat het zinloos is om er tegen in te gaan. Ze hebben hun mening gevormd en zijn daar niet van af te brengen. Ik gooi die roeptoeters wel van mijn Facebook, trouwens, omdat ik hun domheid niet in mijn tijdlijn wil zien. Overigens blijf ik hardnekkig geloven in de andere helft van de bevolking.

  Like

 2. Ik heb het gevoel gehad dat Nederland tot 1990 een soort voorsprong had en dat dat te maken had met de opzet van de publieke omroep. Veel landen hadden tot die tijd een soort staatsomroep. Of zoals in de USA al de ellende van de commerciele omroep. Dat land liep dan ook ver op ons voor met het toelaten van het onderbuikgevoel. Hier deed dat z’n intrede met de Tros, later RTL en daarna meuk als Powned. Rommel als de PVV hoort daar bij. Aan dat soort gevoelens van mensen die slecht mee kunnen komen valt veel te verdienen, wat de huidige situatie oplevert. De voorprong die we hadden zijn we dus volledig kwijtgeraakt. Toch was dat onderbuikgevoel er altijd al, wat je merkte aan de ‘Telegraaf’-gesprekken op verjaardagen ver voor 1990. Ons bestel wist het in die tijd alleen wat beter verborgen te houden.

  Like

  1. Niet alleen het bestel. Het was natuurlijk die ene gekke oom op feestjes die dingen riep die niet door de beugel kon. En het soms niet riep omdat hij wist hoe er gereageerd ging worden.
   Tegenwoordig is het a) makkelijk blaten anoniem vanachter een beeldscherm en b) de onzin is veel makkelijker te vinden. Waarbij er soms tussen alle onzin in, een paar slimme dingen staan/gezegd worden; dat dan weer wel.

   Like

 3. Vroeger durfde ik nog wel te geloven dat ‘we’ tolerant waren, maar dat is alweer lang geleden. Sinds social media bestaat en iedereen ergens op kan reageren en dat ook te pas en te onpas doet, weet ik wel beter. De domkoppen, opruiers, beterweters, stijfkoppen en racisten voeren vaak de boventoon. En ja, die roepen al snel dat ze vrij zijn om te zeggen wat ze willen. Maar dat niet zomaar alles mag, weten ze dan weer niet. Ik doe er meestal ook wel het zwijgen toe, tenzij ik een heel goed punt heb waarmee ik ze zomaar in 1 keer kan neer maaien.

  Like

  1. De huidige manier van reageren op een goed punt is ‘schaapje, doe je research want je praat de gevestigde orde na en die hebben echt niet het beste met je voor’..
   Alsof je alleen maar research hebt gedaan wanneer je een aantal wawa youtubers hebt bekeken en hun alu-hoedjes theorieën herhaalt.

   Like

 4. Ik behoor ook tot de ‘zwijgende meerderheid’. Op forums in ieder geval. Ik lees het soms en schud mijn hoofd over zoveel dommigheid. Op mijn blog (en heel soms op facebook) probeer ik mijn mening te verkondigen.

  Like

  1. Ik lees, ik spreek … dus ik weet dat er een meerderheid is die het hoofd schud en zwijgt. Ik denk te weten, beter gezegd. De reactie hier en elders vertellen mij dat ik gelijk heb (of ik ben heel goed in het principe soort zoekt soort).

   Dat is enerzijds goed. Anderzijds vraag ik mijzelf wel eens af hoe ver de zwijgende meerderheid het laat komen… en of we dan niet te laat zijn.

   Like

 5. Er gebeuren veel dingen in dit zogenaamde ‘vrije westen’ die allang niet meer bespreekbaar zijn en als je dat toch probeert krijg je direct de meest krankzinnige stempels opgedrukt. Ik denk dat we het woord tolerantie maar gauw uit ons woordenboek moeten schrappen. 😦

  Like

  1. Ik denk dat we het woord tolerantie niet uit het woordenboek moeten schrappen. Ik denk wel dat het uit de omschrijving van Nederland gehaald mag worden. Van heel Europa om over de rest van het ‘vrije’ westen nog maar te zwijgen.

   Like

 6. Mijn man doet dat trouwens vaak wél, de discussie aangaan. Hij kan zich niet inhouden, en heeft meer energie dan ik. Maar hij merkt wel dat het vaak verloren gezegd is. De mensen die zitten te roepen op het internet, laten zich niet ompraten.

  Like

  1. Nee…. Die hebben hun mening klaar. Een mening die staat als een deur. En ‘weten’ dar iedereen die iets anders zegt ‘een dom schaap is die geen onderzoek heeft gedaan en de gevestigde orde na blaat’..

   Aan het begin van de corona crisis heb ik mij nog wel eens in een discussie gemengd, inclusief linkjes plaatsten, maar verspilde energie..

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is het, verspilde energie, verspilde tijd. Ik zeg dat vaak tegen mijn man, maar hij kan het toch niet laten. En ergens vind ik dat weer bewonderenswaardig. Maar het levert niet veel op.

    Like

    1. Misschien dat er ergens een twijfelend lid van de meerderheid denkt, ‘ja, ik sta niet alleen… ‘ Maar dat is het dan wel.

     Geliked door 1 persoon

 7. Helemaal met je eens. In België idem dito. Ik behoor ook tot de zwijgende meerderheid, vrees ik, tot mijn eigen frustratie. Maar ik heb de energie niet om de discussies aan te gaan.

  Like

  1. Energie ja.Maar ook het besef ‘ze lezen toch niet wat ik schrijf, in ieder geval niet om er over na te denken, alleen maar om te reageren.’

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.