#PayUp

#Payup. Een hashtag die in Nederland weinig zegt. Ik kwam ‘em de eerste keer tegen terwijl ik op Instragram door de stories van een aantal Costubers scrolde. Nieuwsgierig als ik ben klikte ik door naar het originele bericht om te achterhalen waar de verontwaardiging over ging. Het lijkt een beetje op het B00kin.c0m of KLM verhaal. U weet wel; eerst overheidssteun binnen harken en dan alsnog mensen ontslaan.

#Payup gaat over grote kledingmerkingen die aan het begin van de Covid-19 crisis niet alleen alle nieuwe orders hebben gecancelled, maar ook weigeren te betalen voor de ingekochte materialen, de reeds vervaardigde kledingstukken inclusief alle kleding die al onderweg is naar de distributiecentra in het land waar het kledingmerk gevestigd is. Alleen in Bangladesh ging het om betalingen van rond de drie biljoen dollar. Ik weet niet eens hoeveel nullen dat zijn.

Ondertussen zijn een aantal bedrijven onder druk van de publieke opinie alsnog over de brug gekomen, en hebben de orders betaald. Maar nog lang niet alle merken/bedrijven. Naast de Primark (waar ik nooit een hoge dunk van heb gehad omdat het in mijn ogen fast fashion in het kwadraat is), staat ook onze eigen C&A op de lijst. U weet wel, de winkel waar ik menig winter garderobe heb gekocht en regelmatig heb gedacht, hoe krijgen ze het gemaakt voor deze prijs.*) Simpel. Als het even tegenzit, betaal je gewoon de minst verdienende productiemedewerkers niet meer. Die verdienen toch al bijna niks, dus die merken het niet wanneer ze helemaal niets meer krijgen.

Ik weet het. Een deel van de maatschappij is altijd al verrot geweest; het valt tegenwoordig alleen meer op.

*) Ja, ik heb naar aanleiding van die gedachten onderzoek gepleegd en kon niet anders dan concluderen dat zij duurzaam bezig waren; goed voor mens en milieu. Pas daarna ben ik er gaan winkelen. Nu is het de zoveelste winkel die ik afhankelijk van mijn looproute links of rechts laat liggen.

Edit. Ik bekeek vandaag (14-8) de nieuwste video van Bernadette Banner en buiten de mooie plaatjes aan het begin van de video, zegt zij aan het eind een aantal heel slimme dingen onder andere over fast fashion. Het bekijken en overdenken waard wat mij betreft.

Edit. Ik las vandaag (zaterdag 15-8) dit artikel over het genetisch manipuleren van katoen zodat het al gekleurd van de plant komt. Een huge saver on chemicals, water & pollution.

11 Comments

 1. Het blijft zo lastig, om fatsoenlijke kleren te kopen. Leesbril moet altijd mee, de labeltjes bestaan tegenwoordig uit wel drie etiketten aan elkaar, allemaal met minuscule lettertjes. Soms vergeet ik het afkomstlabel te checken en blijkt pas als ik het al heb gewassen en aan wil trekken dat het uit China komt …
  C&A scoorde goed op Rank a Brand (waar is dat trouwens gebleven?), maar komt dan nu ook op mijn boycottlijst.
  Meestal koop ik mijn kleding bij een winkel die nooit “geranked” werd, maar waar ze kleding verkopen die in bijvoorbeeld Macedonië werd gemaakt en/of het GÖTS-label heeft. In mijn maat vind ik helaas zelden iets bij kringloop of andere tweedehands.
  Ik weet nooit zo goed hoe ik moet reageren op vriendinnen die “opscheppen” over het scoren van supergoedkope kleding, want mijn enige gedachte op zo’n moment is dat iemand anders juist heel veel heeft betaald, met bloed, zweet en tranen.
  En eerlijk gezegd loop ik (dus) ook weleens rond in kleren met gaatjes, vlekjes of winkelhaken op een niet te opvallende plek 😉

  Like

  1. Ik weet dat C&A goed scoorde op Rank a Brand; daarom baalde ik van hun plekje op deze lijst.

   Ik word steeds beter in het herstellen van mijn kleding, maar ook in het vlek verwijderen. Al doende leert men.

   Kwam vandaag deze video tegen; buiten de mooie beelden aan het begin van de video heeft Bernadette ook een boodschap voor wat betreft het bezitten en/of kopen van fast fashion: https://www.youtube.com/watch?v=6HXhW6nTCuo

   Wat dat goedkoop winkelen betreft: ik ben anti-wish, ali en consorten. Voor 3 euro een shirtje kopen wat gratis bezorgd wordt… Dan weet je dat iemand daar heel zwaar voor betaald heeft.

   Like

 2. Fijn om te zien dat Ki.abi wel gewoon normaal doet. De korte sportbroekjes zitten goddelijk. Koop er geen shirts ze zijn slecht. Maar C&A kan er bij mij dus ook vanaf, ik vind het sowieso een belachelijk grote winkel. En ik snap het ook niet, hun betrouwbaarheid gaat naar de haaien zo.

  Like

  1. K.dinges had wel wat aansporing nodig van het bezorgde publiek maar heeft eieren voor zijn/haar geld gekozen en betaald…

   K.dinges had ik trouwens nog nooit van gehoord.

   Like

  1. Graag gedaan…
   Het zal wel een druppel op een gloeiende plaat zijn, maar alle kleine beetjes helpen ..

   Like

  1. Ja… De makkelijkste slachtoffers. Durven het minst te zeggen want hebben het meest te verliezen. Zo oneerlijk..

   Like

   1. Ze kunnen wel iets zeggen maar worden nooit gehoord. Ik weiger om bij C&A, Primark, H&M te kopen. Ik koop weinig, maar wel kwalitatief goede (en ja, dus ook duurder) kleding waar ik heel lang mee doe. Ik heb rokjes en T-shirts die misschien twintig of nog meer jaar oud zijn. En de jurk die ik aan had op de begrafenis van mijn moeder (2001) hangt ook nog in de kast.

    Like

    1. Op zich deed C&A het niet slecht las ik op meerdere sites… Tot deze actie.
     De meeste van mijn kleding is ook wat duurder en het meeste gaat jaren en jaren mee. Op dit moment is mijn rode jas het oudst… 2003. Maar dat is alleen omdat mijn spijkerjasje (1999) vorig jaar naar de kirngloop is gegaan. Het past niet meer maar was wel nog 100% puntgaaf dus gunde ik iemand anders 20 jaar plezier…

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.