Mevrouw Ruitje

Mijn moeder had de pech rond haar 37ste vol de overgang in te schieten. Compleet met opvliegers van de meest verschrikkelijke soort. Dit maakte dat zij de make up aan de kant schoof, haar lange haren afknipte en voor kleding van de soort los & luchtig ging. Aan dat laatste, andere kleding kopen, kleefde een enorm nadeel. Zij had een hekel aan winkelen. Dus als zij iets zag wat zij mooi vond en wat makkelijk zat, dan kocht zij het in meerdere kleuren.

Een jaar of veertig geleden kocht zij twee geruite overgooiers van katoen. Een groene en een rode. Je kon haar er meerdere zomers op rij in uittekenen. Het leverde haar de bijnaam Mevrouw Ruitje op onder het personeel van de plaatselijke grootgrutter. Toen die bijnaam ons ter oren kwam, schaamde Broer en ik ons voor ons Mam. Waarom kon zij niet gewoon net als iedere andere moeder zich normaal kleden.

Er kan veel veranderen in een leven. Ik trek mij al heel lang niets meer aan van wat mensen wel of niet over mijn kleding zeggen. Zolang ik het mooi vind, het schoon is en liefst ook nog heel, vind ik het best.

Nu het zo warm is hang ik meestal rond in hemdje en korte broek. Wanneer ik boodschappen doe schiet ik even snel een jurkje aan. Het zelf gemaakte exemplaar wordt afgewisseld met het grijze exemplaar. Vanmorgen, toen ik het jurkje over mijn hoofd liet glijden om voor de vijfde dag op rij in hetzelfde jurkje de boodschappen te gaan doen moest ik ineens aan Mam denken. Eigenlijk was zij al een minimalist toen dat nog uitgevonden moest worden. Mijn Mams, een trendsetter!

8 Comments

 1. Wat lief : ) Je moeder als trendsetter. En de titel Mevrouw Ruitje heeft eigenlijk wel iets. Het zou uit een boek van Annie M.G. Schmidt kunnen komen.

  Like

 2. Ze had groot gelijk, je moeder. En hoe ouder ik word, hoe vaker ik moet bekennen dat mijn moeder toch gelijk had.

  Like

 3. Hier woont ook geen fashionista.. mijn moeder gaat nooit shoppen en als we het al deden omdat we iets nodig hadden was het snel in en uit de winkel. Persoonlijk geef ik ook niet graag veel geld uit aan kleding. Een broek of blouse kan ook mooi zijn als je er weinig voor betaald, vind ik. Het is maar hoe je het draagt en combineert, niet?

  Like

  1. Klopt. Het is maar net hoe je het combineert.
   Wel probeer ik mijn eigen garderobe te verduurzamen en en ethisch verantwoorde kleding te kopen. Dat is vaak wel lastig, al is de Kringloop al een goede stap,

   Like

 4. Je moeder was niet de enige, ik heb ook dezelfde kleding. Waaronder 3 dezlfde broeken en van 1 shirt heb ik er 3 gehad van een ander 2. Afwisselen is leuk als je elke week kleding kan kopen in je maat en het ook nog goede kwaliteit is. Ik koop liever genoeg kleding die stuk voor stuk hetzelfde is èn goed dan dat ik blijf kopen en het steeds weg moet. Je moeder had gelijk en jij dus ook.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat mooi. Hoe je als volwassene je ouders leert begrijpen, het is een klassieker!
  En ik kan heel hard meeleven met die vervroegde menopauze. Niet op mijn 37, wel op mijn 48… wat een verschrikking. Ik kan me echt zo vreselijk ellendig voelen… snap ook haar verandering in kledij. Ik kies nu ook steeds minder voor synthetisch en steeds meer voor katoen… gelukkig kan ik zelf maken wat ik leuk vind.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.