Het tij keren?

Eigenlijk moet ik mij aankleden zodat ik even naar het dorp kan om een wok te kopen, maar ik scrol nog even door mijn tijdlijn. This year’s earth overshoot day is later than usual, but it’s not necessarily good news lees ik. Een titel om nieuwsgierig van te worden. Wat is Overshoot Day en waarom is het niet perse goed nieuws dat deze dag dit jaar later is dan anders.

Een korte google sessie later wordt de wok afgedaan als een niet essentiële aanschaf, en gooi ik en passant het winkelmandje bij die ene hele leuke online tassenzaak leeg. Met pijn in mijn hart. Ik ben al zeker anderhalf jaar verliefd op die ene tas. en die is nu ook nog eens in de aanbieding. Maar ja, ik heb handtassen genoeg en gezien de huidige status van de Covid maatregelen is zinloos flaneren niet echt een ding.

Terug naar Overshoot Day. Kort gezegd, de dag in het jaar waarop wij als mensheid meer grondstoffen verbruikt hebben dan dat er in een jaar duurzaam verworven cq aangevuld kunnen worden. Vanaf vandaag plegen we roofbouw. Nou ja, nog meer roofbouw dan anders want het is natuurlijk van de zotte dat we als mensheid elk jaar op 1 januari met een schone lei mogen beginnen.

Wanneer ik het kaartje bestudeer schrik ik nog meer. Overshoot Day voor de bewoners der Nederlanden was al op 3 mei jl. Normaal ligt de datum wereldwijd rond het einde van juli. Nu dus in augustus. Dankzij de Covid maatregelen. We reizen minder, consumeren minder, verspillen minderen.

Waarom is het dan geen positief bericht. Nou, misschien dat er de afgelopen maanden een paar mensen overgestapt zijn naar het consuminderen kamp (of naar het grensgebied tussen consumeren en consuminderen waar ikzelf al een tijdje verblijf), maar een groot deel van de mensheid kan niet wachten tot alle maatregelen opgeheven worden, en ze weer op de oude voet verder kunnen. Ervaringen opdoen, geluk kopen, fashion faster maken, luchtvervuiling en global warming ontkennen.

Wanneer ik naar mijzelf kijk begrijp ik die mensen deels wel. Ikzelf ben best aardig bezig wat betreft consuminderen en dan toch weet ik mijzelf bijvoorbeeld elke keer wanneer ik nasi maak te overtuigen van het feit dat ik een wok nodig heb. Toch eten wij sinds de nieuwe keuken opgeleverd is (januari) met enige regelmaat nasi. Een beter bewijs dat ik geen wok nodig heb is er volgens mij niet.

Over de tas ga ik het niet eens hebben. Die zien jullie vast wel een keer op mijn blog voorbij komen. Zucht. Ik weet het. Geen wilskracht en zo.

26 Comments

 1. Ik had er nog nooit van gehoord. En ik maak me er ook geen zorgen om omdat ik uit principe weiger om me druk te maken over dingen waar ik niets aan kan doen. Ondertussen consuminder ik me te pletter. Niet omdat ik zo verantwoord bezig ben maar gewoon omdat ik een hekel heb aan dingen (lees: kleding, meubels, servies, enz.) kopen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het zou zomaar kunnen van wel omdat deze precies het goede formaat heeft in tegenstelling tot de andere exemplaren.
   But we shall see.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik probeer steeds meer om alleen dingen aan te schaffen die ik echt nodig heb en daarbij ook te kijken of het multifunctioneel is. Ik zag net al in een reactie dat iemand een hapjes pan als wok gebruikt. ik doe het andersom . En ik wilde graag schaaltjes voor toetjes , totdat ik mijn keukenkastje nog eens opruimde en mijn soepkommen zag staan, he daar kan natuurlijk ook prima een toetje of ijs in. Mijn ikea limonadeglazen zijn zo dik dat daar in geval van onverwacht veel visite ook prima thee in kan of warme chocolademelk en zelfs koffie. De opmerking over de tas , dat je er lang mee doet omdat je kwaliteit koopt is natuurlijk waar, maar dan nog heb je er toch ook geen kast vol van nodig. Het tij keren zal onmogelijk zijn zolang niet iedereen daar aan mee doet en wat ik doe is ongetwijfeld een druppel op een gloeiende plaat, maar toch, niets doen voelt niet goed en ik zie dat mijn dochter nu ze ouder word toch ook wel onbewust veel kritischer is over wat ze koopt en kijkt ook steeds vaker of er een duurzame en/of 2e handsoptie voor is

  Like

  1. Multifunctioneel serviesgoed is hier al in gebruik. Ik heb drie maten waterglazen waarbij, in die gevallen dat er wijn op tafel komt, het kleinste formaat als wijnglas dienst doet. De volgende maat is perfect voor ijskoffie, en de grote doen het ook prima als theeglazen. De mokken die ik gebruik zijn minimaal 10 jaar oud (want had ik ook al in het vorige huis). Soepkommen worden ook gebruikt voor het ontbijt; de grotere kommen zijn perfect om rijst uit te eten, maar kunnen ook als serveer kommen dienst doen. Een deel van de keukenspullen die ik heb komen uit de uitzet van mijn ouders. Verder heb ik een deel van hun servies, en een deel van het servies van mijn grootouders in gebruik. Bloempotten haal ik bij de kringloop etc etc etc.
   Zoon is niet kritisch maar gemakzuchtig, wat hetzelfde gevolg heeft. Zijn sokkenla is gevuld met mis-match-paren en daar doet-ie niet moeilijk over (al kijken zijn collega’s er nog steeds raar van op) …
   Ik ben redelijk bezig… ook al is het een druppel.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het was ook geen kritiek hoor, maar meer wat er voor mij werkt. En als we met zijn allen een druppel bijdragen, dan heeft dat toch wel impact.

    Like

    1. Klopt. Een van de grootste vervuilers (kwam ik laatst achter) is niet de luchtvaart of de steenkolen centrales maar de kledingindustrie. Planten groeien, kleuren, weven, knippen, naaien, vervoeren… En dan ligt het hier in de sale voor een euro.

     Like

  1. Vorig jaar heb ik het ook voorbij zien komen maar toen is het niet zo blijven plakken.
   Behoorlijk confronterend ja.

   Like

  1. Ik vind alleen dat we er in Nederland wat weinig over horen, maar misschien was ik begin mei met andere dingen bezig. Dat zou kunnen.

   Like

  1. Tassen: niet meer zoveel. Ik heb eerst een aantal vriendinnen laten grabbelen, daarna een hele zooi naar de kringloop gebracht (te groot, te klein of te zwaar) en zit nu op… Eens tellen
   – 3 rugzakken waarvan twee geschikt voor een laptop
   – 2 kleine buideltasjes waarvan een niet bruikbaar want daar past mijn teledoon niet meer in.
   – een schoudertas van gerecycled materiaal, hoofdkleur groen
   – een rode schoudertas die ik ooit aan mijn moeder heb geschonken en nu weer terug heb. Te groot om als buideltje dienst te doen, te klein voor dagelijks gebruik.
   Dat is het. Valt mij mee.

   Ik heb geen hapjespan. Ik bezit een steelpan van 1,5 liter, een gewone pan van 2 liter en eentje van 3 liter. Koekenpan 28 en koekenpan 24 centimeter. Klein steelpannetje en een niet al te grote braadpan.
   Die laatste is meestal de klos wanneer ik nasi, curry of risotto maak. Zoon gebruikt de grote gewone pan om risotto in te maken.

   Like

   1. Al met al valt het dus wel mee. De rugtassen tel ik niet mee, want dat zijn geen schoudertassen, 🙄 maar werk/doetassen.
    Dan heb je drie tassen die je kunt gebruiken als je op stap gaat en 1 buideltasje die tijdelijk is uitgeschakeld.
    Tijd voor een nieuwe tas.

    Ik gebruik ook geregeld een braadpan om te roerbakken. Dat gaat ook goed. Wij hebben een mega grote wok en als deze ooit gaat hemelen, dan kopen wij geen wok meer. Het roerbakken gaat meer om de hitte en niet om de vorm. Jij kookt toch op inductie? Dan moet je ook een wok gebruiken met platte bodem. Dat komt bijna ophetzelfde neer als een braadpan.

    Hmm 🤔 geen wok, maar wel een tas…… 😜

    Like

 3. Jouw kennende is die tas geen prmrk kwaliteit en doe je er lang mee. Interessant gegeven die dag, niet eerder van gehoord. Men zegt wel dat dingen gaan veranderen door corona, maar de meeste van mijn buren zijn net weer terug.

  Like

  1. Wat er tot nu toe veranderd is dat de agressie in den landen aan het toenemen is. Agressie tegen hulpverleners, tegen de buren, tegen elkaar.

   Like

    1. Zoveel verongelukte zieltjes die denken dat zij het allerbelangrijkste wezen van de hele wereld zijn.. Gewoon eng.

     Like

Reacties zijn gesloten.