Beetje lachen

Een paar maanden geleden volgde ik het RIVM op de voet. Wanneer je veel reacties leest, ga je namen herkennen. Ik in ieder geval wel. Op een gegeven moment verscheen er een berichtje, van het RIVM, op de pagina en site van het RIVM, dat er frauduleuze SMSjes verstuurd werden. Het SMSje kwam zogenaamd van NL-alert. In het SMSje werd namens het RIVM een speciaal persoonlijke bescherming set voor € 5,00 aangeboden.

De reacties lieten zien hoe slecht mensen lezen, hoe hypocriet en zelfs dom sommige mensen zijn. Een van de op dat moment felste reaguurder, vol venijn richting het RIVM dat zij de zaak aan het flessen waren en dat corona gewoon de griep was, reageerde Ik heb dat SMSje niet gehad, en voor €5,00 wil ik ook wel zo’n set hebben. @RIVM, waarom heb ik die NL-alert niet gehad. Ik heb NL-alert wel aanstaan. Meerdere mensen hebben gepoogd mevrouw duidelijk te maken dat het een nep bericht was, dat het geen echt NL-alert was, dat er geen setjes waren en dat dit een poging tot oplichting was. Na ongeveer 20 reacties viel de cent. Ik heb altijd al gezegd dat die lui van het RIVM oplichters zijn, en nu bewijzen zij dat door een nep SMSje rond te sturen.

Sinds een goede week of zo wordt er een proef gedraaid met de corona-app. Iedereen kan de app downloaden, maar alleen in de noordelijke provincies doet dat ding wat. Of zoiets. Een van de meest gelezen reacties op Facebook was dat mensen geen behoefte hebben om hun hele hebben en houwen op straat te gooien. Alsof Facebook geen geschiedenis heeft van het verkopen van persoonlijke gegevens ;-).

Net las ik onderstaand berichtje op Facebook. Nieuwsgierig las ik de reacties en heb even verschrikkelijk zitten lachen.

Fijn hé zo’n app. Je gegevens liggen nu al op straat, lees ik. Iemand legt uit dat dit fake is en niets met de app te maken heeft. Bovendien, wat zeur je over privacy wanneer je wel op Facebook zit. Ik heb mijn telefoonnummer nergens op Facebook staan, reageert iemand anders. Dus als ik dat bericht krijg is het echt. Iemand anders legt uit dat bovenstaande een SMSje is, en dat wanneer je de app hebt, je via de app een berichtje krijgt en niet gebeld wordt. Ja maar ze kunnen mij geen bericht via de app sturen want die heb ik niet geïnstalleerd. Dus ze moeten mij wel bellen.

Ik moest denken aan een van de reviews bij de app (nee, ik heb ‘em niet gedownload maar was wel even nieuwsgierig). Ik ga de app niet downloaden. Ik lees hier dat die app alleen werkt wanneer je je telefoon bij je hebt wanneer je naar buiten gaat. Ik heb mijn telefoon zelden bij me.

Ik weet het. Die brede grijns op mijn gezicht staat gelijk aan iemand uitlachen. Niemand verdient het om uitgelachen te worden. Maar als ik dit soort reacties lees dan denk ik Hoezo zat Nederland in een intelligente lockdown?

Gelukkig smaakt de koffie mij weer. 😉

16 Comments

 1. Ohhh, geweldig! Ik moet hier toch ook heel hard om lachen. Echt. Maar niet om de grofheid die je soms tegenkomt. Da’s om te janken eigenlijk. Geniet van je koffie!

  Geliked door 1 persoon

 2. Haha intellectuele lockdown, nee niet echt. Ik heb geen vrienden meer op sociale media dus je leest ook niet wat zij gedaan hebben. Scheelt enorm, hoewel de reacties onder berichten van musea en bibliotheek dit niveau ook regelmatig halen.

  Like

  1. De vrienden die ik nog heb op social media reageren niet zo achterlijk… 😉
   En ja, dit soort reacties lees je overal. So sad!

   Like

  1. Yup… en sommige potloden hebben al heel lang geen puntenslijper meer gezien en zijn niet meer zo scherp.

   Like

 3. Binnenkort moet ik het maar eens 4’en dat ik 10 jaar gelden wegging bij Façadeboek en hun 3 hoofddomeinen volledig blokkeer, zodat ze buiten facebook geen profiel van me op kunnen bouwen. Ging me toen om hun voorwaardes. Dat de hyves-gekkies zich verzameld en vermeerderd hebben op facebook is ook geen pré. Toch zijn die mensen er altijd geweest. Je kon hun geraaskal ook waarnemen op de 27mc en dergelijke mensen nemen al jaren de telegrap serieus. Het probleem is niet typisch Nederlands, je komt het in alle landen tegen, vooral in de USA, waar niemand naar de publieke omroep PBS kijkt omdat die communistisch is. Punt is wel dat Nederlanders en US-burgers snel iets uitblaten. In andere landen zijn mensen gereserveerder met hun mening, maar denken vaak niet anders.

  Like

  1. Oh ja, het is iets van overal. Ik volg ook wat Amerikaanse kanalen en lach en verwonder mij net zo hard.
   Ach, vroeger had je op feestjes al die ene oom of tante die ergens had gehoord dat… Het is van alle tijden, alle landen etc.

   Like

 4. Ik lees steeds minder en minder reacties bij facebook berichten. Wat wonen er vreselijke mensen in Nederland.Ook een hoop hele leuke en lieve, maar die zwijgen meestal op facebook.

  Like

  1. Ja.. en paar leuke lieverds gaan als ware Don Quichot’s de strijd aan…Maar de verbale diarree die je dan over je heen krijgt, tot soms bedreigingen aan toe… Brrr…Dan zwijg je vanzelf.

   Like

 5. Ik heb al langer gegniffeld over het begrip “intelligente lockdown”. Hier ging de grens en/of de horeca en/of scholen enz gewoon dicht. Enne, die fb berichtjes…tja, er zijn altijd weer mensen die erin trappen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.