Waarom steekt de kip de straat over?

Ik vermoed om dezelfde reden waarom jij en ik de straat oversteken. Om aan de overkant te komen. Om bij één van mijn favoriete wandelplekjes te komen, moet ik een straat oversteken. Niet zomaar een straat maar een doorgaande weg. Een aantal momenten van de dag rijdt met daar bumper aan bumper en zit er niets anders op dan geduldig te wachten. Of je leven riskeren, maar ondanks dat het ziekenhuis op een steenworp afstand ligt, zijn er maar weinig mensen die voor die laatste optie kiezen.

Ooit lag er een voetgangers/fietstunnel onder de weg door, maar zodra de Maas buiten haar oevers trad, was die tunnel de perfecte doorgaande waterweg richting de woonwijk die ik thuis noem. Ondanks de optie tot het plaatsten van water werende schotten heeft de tunnel het veld moeten ruimen, en plaatst gemaakt voor een oversteekplaats. Zonder zebrapad zodat mensen zo af en toe snel een sprintje moeten trekken.

Op zich heb ik er geen moeite mee om even mijn beurt af te wachten voordat ik de straat oversteek. Afhankelijk van de kant waar de auto’s vandaan komen kijk je naar links of naar rechts, en schat de wachttijd in. Nog 12 auto’s, nog 8 auto’s en dan ineens stopt een auto. Meestal zit er een witte nummerplaat op, en een Duitser achter het stuur gebaard dat je over mag steken. Ik ben dan altijd even van de wap. Moet even schakelen. Hobbel dan wat sneller dan goed voor mij is naar de overkant, ondertussen een bedankje zwaaiend.

Ik zal heel eerlijk zijn. Rijd er nog een hele file achter die Duitser, dan is dat oversteekmomentje wel fijn. Helaas is het meestal de laatste auto in de rij en mocht ik toch al bijna oversteken. Dan voelt dat bedankje en dat sprintje haast overbodig.

Vandaag was het helemaal overbodig. Er kwam één auto aan. Geen rij, geen file in de verte, nee één auto, Tempo als er politie had gestaan had het je 100 euro gekost. Ik bleef dus staan, want een kwartier eerder waren er twee ambulances met loeiende sirenes vertrokken, en ik wist daardoor niet of er snel hulp te plaatsten kon zijn. Aan de overkant stonden twee mensen met evenzoveel honden op diezelfde auto te wachten. Op het aller-allerlaatste moment ging de bestuurder van de auto met de witte nummerplaat vol in de remmen.

Echt. Volkomen overbodig als je het mij vraagt. Even wilde ik met een groots gebaar aangeven dat hij wel door mocht rijden, maar de evenzoveel honden waren al aan het oversteken. Dus heb ik dat ook maar gedaan. Maar ik blijf het een achterlijke actie vinden, stoppen bij een oversteekplaats zonder strepen.

11 Comments

 1. En als je er achter op klapt, ben je fout. In mijn hometown hadden een soort ringweg rond de wijk (ligt er nog, trouwens). Daar moesten auto’s bij de oversteekplaats stoppen voor voetgangers maar voor fietsers weer niet. Heel handig! Not.

  Like

 2. Ha, Duitsers MOETEN stoppen zo gauw iemand richting zebrapad gaat. Zo wordt dat geleerd, zo hoort het, en anders trapt de examinator op de rem tijdens het rij-examen. En wellicht daarom stoppen ze ook als het niet hoeft, omdat ze misschien alerter zijn op voetgangers. Hier in de buurt merk ik dat er ook heel wat auto’s met witte nummerplaten zijn die gewoon doorrijden: dat zijn Nederlanders die na het behalen van hun rijbewijs in Duitsland zijn gaan wonen.

  Like

  1. Van dat zebrapad weet ik… Maar dat hebben wij nieh bij ons in de straat.

   Hum, zal eens opletten of buurman, Duitser, auto met Nederlandse kentekenplaat, ook stopt…

   Like

 3. Bij mijn werk in de buurt heb je ook zulke situaties, met Duitsers die onnodig stoppen op een 80 km-weg.

  Like

  1. Hier is het dan gelukkig maar een 50 km weg… Ik vind het vooral voor kinderen zo onoverzichtelijk… Die bestuurder stopt wel, die geeft even extra gas….

   Like

Reacties zijn gesloten.