Euhmmmm …

Dankzij de korte(re) stukken wandelen, in een rustiger tempo, is het besef dat, wat er bij de Cardioloog ook uitkomt, ik geen twintig meer ben volledig tot mij doorgedrongen. Ik was even bang dat ik door fysiek veel minder te doen, ik nog slechter zou gaan slapen dan ik al deed, maar niets is minder waar. De laatste maanden was ik oververmoeid moe, en nu ben ik moe. Minstens zes uur slaap achter elkaar moe. Daar knapt een mens enorm van op, kan ik je zeggen.

Dan stap je op een zaterdag zo fit als een hoentje uit bed en denk je, badkamer here I come. En het was nodig. De huiskamer heeft een week of wat geleden nog een goede beurt gehad, de badkamer al weer een paar maanden geleden. Natuurlijk houd ik de badkamer bij, maar zo af een toe een deep cleaning sessie kan geen kwaad.

Fit als een hoentje dus. Eerst deed ik de strijk. Toen stofte en zoog ik de slaapkamer. Zette een was aan. Haalde de badkamer leeg. Ging als een malle tekeer. Besteedde meer dan normale aandacht aan de wc. Zoog gelijk maar de hele verdieping, hing de was op en trok als laatste een dweil door badkamer en wc. Toen ging ik zitten en dacht… Dah wah nie slim van mai… Die twee keer een half uur wandelen van vandaag heb ik binnenshuis al gehaald. Zeker qua energie.

Nou ja, Zoon hoeft niet bang te zijn dat ik de keuken ga poetsen en het vuilnis weg ga brengen. Dat mag hij vandaag echt zelf doen. Ik blijf de rest van de dag lekker zitten. En voor de volgende keer weet ik: kleine etappes (kleiner dan vandaag), voldoende rustpauzes tussendoor nemen (vaker en langer dan vandaag), en vooral niet meer denken dat ik nog als in mijn twintiger jaren binnen een uur de hele keet op z’n kop kan zetten. Dat laatste is waarschijnlijk het lastigste. Maar op een dag…

22 Comments

 1. Misschien is het ook een karaktertrekje. Of iets in je genen. Bij mij wel in elk geval. Mijn moeder was ‘de witte tornado’ vroeger. Kwam uit een Ajax-reclame, geloof ik. Tja, als je daarvan afstamt, houdt het niet op bij alleen de badkamer soppen.

  Like

  1. De wekelijkse poetsronde noem ik meestal ‘witte tornado’… We zijn familie. Nu weet ik het zeker.

   Like

 2. Zo jammer dat dat gevoel pas achteraf komt, als je gaat zitten.
  Ben ik bezig in het huishouden, dan heb ik altijd zo’n moment dat ik moet gaan zitten, dat het op is. En dan kan ik na een kwartier tot een half uur weer verder.

  Like

  1. Ik heb mij in het verleden aangewend dat ene signaal te negeren en door te gaan, omdat de energie ook na een half uur / uur niet terug was. Die gewoonte breekt mij nu op, want volgens mij kan ik na een rustpauze wel verder. Dat heb ik gisteren zelfs gedaan. Maar de pauzes waren te kort.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb altijd migraine gehad, die mij soms gewoon de zetel in duwde, bij wijze van spreken. Dan was het compleet op, en moest ik gaan liggen. Raar gevoel wel. Dat gevoel heb ik nu ook soms weer. Op, helemaal op.

    Like

      1. Ik dacht dat ik het na 20 jaar wel onder de knie had … Nu voelt het ineens net of het weer 20 jaar geleden is en ik nog maar net met de beperkingen te maken krijg.. Zo bizar. Ineens lijk ik alles vergeten wat ik de afgelopen 20 jaar heb geleerd.

       Geliked door 1 persoon

       1. Ongelooflijk hoe je soms weer een heel eind terug geduwd kan worden, en het voelt alsof je helemaal opnieuw kan beginnen. Ontmoedigend, eigenlijk.
        Maar: alles komt goed 🙂
        (Het cliché dat ooit mijn motto werd)

        Like

         1. Hahahaha, oh ja. Ik zat dinsdag een kwartier op de grond bij mijn kleindochter, en moest daarna gaan bekomen in de zetel. Overeind komen was ook al niet je dat. Erg. Vooral omdat ik me in mijn hoofd nog altijd die 22-jarige voel. Het lijf zegt alleen iets hélemaal anders 😀

          Like

 3. Pauzes en rustmomenten ik begin het steeds meer te waarderen.
  Op tijd naar bed gaan of eens iets langer blijven liggen gaat mij ook steeds beter af.

  Optimistische groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Op tijd naar bed lukt ook steeds beter. Langer blijven liggen niet. Vind mijn blaas niet leuk. En als ik eenmaal aan de wandel ben, voelt terug naar bed gaan voor 5 minuten snoozen een beetje meh…

   Geliked door 1 persoon

 4. Doseren is de boodschap, je hebt er zelf het meeste baat bij. Ik was ook onvermoeibaar, maar tegenwoordig die ik ook alles op mijn gemak en niet teveel tegelijk. Goed voor jezelf zorgen hoor! Succes! Een een rustig weekend gewenst!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.