Tempo opschroeven

Het is een beetje zot geregeld hier in Nederland. Zo kon ik in 2011 slechts x-bedrag als hypotheek krijgen, terwijl ik, was ik blijven huren, na dertig jaar x + zeker een ton had uitgegeven. Zonder enige vorm van huursubsidie. Salaris technisch kwam ik daar wel voor in aanmerking, maar ik was aan het sparen voor een huis dus, helaas pindakaas. Inderdaad, het lijkt erop dat je in Nederland gestraft wordt wanneer je een spaarzaam typetje bent.

In 2011 werden al wel vraagtekens gezet bij de aflossingsvrije hypotheek, maar toen ik mijn hypotheek afsloot, kon ik nog kiezen voor volledig aflossingsvrij. Dat deed ik niet. Het liefst had ik een ‘echte’ hypotheek genomen, maar dankzij mijn salaris in combinatie met het aantal uren wat ik werkte, zat dat er niet in. Wel wist ik de schade te beperken tot 50% aflossingsvrij. Omdat ik een spaarzaam typetje ben had ik wel meteen de intentie om dit deel binnen 20 jaar afgelost te hebben.

Persoonlijk vind ik dat de personen die de aflossingsvrije hypotheek hebben uitgevonden en goedgekeurd boeven. Witte boord criminelen. Oplichters. Eigenlijk is een ‘aflossingsvrije hypotheek’ een soort van huur betalen. Na dertig jaar braaf elke maand hypotheek betalen is ‘je’huis nog steeds van de bank en heb je een enorm bedrag aan rente betaald. Het verschil met huren is dat je wel zelf voor al het onderhoud hebt mogen opdraaien. Natuurlijk staat dat in de kleine lettertjes maar zoiets hoort eigenlijk met grote rode letters bovenaan de hypotheekakte te staan (vind ik).

Jullie snappen nu mijn intentie om dat aflossingsvrije stuk zo snel mogelijk af te lossen. Ik gaf mijzelf er twintig jaar voor. De afgelopen 9 jaar heb ik zesmaal een bedrag gestort om dit doel te bereiken. Ondanks een nieuwe auto, anderhalf jaar werkloos zijn en een verbouwing, waardoor ik wat minder grote bedragen of zelfs helemaal niets kon overmaken, is het mij deze maand gelukt om het beoogde jaarbedrag over te maken. Even rekenen heeft mij geleerd dat ik op dit moment 60% van mijn aflossingsvrije schuld heb afgelost. Da’s een bak minder rente die niets oplevert betalen, kan ik je zeggen. Op maandniveau lijkt het peanuts, maar over de resterende looptijd van de hypotheek bezien, is het een behoorlijke slok op een borrel.

Ik schat dat ik over 5 jaar nog slechts mijn spaarhypotheek heb. Ik kan je zeggen, met het oog op de toekomst (ik ben geen 20 meer en er wordt behoorlijk in de pensioenpotten gegraaid) geeft dat een goed gevoel.

16 Comments

 1. Heel goed gedaan van je! En ik ben het met je eens dat de voorwaarden van een aflossingsvrije hypotheek in grote letters vermeld hadden moeten worden. Maar ik heb toch soms ook wel de indruk dat veel mensen het heeeel handig vonden en dachten ‘wie dan leeft…’. Tja…

  Like

 2. Dat is heel erg wijs. Ik snapte al niet waarom jonge mensen zoveel kunnen van belachelijk grote tv auto vakantie en huis, ze schuiven hun probleem vrolijk voor hun huis door eigenlijk niks te betalen. Lekker slim, daar zitten ze dus tot aan hun dood aan vast.

  Like

  1. Het kan al jaren niet meer…
   Ik ben bang dat het niet alleen de jongeren zijn geweest die deze hypotheek hebben afgesloten. Ik weet genoeg mensen uit de wat hogere leeftijdscategorie die ook voor deze vorm zijn gegaan. Sommige hebben niet eens goed begrepen waar ze voor getekend hebben.

   Like

    1. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier is een tweede huis uiteindelijk duurder dan het huis waarin je woont.

     Like

 3. Veranderende spelregels en woekerprijzen voor koopwoningen maakt de toekomst vooral ongewis.
  Dat pensioenen ook niet waardevast blijken te zijn maakt het nog ongemakkelijker.

  Geniet vooral nu van jouw huis en balkon.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Het heeft ook een hele verkeerde naam. Het zou moeten heten: Een niet-aflossende hypotheek. Deze soort hypotheek is uitgevonden door de banken, zodat zij jarenlang de grootst mogelijke rente konden incasseren. De fiscale aftrek was de worst, die de banken de hypotheeknemer voorhielden.

   Geliked door 1 persoon

   1. Eigenlijk zegt de naam alles. Aflossingsvrij. Alsof je ook maar iets voor niets krijgt in deze wereld (behalve de zon, de glimlach van een vreemde etc)..

    Like

Reacties zijn gesloten.