Leesbril

Ik zal niet zeggen dat ik ijdel ben, want dat valt op zich reuze mee (zag ik zojuist toen ik in de spiegel keek en zag dat mijn haren deels rechtovereind stonden). Maar dan toch zo’n fout maken. Fout, zie ik jullie denken? Vurtelll.

Dadelijk. Eerst even wat geschiedenis. Ooit was ik een brei Miep. Ik heb mening trui van de breipennen laten glijden, met als ultiem pronkstuk de Elf Steden trui. Op de voorkant stond de route, op de achterkant een schaatser. Gemaakt in 1985 en ongeveer drie jaar geleden heb ik er afscheid van genomen. Toen had ik ‘em al zeker 25 jaar niet meer aangehad. Bang dat ik uit de naadje zou knappen.

De laatste jaren kwamen de breipennen eigenlijk niet meer uit de kast, en tijdens de laatste opruimactie nam ik afscheid van de meeste breipennen. Een aantal heb ik er bewaard want je weet maar nooit. Misschien dat ik ooit weer eens zin zou krijgen.

Sinds Corona kriebelt het. Altijd maar achter, voor of onder je laptop zitten gaat op den duur ook vervelen. Toch wist ik weerstand te bieden aan de drang. Tot van de week. Ik zocht en vond online een mooie kleur brei-katoen met een beetje wol. Fysiek in de winkel bleek het spul niet aanwezig te zijn, dus liep ik bij de Sailorman binnen. Die hadden een blauwsig gemêleerd iets liggen wat mij wel kon bekoren.

Al knijpend met mijn ogen las dat ik voor maat 40 3 bollen nodig had. Ik kocht er voor de zekerheid 4 want ik vind dat truien oversized moeten zijn. Bij de kassa aarzelde ik even. 3 bollen voelde als weinig. Maar eigenwijs, en niets vragen aan de kassière. Thuis, bij voldoende daglicht las ik dat ik 5 bollen nodig had. Ik aarzelde even…

Maar tweemaal eigenwijs zijn op een dag vind ik niet handig. Ik ging snel terug, en kocht de laatste twee bollen die er nog lagen. Beter ooit een bol terug moeten brengen, dan op een dag op zoek moeten naar een bol uit hetzelfde verfbad.

Dan zit ik nu tegen het proeflapje aan te hikken. Mocht het wat worden, zien jullie het resultaat wel een keer voorbij komen.

18 Comments

 1. Ik doe tegenwoordig mijn bril als haarband in als ik naar de winkel ga. En goed dat je het zegt! Ik ben vorig jaar aan een trui begonnen. Helemaal vergeten! Zal er ook weer eens mee verder gaan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja, breien, daar is het de tijd weer voor – in vele opzichten! Ik heb al jaren een dubbelfocus bril en die moet ik AF zetten om kleine letters te kunnen lezen 😬 Ben benieuwd naar je project! Ik ben een ‘shrug’ aan het haken (breien kan ik niet meer). Supersimpel (zou het moeten zijn, maar ik wacht nog even op het eindresultaat tot ik hierover begin te juichen)

  Like

  1. Het worden vier rechte lappen die samen een trui (moeten) gaan vormen. Ik ga voor de eenvoud. De eerste 14 centimeters hangen al aan de pennen.

   Geliked door 1 persoon

 3. De sailorman hahaha. Daar hebben ze wel prima wol voor creatieve uitspattingen. Ik ben heel benieuwd naar je creatie!
  Familie van mij is al enige tijd druk aan de “haak” en inmiddels heb ik al een hele mooi winterwollenmuts en dito poncho.
  Succes!!

  Geliked door 2 people

 4. Ik kan echt niet meer zonder een leesbril. Tja, ook mijn jaren tellen…

  Ik ben al 3 jaar bezig met een deken op ons bed. Haken dan. Ik doe het alleen in het herfst/winter seizoen. Hij is al zover gevorderd dat ik er nu al lekker deels onder kan zitten. Ik ga hem denk ik dit weekend uit de kast opdiepen. Misschien komt hij dit jaar wel af?

  Like

  1. Dat laatste ja. Bij voldoende licht red ik het met mijn lenzen. maar het was een beetje duister in de winkel.

   Like

 5. Ha, ik wilde in Coronatijd ook al AL die half affe breiprojecten af gaan maken (mogen we nog HEEL LANG in quarantaine? ) 😉

  Like

  1. Het ging van een leie dakje. Zelfs het proeflapje maken en uittellen hoeveel steken ik voor het echte werk nodig heb.
   Halzen heb ik nooit de moeite voor genomen (ben van de boothalzen in deze) en het garen is gemeleerd waardoor ik niets met bijzondere steken of patronen hoef te doen dus komt helemaal goed

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.