Toet & Co: Van de bank

‘Dus een kwart van het huis is van jou, en de rest is van de bank?’ vraagt Toet. Hij heeft zojuist mijn blog over versneld aflossen gelezen en is geïntrigeerd door het concept ‘van de bank’. ‘Welk deel is van jou?’ is de volgende vraag. Ik haal mijn schouders op. ‘Maakt dat wat uit?’ stel ik een wedervraag. Verbaasd over zoveel dommigheid geeft Toet geen antwoord. Hoofdschuddend nestelt hij zich tussen zijn vriendjes in de stoel bij de verwarming en toont zijn beste ‘ik denk heel diep na’ snuitje aan de buitenwereld.

‘Waer think joe aan?’ vraagt Moeljte na een paar uur. ‘Dit huis,’ mompelt Toet. ‘W’rom,’ piept Rozi. ‘Nou, omdat ik altijd dacht dat dit huis van haar is, en een beetje van Zoon, maar nu blijkt dat het maar voor een kwart van haar is, en de rest is van de bank. Van dat ding dus!’ Zijn ogen blijven rusten op de tweezitter tegenover hem. ‘Eerst was het huis helemaal van de bank,’ voegt hij eraan toe.

Nu zijn drie paar ogen op de bank gericht. ‘Denk je dat de bank daarom kleiner is geworden?’ piept Rozi. ‘Omdat hij nu minder huis heeft? Maar welk deel is van de bank, en welk deel is van haar? En vindt de bank het wel goed dat zij nu ook een werkplek thuis heeft waardoor hij nu op een ander plekje staat? Mogen wij wel zomaar overal komen, of moeten we eerst toestemming vragen aan de bank?’

‘Houw ken de house be van de benk when de benk steed in de house?’ Isz diz something laik det cat in de Paradontax doos?’ peinst Moeltje. Zijn vriendjes kijken hem aan. ‘Welke kat?’ vraagt Toet. ‘Welke doos?’ piept Rozi. ‘Welll der is dis cat det woont in un box, and nobody wait if de cat is dead or alive. Det is un viezesokkelogical vraag.’

‘Zitten er luchtgaatjes in die doos?’ vraagt Toet. Moeltje haalt zijn schouders op. ‘Zit er een luchtje aan die doos?’ informeert Rozi. Weer haalt Moeltje zijn schouders op. ‘Dont no,’ mompelt hij. ‘Waarom is det belangrijk?’

‘Zonder luchtgaatjes gaat de kat dood,’ bromt Toet. ‘En dan gaat-ie stinken,’ piept Rozi. ‘Dan helpt tandenpoetsen echt niet meer hoor Moeltje! Maar wat heeft een dode kat te maken met een huis wat van de bank is? Zij woont toch ook in het stuk huis wat van haar is, dus waarom zou de bank niet in zijn eigen huis kunnen staan?’

Nu is het Moeltjes beurt zijn beste ‘ik denk heel diep na’ gezicht’ aan de wereld te tonen. ‘How ken de grootste deel ven de house be of the benk end not from her, terwijl sai de benk bai Ai-kie-ja gekocht hef? Det is de viezesokkenlogical vraag.’ Rozi kijkt of hem een lichtje gaat branden. ‘Ja, en waar heeft de bank al dat geld wat zij hem heeft gegeven verstopt?’ ‘Misschien wel in een vieze sok onder de matras,’ doet Toet een duit in het zakje.

‘Det sou stupid sain,’ bromt Moeltje. ‘Den sai ken haar geld beter to the benk bren….’ ‘Oh,’ zegt Toet, die het ineens begrijp. ‘Die bank. Best wel logisch eigenlijk.’ ‘Viezeosokkelogisch,’ piept Rozi. ‘Maar om nog even terug te komen op die kat. Waarom zou je een kat in een doos stoppen? Dat is toch niet leuk voor die kat, tenzij die kat dat zelf wil. Maar dan stop je de kat niet in een doos, dan stapt de kat in de doos en…. ‘

Iets zegt mij dat dit gesprek nog wel eventjes gaat duren!

Toet, Rozifantje en Moeltje, aka de Boysz, zijn drie magische knuffels die mijn leven mooier maar op zijn tijd ook zwaarder maken. Toet is van oorsprong een CliniClown muis, Rozifantje iss een creatie van Appelig en daarmee one of a kind, en Moeltje is in 1998 in de rugzak van Zoon mee naar Nederland gekomen, en woont hier dus min of meer illegaal.

3 Comments

Reacties zijn gesloten.