Twee honderd achtendertig

In een poging duurzamer door het leven te gaan, heb ik wel eens gekeken naar een vervanging voor keukenpapier. Ik kwam uit bij bamboe doekjes maar ging niet tot aanschaf over. Op zich gebruiken Zoon en ik weinig keukenpapier. Wanneer we friet eten gebruik ik één velletje om het laatste beetje overtollige vet uit gebakken patatten te trekken. Soms gebruik ik ook nog drie velletje om de olie onder uit de pan te vegen. En zoon gebruikt een paar velletjes (per keer) om na het eieren bakken de pan schoon te vegen. Ik gebruik daar een (tot op dat moment schone) badstof vaatdoek voor. Ik denk dat ik zes keer per jaar keukenpapier koop. Soms een pak van drie rollen, meestal van twee. Zeg 15 rollen á € 15,00 euro totaal.

Vandaag zag ik een advertentie voor bamboe keukenpapier en leerde dat ‘men’ gemiddeld voor twee honderd achtendertig euro per jaar keukenpapier koopt en weggooit. Een verspilling van geld en beestachtig slecht voor het milieu, dat moge duidelijk zijn. Alleen….

Als ik voor ongeveer €15,00 per jaar keukenpapier koop (en weggooi), dan zijn er dus mensen die voor (2 x 238 = 476 – 15) €461,00 aan keukenpapier kopen. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Vandaar mijn vraag: wie gebruikt er zoveel keukenpapier dat er meer dan één boom per jaar zijn leven daarvoor laat? En wat doe je er allemaal mee?

Niet allemaal tegelijk!

35 Comments

 1. De keukenrol wordt hier elke dag gebruikt. Ik gebruik ze het meest als servetten, dat zijn dus 6 velletjes per dag. Niet gebruikt dus minder. En vette koekepannen doe ik ermee af en vorige week toen ik de kwark uit mijn handen liet vallen de keukenvloer, het ergste dan. Maar… ik kan niet zonder hoor. Hoeveel ik gebruik? Geen idee. Ik zal eens opschrijven wanneer ik een nieuw rol pak.

  Like

 2. Ik kreeg een paar jaar terug een rol keukenpapier met een gratis-actie. Ik geloof dat mijn hulp er wel eens iets van gebruikt, tenminste: hij wordt automatisch dunner… . Maar als hij op is kan ze weer gewoon een uitwasbaar keuken/vaatdoekje gebruiken – die heb ik in allerlei soorten en maten: van die kunststof dingen die erg goed schoonmaken, oude badstof doekjes, babydoekjes die ik ooit gevonden / gekregen heb….

  Like

 3. Ik meen dat keukenrolpapier (en wc-papier en papieren zakdoekjes en handdoekjes) voor 80% tot 100% wordt gemaakt van gerecycled papier. Dit is alles mag ook niet (al dan niet gebruikt) bij het oudpapier worden gedaan omdat er dan uiteindelijk geen kwalitatief te recyclen oudpapier overblijft.

  Like

 4. Ik heb een kitten die de bak maar half snapt dushier gaat het wel harder dan normaal. En zeker weten dat ik dat niet met een bamboedoekje op ga ruimen. Ik wil eigenlijk weer servetten gaan gebruiken, maar geen zin om die krengen te gaan zoeken ergens, de kringloop heeft ze niet.

  Like

  1. Katoenen of linnen exemplaren? Volgens mij heb ik er wel weggebracht maar inderdaad nooit in de winkels zien liggen. Is geen markt meer voor vermoed ik.

   Like

 5. Goh, eigenlijk nooit over nagedacht. Ik denk dat wij zo’n 4 rollen per maand gebruiken?

  Like

   1. Ja! Hiero! Dat was ik! Nou ja, niet ik natuurlijk maar mijn wederhelft. Nou valt keukenrol wel mee, hoor. Die staat namelijk, de naam zegt het al, in de keuken en daar komt-ie niet zo vaak. 🤣 Maar tissues zijn hier niet aan te slepen! Ik heb nog nooit over het milieu aspect nagedacht. Maar ik vind het een top argument en ga het in de groep gooien!

    Geliked door 1 persoon

  1. Ik twee rollen per jaar, hóógstens (mijn Senseo lekt nogal eens, daar zit dan een vel onder). Maar daarentegen wel weer ontzettend veel tweelaags WC-papier, ideaal voor kleinigheden in de keuken, ongelukjes en als zakdoekjes.

   Geliked door 1 persoon

 6. Oef, is dat om een mens een slecht geweten te geven;-). Ja, ik gebruik best wel veel keukenrolpapier. Vooral voor vette dingenof om iets vettigs te laten afdruipen; de gootsteen schoon te maken, in de werkplaats bij het vervangen van verf voor de printers ….en waarschijnlijk voor nog meer.

  Like

  1. In de bijna 6 weken die ik alleen woon is er maar 1 rol keukenpapier gebruikt door mijn dochters. Ik gebruik de oude, versleten hydrofiel spuugdoekjes nu voor bijv. vis droogdeppen. En erg vet worden mijn pannen niet meer omdat ik zo min mogelijk vlees meer eet nu. Ook de afzuigkap is hierdoor veel minder vet. Heel fijn.
   Als je minder keukenpapier gebruikt is er ook nog eens minder verpakkingsplastic nodig. Ook fijn!

   Geliked door 1 persoon

 7. Wij gebruiken de klassieke hydrofiele luiers voor alle keukenpapierklusjes. Ruim 13 jaar geleden aangeschaft toen oudste geboren werd, vier kinderen mee gedroogd en gepoetst. Ze worden steeds een beetje dunner en zijn niet meer vlekkeloos wit. Maar onverwoestbaar en bij ons onmisbaar.

  Geliked door 1 persoon

 8. We hebben de laatste weken iets meer gebruikt voor puppyplasjes, maar met een voordeelpak uit de aanbieding komen wij minstens een jaar uit…

  Like

  1. Jij bent de beste van ons allemaal! Ik vermoed dat hier het keukenpapier samen met Zoon vertrekt… 😉

   Like

  1. Ik vermoed dat ze de Amerikaanse advertentie zo vertaald hebben, zonder onderzoek te doen. Je bent nummer zoveel met een gelijksoortige reactie al.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik denk dat er onder ons sowieso voldoende mensen zijn die inzien dat gebruik van keukenpapier nu niet het meest milieuvriendelijke is.

    Like

Reacties zijn gesloten.