Corona melder app

Vanaf dag één dat er gesproken werd over een Corona-app had ik zoiets van, Nah, laat maar zitten. Dat nah had niets te maken met de opdrachtgever en / of een gevoel van mijn gegevens zijn niet veilig maar meer met mijn wens om mijn telefoon zo leeg mogelijk te houden. Inderdaad, zelfs op het gebied van apps probeer ik een minimalist te zijn. Daarbij heb ik de voor de app benodigde functie blue tooth standaard uit staan. En, ook niet onbelangrijk, als bijna professioneel kluizenaar en schaapachtig regels naleveraar zie ik het nut van de app he-le-maal niet in.

Ondanks het feit dat ik nog steeds het idee heb dat ik de app he-le-maal niet nodig heb, heb ik de app wel gedownload. De reden? Na voor de 100.000.0000 keer de non-argumenten van de anti-appers (en andere anti-zaken) te hebben gelezen op het gebied van beveiliging, privacy en een virus wat niet bestaat, na de zoveelste keer voor schaap te zijn uitgemaakt dacht ik, Ik zet blue tooth aan en zet die app op mijn telefoon.

Zo gezegd, zo gedaan.

Over mijn privacy maak ik mij geen zorgen. De hele inrichting van de app is gebaseerd op anonieme berichtgeving. Je kunt er zelfs voor kiezen om, als je positief getest bent, geen bericht uit te laten gaan. Daarbij weet de belastingdienst wat ik verdiend, de NS wat mijn reisbewegingen zijn, de bank waar ik mijn geld aan uitgeef en de zorgverzekeraar wat ik mankeer. En wat zij niet weten deel ik wel via mijn blog, Facebook, Instagram of LinkedIn met de wereld.

Ik denk ook niet dat ik ooit een melding ga krijgen. Ik houd mij namelijk heel goed aan de maatregelen en zeker nu Nederland weer in een semi-intelligente semi-semi lockdown zit is de kans dat ik in een restaurant of op een terrasje langdurig bij een onbekend iemand die mij kan besmetten in de buurt verblijf nihil.

Waarom heb ik de app dan wel op mijn telefoon gezet?

Dat heeft toch iets met schapen te maken. De bruikbaarheid van een app als deze staat en valt met de dekkingsgraad. Staat en valt met mensen die niet bang zijn om de app te installeren en dat met de wereld te delen. Ik denk namelijk dat, zeker wanneer de regels weer wat soepeler worden, de app een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen van verspreiding van het virus. Zeker nu het de GGD’s ontbreekt aan handjes om het contactonderzoek uit te voeren. Het is een gegeven dat grote getallen vertrouwen wekken. Des te meer mensen de app downloaden, des te meer mensen de app willen downloaden.

Bovendien. Stel dat ik per ongeluk toch eens langer dan een kwartier in de directe nabijheid van een besmet persoon heb vertoefd, en ik krijg daar melding van… dan ken ik mijzelf goed genoeg om te weten dat ik nog mij nog beter aan de regels zal houden, en mij bij de eerste klachten zal laten testen. Je weet wel. Beter voorkomen dan genezen.

Oh… En had ik al gezegd dat ik schapen fantastische dieren vind. Vooral vanwege hun eigen willetje en het feit dat zelfs aan afrastering van schrikdraad hen niet tegenhoudt wanneer zij zin hebben het gras aan de andere kant van de afrastering te proeven.

32 Comments

  1. Dat kan drie dingen betekenen.

   1. Je bent nooit 15 minuten of langer in de buurt van iemand die en corona positief is getest en de app heeft
   2. Je bent wel 15 minuten of lang in de buurt van iemand die en corona positief is getest en de app heeft, maar die persoon heeft ervoor gekozen niemand via de app te waarschuwen.
   3. De app staat niet aan (alleen downloaden is niet voldoende).

   Like

 1. Ja, ik heb hem ook gedownload, maar verwacht ook niet ooit een melding te krijgen omdat ik heel bewust afstand houd. En minder dan 15 minuten in iemands nabijheid is dus ook niet eens echt heel erg zoals het gesteld wordt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb de app nooit gedownload. Ik zie het nut er niet van. Ik ben al 90% van de tijd thuis en als ik dan toch de moed bij elkaar verzamel om naar een winkel te gaan dan wil ik niet na afloop het risico lopen dat ik een melding krijgen dat ik misschien besmet ben omdat iemand anders in die winkel corona bleek te hebben. Dit zaait alleen maar onnodige angst en stres. Ik hou mij aan de maatregelen en als ik klachten krijg blijf ik volledig thuis en laat ik mij testen. Meer kan ik niet doen. En ik las al dat de app gefaald had dus ik heb er ook weinig aan gemist.

  Like

  1. Eén, of zelfs tien minuten in de buurt van een achteraf besmet persoon is niet voldoende om een melding te krijgen. Je moet al echt minimaal 15 minuten bij iemand in de buurt zijn geweest. Dat zal tijdens het winkelen niet of nauwelijks gebeuren vermoed ik zomaar.

   Buiten dat ik mij goed aan de regels houdt en mij nauwelijks onder de mensen begeef, werk ik soms wel op locatie. Aangezien ik in de zorg werk, wil ik zowel mijzelf als mijn collega’s beschermen.

   Ben wel benieuwd naar het artikel waarin staat dat de app al gefaald heeft en waar dat falen uit bestond (bestaat).

   Like

    1. Dank je. Ik kijk geen nieuws en volg nu.nl niet.

     Ik herken het nu wel.
     Het is niet zozeer de app die in deze gefaald heeft. Omdat het testbeleid tijdens het onderzoek naar de effectiviteit van de app is gewijzigd, is het onderzoek om zeep geholpen en heeft te weinig data opgeleverd om een conclusie te trekken.

     Ondertussen is er een nieuw onderzoek gestart en daar hopen ze in november de resultaten van te hebben. Pas dan is de effectiviteit van de app vast te stellen, mits mensen die een melding via de app ontvangen nu wel getest kunnen worden.

     Het blijft nog even afwachten of de app een ondersteuning is voor het beleid en de maatregelen, of dat de app geen toegevoegde waarden heeft.

     Like

 3. Ik heb hem een hele tijd geleden al op mijn gsm gezet. Ik kom natuurlijk wel onder de mensen en in een dichtbevolkt gebied als hier is het meestal wel snel bekend wie er corona heeft, ook zonder die app. Maar ik vind het voor mezelf toch wel prettig om te weten of ik met iemand in contact geweest ben die het heeft. Als die andere tenminste ook die app geïnstalleerd heeft…

  Like

  1. De app geïnstalleerd heeft. en via de app meldt dat hij/zij besmet is.
   Ik weet uit mijn voormalig woonplaats (waar het virus tijdens ronde 1 buiten proportioneel huis heeft gehouden) dat de bewoners daar het overzicht wie besmet was al snel kwijt waren.

   Like

  1. Op heel oude telefoons kan de app ook niet geïnstalleerd worden. Iets met besturingsprogramma’s die niet meer up tot date zijn (waardoor er beveiligingslekken ontstaan) .
   Wat dat betreft naaien de hardware fabrikanten ons regelmatig een oor aan.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb de app niet en ga hem ook niet gebruiken. Ik houd me aan de regels, woon in een gehucht en als ik buiten kom, is het of om Rosa uit te laten of op m’n racefiets te stappen. Beide gevallen in de polder. Bovendien staat mijn achterdocht altijd op de voorgrond en vertrouw ik de opslag van mijn gegevens niet. Schapen prima, maar alleen op mijn mobiel wanneer ik dat wil (-:

  Like

  1. Gelukkig mogen mijn schapen wel op jouw mobiel (of ben jij nog net als ik een laptop/pc gebruiker voor 90% van alle sociale internet interactie?)

   Like

 5. Ja, ik heb hem natuurlijk ook geïnstalleerd.
  Om dezelfde redenen als jij.
  En daarnaast, omdat ik merk dat je ‘aan de regels houden’ ook al wil je dat, toch wel eens even, in een moment van afgeleid zijn door belangrijker dingen, net niet is gelukt.

  Like

 6. Ik ga de app niet downloaden. Ik kom vrij weinig buitenhuis en helemaal nu dat het hele land weer op slot gaat, vind ik het overbodig.

  Like

  1. Ik kan je redenatie volgen, al ga ik ervan uit dat het land voor het verdwijnen (beteugelen) van corona weer van slot gaat.

   Wanneer je nauwelijks mensen ziet weet je in het geval je onverhoopt positief wordt getest wel met wie je allemaal in aanraking bent geweest en is het makkelijk waarschuwen.

   Like

 7. Ik heb hem nog nooit en aarzel. Aan de regels houd ik mij keurig, en ik woon op het platteland. Maar de app houdt me wel bezig. Zal ik nu wel, of niet?

  Like

 8. Ik had hem ook al gedownload en ook aangezet. Anders heeft het weinig zin om hem te downloaden.
  Voor de rest heb ik ook weinig apps op mijn mobieltje staan.

  Jij eet ook toch glutenvrij? Ken je de app Soosee? Dit is een app waarbij je kunt zien of een product glutenvrij is of niet.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.