Tijdelijk digitaal

Ik mag dan een digi-aatje zijn, als het op plannen aankomt doe ik dat het liefst op papier. Aangezien ik een papier snob ben, moet het ook nog fijn papier zijn. Sinds een paar jaar plan ik daarom in een Japanse planner. De exemplaren die ik tot nu toe gebruikt heb, hebben fijn papier. Een soort bijbelpapier zal ik maar zeggen. Superdun, terwijl het wel het tegen een stootje kan.

In 2019 gebruikte ik een dag planner, formaat A6. Elke dag een pagina vullen, ook al was het slechts een A6 formaat, viel niet mee. Daarom kocht ik voor 2020 een weekplanner, formaat A5 slim. Da’s net zo hoog als een normale A5 planner, alleen wat smaller.

In al die jaren dat ik een papieren planner heb gebruikt, heb ik nooit gepoogd om één planner voor zowel werk als privé te gebruiken. Ik heb die twee onderdelen van mijn leven op papier strikt gescheiden gehouden. Ik snap daarom niet zo goed waarom ik in 2020 heb gemeend om werk en privé in een boekje te plannen. Week in week uit zag de week er op maandag keurig uit, en op vrijdag was het een zooitje vanwege allerlei afspraken die waren vervallen, verzet etc. Ingekleurde of afgevinkte hokjes vind ik leuk. Doorgehaalde afspraken, pijlen en weet ik veel doen iets negatiefs met mijn gemoedsrust.

Elke week nam ik mij voor om vanaf de volgende week werk weer een korte notitie te laten zijn (7:30 – 17:00 uur werk), en elke week ging ik de mist in en schreef alle afspraken voor die week in mijn agenda. Om mijzelf te helpen heb ik voor 2021 een weekplanner formaat B6 slim gekocht. Ongeveer even breed als een A6, alleen wat hoger.

Om de dubbele planning even helemaal uit mijn systeem te krijgen, heb ik de agenda voor 2020 in de kast gelegd, en mijn taken, herinneringen en privé afspraken gedigitaliseerd zodat ik weer twee agenda’s heb. Eentje voor werk, en eentje privé. Met een beetje geluk zit de scheiding privé / werk over een maand dusdanig in mijn systeem, dat ik de agenda 2021 (stardatum 30 november) weer puur als privé planner ga gebruiken.

Voordeel van digitaal: ik verwacht om 9 uur vanavond een seintje dat ik mijn melatonine in moet nemen. Dat is zo net na het verzetten van de klok echt wel nodig. 😉

10 Comments

 1. Ik houd / hield altijd erg van papier. Met genoeg schrijfruimte! En dan 1 agenda voor privé, en 1 voor werk. Daarnaast een “werkboek” om klussen in op te schrijven – alles wat niet in de agenda past. Maar nu loopt privé en werk aardig door elkaar, ‘en aarzel ik of ik toch niet meer de digitale agenda zal gaan gebruiken…. Beetje chaos dus, agenda technisch….

  Geliked door 1 persoon

 2. Nee, papier doe ik niet meer aan. Maar omdat ik merk dat ik steeds vaker mijn digitale agenda negeer (zo ‘druk’ hebben we het natuurlijk ook niet meer, en dit wilden we juist), schrijf ik nu elke week de belangrijkste dingen op ons schoolbord in de keuken. Vast zaken blijven daar op, wisselende afspraken veeg ik wekelijks uit. Toch wel handig…

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik houd zo van mijn papieren planning. Maar ja, voor mijn vriendje is digitaal handig (hij vraagt ’s morgens aan de Google-assistent wat-ie moet doen die dag) dus ik probeer mijn digitale agenda meer te gebruiken. Maar ik vergeet gewoon vaak mijn afspraken er in te zetten. Terwijl ik ze gewoon tegen die dame van Google kan vertellen; die onthoudt ze dan voor me. Ik kan er maar niet aan wennen. Weltrusten alvast!

  Like

 4. Ik ben ook een papier fan, maar agenda, dat gebruik ik toch digitaal, vooral voor de herinneringen, want mijn geheugen is niet meer wat het geweest is :-).

  Like

  1. Ik begin de ochtend met een blik in de planner… nu dus met een blik in de digitale agenda inclusief taken, herinneringen en doelen.
   Wie weet wen ik er dit keer aan.

   Like

 5. Toevallig van de week ook een nieuwe agenda gekocht, altijd elk jaar bij de H.ema. Heerlijk, binnenkort vast verjaardagen en afspraken erin zetten… Dan in december in gebruik nemen. Digitaal doe ik niet. Mijn alarm op de foon staat wel op 19.00 uur voor mijn avondpilletje… en om 22.15 om de verwarming lager te zetten… Want briefjes raak ik toch kwijt..

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vergeet na en uur of zeven in mijn agenda te kijken 😉 Meestal gaat het wel goed, alleen de melatonine zit nog niet in mijn systeem (ben daar twee weken geleden pas weer mee begonnen, scheelt echt met inslapen.)

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.