‘Hij heeft verloren,’ fluisterde ik

Mam had het zwaar, de laatste jaren van haar leven. Haar grootste wens was in haar eigen huis te blijven wonen. ‘Als ik naar een verzorgingstehuis moet, ga ik dood,’ zei zij. Ondanks steeds meer fysieke beperkingen deed zij er alles aan om ‘zelfstandig’ te blijven wonen. Haar wereldje werd kleiner en kleiner. De terugvallen, met aansluitend een ziekenhuisopname en soms een revalidatieperiode in een verzorgingstehuis, volgde elkaar steeds sneller op. Telkens knokte zij zich weer terug. Ik sprak daar mijn verwondering wel eens over uit. ‘Ik heb nog genoeg om voor te leven,’ zei zij dan. ‘Ik wil graag weten wat er met die Trump gaat gebeuren.’

Je kan maar een reden hebben om voor je leven te vechten, nietwaar. Het bleek niet voldoende. In 2018 kwam zij te overlijden. Haar foto eindigde, samen met twee van haar planten, bij mij op de vensterbank naast de foto van pap. Een paar maanden geleden verhuisde mijn bureau richting het raam, en maakte ik de vensterbank deels leeg. De planten bleven, de foto’s verdwenen in de servieskast. ‘Minder stoffig,’ zei ik tegen de foto’s. Alsof ik de foto’s een verklaring verschuldig ben.

Ondertussen staat het bureau al weer ergens anders maar de foto’s staan nog steeds in de kast. Beide oudjes kijken uit over hun eigen serviesgoed. Ik weet zeker dat het Mams goed doet om te zien hoe vaak wij haar borden gebruiken. Gisteren las ik het nieuws over de overwinning van Biden. Hoewel het nog wel even zal duren voordat Trump zich hier bij neerlegt, en het Trumpisme waarschijnlijk nooit zal verdwijnen, kon ik het niet nalaten om de kastdeur te openen. ‘Hij heeft verloren,’ fluisterde ik zachtjes. ‘De democratie heeft gezegenvierd.’

Het zal verbeelding zijn, maar even dacht ik dat ik een zucht van verlichting hoorden.

19 Comments

 1. Het blijft een prachtige foto van jullie samen. En die zucht slaakten wij hier ook. Een paar weken nadat Trump president werd, werd mijn verkering ziek. Toen hij weer een beetje in het land der levenden was, wist hij niks meer. Mijn naam niet meer, in welke stad hij was en of zijn moeder nog leefde, hij had geen idee. Er was één ding wat hij nog wel wist: dat Trump president was geworden.

  Like

  1. Heftig….

   En dat er na vier jaar verdeeldheid en haat zaaien nog steeds zoveel mensen zijn die op hem stemmen, zegt eigenlijk genoeg.

   Like

 2. Bijzonder hoe blij we hier (bijna) allemaal zijn met zijn nederlaag. En ook nog steeds bijzonder dat er nog zoveel mensen op hem gestemd hebben. Vinden wij Europeanen althans.

  Like

  1. De man kan enorm goed manipuleren en Qanon is in Amerika een stuk groter dan hier.
   En hier zijn ook genoeg mensen die fraude roepen.. Dus…

   Like

 3. Die diepe zucht heb jij goed gehoord. Zo hard was de mijne (-:
  Het viel me tegen dat het kiele-kiele was en Trump niet massaal is weggestemd. De Verenigde Staten zijn hartstikke verdeeld.
  Lief blog ♥

  Like

  1. Biden (of Kamela) heeft gewonnen dankzij de stemmen van met name de zwarte vrouwen. 55% van de blanke vrouwen die gestemd hebben, deden dat op Trump. U weet wel, die meneer die totaal geen respect heeft voor vrouwen. Ik zag vandaag een interview met een paar van die vrouwen. Ze konden niet op Biden stemmen vanwege Kamela. Een vrouw kan geen president zijn, daar zijn vrouwen te zwak voor. Hormonen, hot flashes en zo.
   Inderdaad.
   Het grootste protest tegen de plannen voor belastinghervorming komt van mensen die in de lage inkomensgroepen vallen, en dus helemaal niet geraakt worden door het voorstel.
   Ongeveer de helft van Amerika leeft onder een steen, of heeft het iq van een stronk boerenkool.

   Like

  1. Nee. Er is voorlopig nog geen reden tot juichen. Ten eerste staat toch wel een heel groot deel van de Amerikanen achter deze man, zitten daar een aantal heel enge groeperingen tussen. Maar ook de man zelf weet niet van ophouden/opgeven en een kat in het nauw maakt rare sprongen.

   En zelfs wanneer hij echt het veld heeft geruimd, zal het nog heel lang gaan duren voordat er een korstje op deze wond komt die het etteren kan tegenhouden.

   Het land is verdeeld. Dusdanig dat ik een tweede burgeroorlog daar (met gevolgen voor de hele wereld ben ik bang) niet uitsluit.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.