Het smaakte als ooit …

Mijn vader’s hobby was eten, die van mijn moeder koken. Inderdaad, dat vult elkaar heel goed aan. Mam ging ver in het ons op eet gebied naar de zin te maken en zeker wanneer je mee ging boodschappen doen, wilde zij best een pondje extra van die schandalig dure spinazie (whatever) kopen.

Met geld uitgeven aan eten buiten de deur, had Mam, zeker toen wij nog thuis woonden, wel een probleem. Drie gulden voor een koppie tomatensoep. Daar maak ik een hele pan voor. En die smaakt nog beter ook! Zelfs een terrasje pikken met Mam was lastig want zelfs de koffie smaakte elders niet zoals zij hem maakte.

Toen kwam MacDonalds naar Nederland. Ik legde haar het principe hamburger uit. Broodje, aan de binnenkant geroosterd, lapje vlees ertussen. Daar ging Mam de deur niet voor uit. Maar zij ging wel experimenteren en zo stond er op een dag vleestosti op het menu. Tussen twee verantwoorde bruine boterhammen prakte zij een balletje rundergehakt met uitjes en kruiden, en die boterham verdween voor een gevoelsmatig lange periode tussen de grill. Het effect was om je vingers bij af te likken. Daar kan Meneer Donalds niet aan tippen.

Gisteren zocht ik even op welke voedingsmiddelen je het beste kan eten om je hoeveelheid bloed zo snel mogelijk weer op peil te krijgen. Rood vlees stond bovenaan het lijstje. Ik kocht een paar tartaartjes. Gisteren bakte ik er een bij de gebakken aardappeltjes, vandaag maakte ik er eentje aan met ui en kruiden, belegde er twee dubbele boterhammen mee, en schoof deze, bij gebrek aan grill, in de koekenpan.

Ik weet niet wat ik had verwacht, maar dit niet. Die boterhammen, die smaakte naar ooit.

12 Comments

  1. Wat een (letterlijk!) heerlijk blogje! Ik zit hier nu ook te kwijlen hoor, als veganist, haha. Maar mooi zoals zoiets werkt hè, dat een smaak (of een geur) je patsboem terug kan brengen naar ‘ooit’. Enne… ik geef je moeder postuum helemaal gelijk hoor: ik heb datzelfde, dat ik liever thuis zelf de lekkerste dingen (voor een redelijke prijs, of soms zelf gratis want uit de natuur) maak dan dat ik veul geld wil besteden in een restaurant!

    Like

    1. Op het eind konden wij haar wel blij maken met een bezoek aan een goede chinees, de griek of een wokrestaurant. Maar toen begon koken voor veel tegen te vallen.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.