Spaarlustig typetje

Ik ben altijd een spaarlustig typetje geweest. Dat heb ik van mijn moeder. Die kon ook potten als de beste. Het zal trouwens een familiekwaal zijn. Haar moeder was net als Mam een spaar-ster en Tantje, de jongste zus van Mam, is ook zeer talentvol op dat gebied.

Dat ik goed kan sparen wil niet zeggen dat ik mijzelf niets gun. Vroeger werd een groot deel van mijn zakgeld omgezet in boeken, maar bleef er altijd voldoende geld over voor noodgevallen. Bijvoorbeeld om GroteBroer wat geld te lenen wanneer de week langer bleek dan zijn zakgeld reikte. Inderdaad. Niet iedereen heeft het spaar-gen van Oma in het DNA.

Vroeger was sparen leuk. Zo kreeg je begin jaren tachtig 10% spaarrente. Al sparende voor een auto en een inboedel, leverde de rente voldoende op om in één keer mijn studieschuld af te betalen. Halverwege de jaren negentig hebben we nogmaals zo’n rente piek gehad, maar zeker de laatste jaren is het huilen met de pet op.

Oké, ik heb mijn spaarrekening natuurlijk geplunderd om de verbouwing van badkamer en keuken te betalen (februari), een nieuwe zitkamer inrichting (februari) en een werkplek (mei) te kopen, en om mijn aflossingsvrije hypotheek met €5.000 te verlagen (oktober), maar hé, tot nu toe heb ik daar €0,68 rente bij elkaar gesprokkeld.

Peanuts dus. Je zou er bijna door stoppen met sparen, maar ja, het sparen zit mij in het bloed. Aangezien ik het van de bank qua rente niet hoef te hebben, heb ik mijn toevlucht maar weer genomen tot het sparen van koopzegels bij mijn favoriete grootgrutter. Sinds ik gebruik maak van de zelfscan optie in de winkel, was ik daar mee gestopt. Maar nu het in de app kan, ben ik overstag. Sparen zonder omkijken. Voor elke euro aan boodschappen kan ik voor tien cent een zegel kopen. Heb ik 490 zegels gespaard, kan ik de volle kaart inleveren voor €52. Dat is 6% rente.

Aangezien ik bijna alle boodschappen bij deze grootgrutter doe, gaat dat sparen snel. Week of vijf/zes, en dan heb ik een kaart vol. Ik weet het, mijn grootgrutter is niet de goedkoopste grootgrutter van het land, maar ik doe er nu eenmaal graag mijn (glutenvrije) boodschappen. En zo heb ik het gevoel of ik er ook nog slapende rijk van word.

11 Comments

 1. Omdat de J-supermarkt te smalle gangpaden heeft en gewoon te klein is heb ik maar weer de toevlucht genomen tot de Appie, en daar spaar ik ook met de App. Is echt leuk als de kaart vol is 🙂
  Binnenkort toch maar weer eens naar de J omdat ik het gv brood van hen lekkerder vind

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is om voor mij (nou ja niet helemaal, maar bij de J kan ik niet parkeren, alleen in de dure parkeergarage. Daar gaat mijn winst. Misschien loop ik er binnenkort wel weer eens naartoe.

   Like

 2. Ik roep het al jaren: sparen bij AH loont meer dan sparen bij de bank. Te gek om los te lopen. Sparen kan ik goed en op zijn tijd ben ik goed in uitgeven (-:

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij de Plus heb je maar liefst 50% rendement, alleen gaat dat niet zo hard. En wat was dat toch fijn inderdaad, om veel rente te krijgen (ik kan me nog wel 4% herinneren halverwege mijn leven)…

  Like

 4. Begrijp dat je het doet, en 6 procent is natuurlijk niet misselijk, soort ” feel good ” gevoel em Appie vaart er wel bij !

  Like

  1. Tuurlijk vaart Appie er wel bij. Maar ik ben toch al vaste klant, dus mijn geld gaat er toch al naar toe,

   Like

 5. Ik heb er ook wel eens over nagedacht. Maar ik ga meestal naar de concurrent. Die zijn meer van de race-auto’s jammer genoeg. Maar bizar is het wel, hè. Toen de rente hoog was, had ik trouwens niks over om te sparen. En nu kán ik eindelijk sparen, brengt het niks op. Maar goed, ik voel me toch al heel rijk omdat ik gewoon een nieuwe wasmachine kan kopen, mocht dat nodig zijn.

  Like

  1. Dan ben je ook heel rijk. Dat doet lang niet iedereen je na.
   De race auto was de laatste keer dat ik er was niet echt geweldig qua glutenvrije sortering, Daarom blijf ik naar meneer Heijn gaan.

   Like

 6. Inderdaad van de banken hoef je het niet te hebben. Maar in een oude sok stoppen is ook niet veilig. Ik heb ook altijd gespaard, van huis uit meegekregen. Mijn ex ook, maar die sloeg door en dat vond ik weer niet leuk. Mijn dochter kan het ook heel goed, zal nooit geen impulsaankoop doen hoewel ze daar wel eens spijt van heeft… want dan heeft ze er 3 nachten over geslapen en dan is het uitverkocht. Mijn zoon heeft een vreemd gen, gaf voorheen vaak veel meer geld uit dan kon. Ik bemoei me er niet mee, maar ik denk dat hij het nu wel redt. Hoewel sparen nog steeds niet gebeurt omdat dat niet kan zoals hij zegt… En in Spanje liggen de lonen nou eenmaal echt veel lager dan hier. En de levensstandaard is niet anders.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.