Het garen wat geen trui wil worden

Gave titel hé! Daarmee geef ik voor de volle 1000% de schuld aan het garen dat ik voor de tweede keer mijn breiwerk uit heb getrokken. Ik was dit keer alleen weer verder dan de vorige keer. Het gezegde gaat, we live and learn maar soms twijfel ik een beetje over het tweede gedeelte.

Het begon er dus mee dat ik in eerste instantie iets te weinig garen had gekocht omdat ik te ijdel was om in de winkel mijn leesbril op te zetten. Dat euvel heb ik nog dezelfde dag recht gezet.

Voortvarend begon ik met breien. Eerst een proeflapje en op basis daarvan berekende ik hoeveel steken ik nodig heb voor de boord van voor een pand. Of ik maakte een telfout, of mijn proeflapje was beduidend strakker gemaakt dan de echte boord. In ieder geval kwam ik er na het afwerken van het eerste pand achter, dat de lap die ik had gebreid euh.. iets te veel van het goede was.

Ik trok het pand uit, maakte een herberekening en begon vol goede moed aan de tweede ronde. Dit keer met 1/3 van de beginsteken minder. Het eerste pand was redelijk vlot klaar. Voor het tweede pand zette ik iets meer steken (een stuk of 4, want je moet niet overdrijven) steken op. Ik deed iets langer over pand twee dan over pand één, maar dat mag de pret niet drukken. Tijd voor de eerste mouw.

Bij poging één was de boord te wijd, poging twee te strak. Tijdens poging drie vermeerderde ik de steken na de boord niet voldoende voor de pofferige mouw die ik wil produceren. Poging vier voelde goed alleen had ik op een gegeven moment meer steken op mijn naald staan dan voor de panden.

Bij gebrek aan naald haakte ik het voor- en achterpand bij de schouders aan elkaar en sloeg de cape om. Conclusie: De boord leek iets te strak om comfortabel te zijn, door een te beperkte vermeerdering van de steken aansluitend op de boord was de trui vrij model loos en waarschijnlijk iets te aansluitend en als klap op de vuurpijl had ik in de bovenste boord van het voorpand een fout gemaakt waardoor een rij dan wel twee rechts twee averechts was, maar niet synchroon liep met de rijen er onder en er boven.

So I did what I had to do en waarschijnlijk al een dikke maand eerder: ik trok de hele handel weer uit. Vanmiddag of zo begin ik aan de derde ronde. Noem het maar bezigheidstherapie. Dat klinkt een stuk beter dan wah een stomme streek was dah weer.

19 Comments

 1. Lachen, dit. Want zo herkenbaar.

  Ik had op Ravelry eens een mooi ajourpatroon gevonden voor een driehoekige omslagdoek en speciaal daarvoor in een nieuwe breiwinkel (joepie, ze zijn er weer) prachtig fluffy garen gekocht (mohair met zijde of zoiets, waanzinnig decadent voor mijn doen). Het patroon bleek veel te moeilijk en door de pluizigheid van het garen kon ik niet goed zien wat ik had gebreid (een steek, een omslag?) en liep de boel helemaal in de soep.
  Ik heb het kloteding zeven keer uitgehaald en toen mijn nederlaag erkend. Het prachtige garen ligt ergens op zolder, als het niet is opgevreten door de motten. En de omslagdoek heb ik gebreid in simpel katoen en daarna in mijn favoriete kleur geverfd.
  Af en toe zie ik nog weleens van ragfijne dingen voorbij komen en knaagt er iets, maar dat gaat voorbij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zit hier nu ook te lachen… En ik voel bewondering. Zeven keer… en dan toch tot een oplossing komen, Petje af.

   Like

 2. Bekijk het gewoon positief: 3 keer genieten van hetzelfde garen/voor hetzelfde geld! Veel plezier bij het breien!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een geduld! Ik gooi in dat soort gevallen de handdoek in de ring. Uithalen van breiwerk is mij nog nooit gelukt.

  Like

  1. Ik had gelukkig nauwelijks mis gestoken, dan lukt uithalen goed. Alleen met bolletjes draaien ben ik een tijdje zoet geweest.

   Like

 4. Tjonge, diep respect voor je doorzettingsvermogen. Volgens mij schreef je al eens eerder over deze trui-to-be. Schreef ik toen niet dat ik hier nog een achterpand van een trui heb liggen? Ligt er nog. Geen steek meer gebreid. Maar ik bedacht laatst dat zo’n mandje met breiwerk heel leuk staat in mijn interieur. Het heeft iets gezelligs. Dus mocht het niks worden met die trui; die optie heb je ook nog.

  Like

    1. Moet ik nog steeds terugtellen van het proeflapje wanneer dat niet klopt met de maten en steekverhouding zoals beschreven in het patroon.

     Like

Reacties zijn gesloten.