Mooiste verjaarscadeau ever

Na alle onderzoeken (huisarts, afdeling cardiologie, de fietstest en de CT-scan) mocht ik mij vandaag om kwart over twee bij de Cardioloog in opleiding melden voor de uitslag. Ondanks dat ik het idee heb dat er niets aan de hand is, ondanks het feit dat er duidelijk progressie in mijn conditie zit, was ik toch wel een beetje nerveus. Want ja, die fietstest was niet echt soepel gegaan en een vrouwenhart zit nu eenmaal anders in elkaar dan een mannenhart.

Keurig op tijd werd ik binnengeroepen en kon het gesprek beginnen. Het voelde als een lovend functioneringsgesprek waarbij je zelf zit te wachten op de maar. Het bloedonderzoek had niets schokkends opgeleverd, het hartfilmpje was goed. Uit de echo was gebleken dat de pompfunctie van mijn hart perfect is en de kleppen sluiten goed. De fietstest was goed en de CT-scan heeft laten zien dat er geen spettertje kalk in mijn aderen zit.

Toen kwam de maar

Bij een vrouw zitten de problemen over het algemeen veel minder in de grote aderen maar veel meer in de haarvaatjes. Daardoor kunnen problemen alleen opgelost worden door medicijnen, want dotteren is niet mogelijk. En die medicijnen, die kennen nogal wat bijwerkingen. Ik slikte. Toch die verrekte fietstest

‘Gelukkig is dat voor jou niet nodig!’

Ik keek de beste man verbaasd aan. ‘Alles ziet er gewoon goed uit, en als ik hoor dat nu je wat gas terug genomen hebt de klachten beduidend minder zijn geworden, maak ik mij nergens zorgen over en is er geen enkele reden om je medicijnen voor te schrijven.’

‘En de fietstest?’ vroeg ik. ‘Die ging echt belachelijk slecht.’ De jongeman keek even naar zijn scherm en begon te lachen. ‘Slecht? Juist niet. Toen je stopte stond de weerstand al een stuk hoger dan normaal voor mensen van jouw leeftijd, en je bloeddruk en hartslag herstelde zich binnen de normale tijdspanne.’

‘Dus toch de leeftijd,’ zei ik

Een collega had gezegd, ‘Je bent geen twintig meer. Op een gegeven moment gaat alles wat langzamer.’ De Cardioloog knikte. ‘De leeftijd speelt inderdaad mee.’ Omdat ik er toch zat en er duidelijk nog tijd over was heb ik mijn vermoeden, dat ik in maart misschien wel Corona heb gehad waarvan dit de restklachten zijn, uitgesproken. Volgens de Cardioloog was dat heel goed mogelijk.

Mijn huisarts wordt door de Cardioloog middels een brief op de hoogte gesteld van het feit dat mijn hart perfect klopt, en mochten de klachten weer erger worden, mag ik mij bij de huisarts melden of meteen bij de Cardioloog aankloppen.

Deze uitslag voelt als het mooiste verjaardagscadeau ever

En daar waar ik helemaal niet zo van het vieren ben, ben ik op de terugweg toch even bij de grootgrutter binnen gewandeld en heb iets lekkers voor bij de koffie, iets lekkers voor in de koffie en slagroom gekocht. Omdat ik vandaag mijn 58ste verjaardag in goede gezondheid vier!

Proost allemaal!

32 Comments

 1. Wat een geweldig nieuws! Van harte gefeliciteerd met de mooie uitslag én met je verjaardag! Drie dikke virtuele klapzoenen en een grote bos virtuele bloemen* van mij!

  * Mooi, hè? En je hoeft ze niet eens schuin af te snijden!

  Like

 2. Gefeliciteerd met beide! Ik ben zelf ook nog steeds verbaasd dat ik inmiddels voorbij gefietst word door jongere mensen (of door ouderen, die dan stiekem een motortje onder de fietstas verstopt hebben…..) Ikke? Die altijd iedereen eruit fietst? HOE KAN DAT NOU? (Nou, ook zoiets van richting 60, en dat niet willen weten – of tenminste: dat elke keer weer vergeten….)

  Like

  1. Voorbij gefietst worden dat accepteer ik al jaren. Maar na een forse griep niet meer tegen de berg op gefietst komen en geen (of nauwelijks) vooruitgang zien dat was wat mij zo dwars zat. Toen daar ook nog pijn bij kwam kijken en ik bijna van mijn stokje ging adviseerde een collega om toch eens naar de dokter te gaan.. Zij nam het enorm serieus, en de cardioloog ook.
   Maar goed. Mocht het fietsen problematisch blijven, dan moet ik ook maar een motortje in de fietstas gaan verstoppen.

   Like

  1. Zo ongeveer wel.. Ik huppelde bijna een oud-collega van de trap en we hebben nog even staan kletsen..

   Like

 3. Heel blij voor je, beter nieuws kun je niet krijgen op je verjaardag!
  En heel hartelijk gefeliciteerd met je 58e verjaardag! Tjonge meid, je bent nog piep! 🎉🍰😊

  Geliked door 1 persoon

 4. Hieperdepiep hoera! En gefeliciteerd! Ik wist natuurlijk allang dat je een goed hart hebt 😉
  Maar wat een heerlijk cadeau om dat op je verjaardag bevestigd te krijgen!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja he. Uiteindelijk moest ik wel lachen om mijn fietstest. Ik ben dan wel niet op mijn dertigste gestopt met tellen, maar het lijkt er soms wel op…

   Geliked door 1 persoon

 5. Wat een opluchting en geruststelling zal dat zijn. Toch fijn on te weten dat dit allemaal goed is. Gefeliciteerd met je verjaardag.

  Geliked door 1 persoon

   1. Kijk, dat is weer eens goed nieuws!… En natuurlijk ook: hieperdepiep hoera !! 🥳🎂

    Like

Reacties zijn gesloten.