Douze points

Het korte lontje van een deel van de Nederlanders richting zorgverleners is al jaren een hot item, en in de bijzondere tijd zijn er meer lontjes kort, en andere lontjes nog veel korter geworden. Ik lees regelmatig verhalen van op andere gebieden weldenkende en sociale mensen, die he-le-maal los gaan over het feit dat een doktersassistente het lef heeft om te vragen wat de klachten zijn. Alsof ik dat aan een telefoniste ga vertellen, ik wil de dokter spreken. Buiten de weigering te vertellen wat de klachten zijn, kan de doktersassistente ook nog wat scheldwoorden en soms zelfs bedreigingen naar haar hoofd geslingerd krijgen. Ja, wij zijn een bijzonder volkje.

Gezien jarenlange, over het algemeen, positieve ervaringen met doktersassistenten heb ik geen moeite mijn vraag en/of klacht aan hen voor te leggen. Daar zijn zij tenslotte voor opgeleid. Zo ook afgelopen woensdag. Nu ik weet dat het conditieverlies en de pijnklachten niet van mijn hart afkomen maar mogelijk gerelateerd zijn aan een doorgemaakte corona-infectie dacht ik, een onderzoek op de aanwezigheid van antistoffen kan geen kwaad. Ik belde mijn huisarts en na een tijdje in de wacht te hebben gestaan kreeg ik een voor mij vreemde assistente aan de lijn. Ondanks de drukte liet zij mij mijn verhaal doen. Sprak dezelfde twijfel uit die ik zelf ook heb (als ik het heb gehad is dat een maandje of negen geleden, en blijven antistoffen wel zo lang aantoonbaar?), maar beloofd met de dokter te overleggen. Belt u morgenmiddag even terug?

Zo gezegd, zo gedaan. Gisterenmiddag hing ik weer aan de lijn. Weer zoveel wachtende voor me. Weer die rustige, vriendelijke stem. Ik noemde mijn naam, wilde mijn vraag stellen en zij zei, De antistoffen test toch? Ik heb het met de dokter overlegd, en hij vindt het een goed idee. Alles ligt hier klaar, dus we kunnen meteen een afspraak maken om bloed te prikken. Volgende week vrijdag was de eerste optie. Mij hoor je niet zeuren, dus ik vroeg al ‘hoe laat’ maar toen zei zij. Ik werk morgen ook. Ik ga even kijken of ik wat kan schuiven zodat u morgen al kunt komen.

Vandaag om kwart voor tien kan ik al terecht. Echt, al heeft ze van bloedprikken geen kaas gegeten, alleen al vanwege haar patiëntvriendelijke en rustige manier van handelen heeft zij twaalf punten verdient.

Een uur later kreeg ik een appje van Zoon. Er zit een slimmerik bij de huisarts aan de telefoon. Heeft me een andere neusspray aangeraden die zonder recept te krijgen is en beter werkt op ontstoken holtes dan het zoutwater (wat hij nu gebruikt, en voor is geschreven door onze vorige huisarts). Twee keer twaalf punten dus.

22 Comments

 1. Fijn zo’n assistente! En ook helemaal leuk dat je een positieve ervaring deelt, want ik zie de laatste tijd vooral veel negatiefs over doktersassistenten voorbij komen!
  Het vragen naar de klachten wordt inderdaad vaak als vervelend ervaren, maar wordt juist voor de patiënt zelf gedaan omdat iemand niet altijd zelf de urgentie kan inschatten. Het is mij al meerdere keren gebeurd dat iemand zelf een afspraak voor een aantal dagen later wilde plannen en ik aan de hand van de klachten diegene verzocht meteen te komen en niet veel later de ambulance kwam voorrijden.

  Geliked door 1 persoon

  1. De negatieve berichtgeving is ook de reden waarom ik bij tijd en wijle de doktersassistent in het zonnetje zet.

   Over dat laatste zou je eens moeten bloggen. Er kunnen niet genoeg positieve verhalen het net opgeslingerd worden.

   Geliked door 1 persoon

 2. Zo zou je het je wensen. Hier ook, ik heb alleen prettige assistenten meegemaakt. Orige week moest ik voor het eerst naar de praktijkondersteuner. Wat een prima roevoeging is dat zeg

  Like

  1. Ja, praktijkondersteuners is een prachtige ‘uitvinding’. Daar heb ik ook alleen maar positieve ervaringen mee.

   Like

 3. De meeste doktersassistentes zijn gewoon heel aardig en geduldig en ik heb er ook geen moeite meer mee te vertellen waarom ik een afspraak wil. Je hebt geboft dat je zo snel terecht kon. Ben we heel benieuwd hoor… Wanneer krijg je de uitslag?

  Like

  1. Volgende week mag ik bellen voor de uitslag. Zij zei er meteen bij, na 9 maanden is het heel goed mogelijk dat alle antistoffen zijn verdwenen, dus negatief testen op antistoffen wil niet zeggen dat je geen covid hebt gehad. Zeker niet gezien de klachten.

   Test ik positief: dan is er helemaal geen twijfel meer over mogelijk,

   Like

 4. Kijk! Dan ben je echt begaan met de patiënten. Daar hoef je dus geen dokter voor te zijn.
  Dat prikken, he? Dat vind ik toch zó knap. Ik zou dat écht niet durven…

  Like

 5. Ooit vanwege vage klachten bij huisarts ecg gemaakt. Belt stagière mij later over dat ik medicijnen moet gaan slikken en meer terwijl ik niet wist dat er wat aan de hand zou zijn. Bleek later ook niet! Dus zeer geschrokken over botte manier van stagière! Heb het wel aangekaart omdat ze hier van moest leren. Verder heb je heel verschillende assistentes/praktijkbegeleiders/hoe ze ook genoemd worden met en zonder verschillende kwaliteiten. Blij dat ze er zijn., ook om eerste druk voor huisarts af te halen. Hier in Zweden net zo. Verder kan je gewoon netjes blijven tegen anderen, hoe dan ook! Zelfs als je niet tevreden bent kan je dat op een nette manier zeggen!

  Like

 6. Mijn huisarts heeft 3 andere huisartsen in dienst en 3 receptionistes/telefonistes en nog wat andere praktijkondersteuners. Een van die telefoonopneemsters is een ware ramp. Ze werkt er het langst en poeiert de meeste mensen af. Misschien was dat ooit nodig omdat het te druk was. Inmiddels is dat niet meer zo. Ik merk ook dat de ene telefoniste zaken beter in het systeem zet dan de andere. Huisartsen bellen vaak netjes terug en dan blijkt dat ze goed of juist slecht geïnformeerd zijn.

  Like

  1. Doktersassistenten lieve Ximaar. Geen telefonistes/receptionistes maar doktersassistente.. Het is een vier jarige opleiding op MBO4 niveau en heel veel nascholing en klinische lessen.

   Dat de ene assistente zijn/haar werk beter verstaat dan de ander, staat buiten kijf.

   Like

Reacties zijn gesloten.