Toet & Co: Peace on earth

Je zou verwachten dat nu de Boysz een eigen kerstboom met lichtjes hebben, de verdere aanloop naar Kerstmis rustig zou verlopen. Niets blijkt minder waar. De heren maken ruzie over van alles en nog wat maar vooral over, de ironie, Kerstmis.

‘Dan vieren we de geboorte van het babietjes Jezus,’ piept Rozi. Moeltje schudt van nee. ‘No, no, no no, duh feest was er al long before det babietje was born. It was duh feest of light. Om te vieren det de deeys become longer again, end det de sun was still alive in duh sky.’ Toet zucht eens diep. ‘Moetlje, Rozi en ik, wij waren bij de geboorte van het babietje en geloof mij nou maar, met kersmis vieren we zijn geboorte.’

‘Het is duh feest of light,’ houdt Moeltje vol. ‘Om duh longest night end duh kortst deey te vieren. To do det, duh piepels of Europe (hoewel het toen nog geen Europe was) light big fires in the woods, end partied drie deeys end nights. BECAUSE THEY WERE HAPPY FOR THE SUN TO COME BACK!’

‘BABIETJE JEZUS,’ roepen zijn vrienden in koor. ‘EXPLAIN THE TREE’S AND THE LIGHTS!’ gilt het beertje. ‘END SANTA, END DUH ELF ON THE SHELF!!!

‘BABIETJE JEZUS!!’ roept Rozi. Toet kijkt Moeltje nadenkend aan. ‘Elf on a shelf?’ vraagt hij aarzelend. ‘YEAS ELF ON a shelf,’ antwoord het beertje, terwijl hij weer kalmeert. ‘Wat is ‘duh elf on a shelf.’ ‘X-mas traditions,’ bromt Moeltje. ‘The elfs are Santa’s helpers end soms wan of duh elfs verlaat duh Northpole om bij de piepels te gaan wonen. To kinda spy on the piepels so dey kunnen Santa vertellen of de piepels lief zijn geweest, en cadeautjes hef verdient. Dey look like a beeldje bud dey move around duh house. On their own.’

‘Net als wij,’ piept Rozi. ‘Yeas, just like us,’ beaamt het beertje. ‘Een soort verstoppertje spelen dus? Met een beetje klikken?’ vraagt Toet. ‘A little bitje well?’ knikt Moeltje. ‘Ik heb een idee,’ zegt Toet. Hij wenkt zijn vriendjes dichterbij. Er volgt wat gesmiespel. Gevolgd door de volgende stemverheffing over wie de Elf is, en wie mag beginnen.

Ik heb er genoeg van. ‘STIL JULLIE DRIE!’ verhef ik mijn stem. ‘We hebben nog drie weken tot het nieuwjaar is. Dat is één week Moel op een Stoel, één week Rozifant op een plant en één week Muis in Huis.’ Verbaasd over zoveel slimmigheid kijken de heren mij aan. Dan gaan ze ruziën over wie als eerst mag. Ook daar heb ik aan gedacht. Snel schrijf ik drie cijfers onder de tien op een briefje en om de beurt mogen zij een nummer raden.

Ja lieve mensen, de volgorde is bepaald. De rust is wedergekeerd. Binnenkort meer.

Toet, Rozifantje en Moeltje, aka de Boysz, zijn drie magische knuffels die mijn leven mooier maar op zijn tijd ook zwaarder maken. Toet is van oorsprong een CliniClown muis, Rozifantje iss een creatie van Appelig en daarmee one of a kind, en Moeltje is in 1998 in de rugzak van Zoon mee naar Nederland gekomen, en woont hier dus min of meer illegaal.

8 Comments

  1. Ach, jee. Doet me denken aan vroeger, toen Mich nog klein was. Al die spanning over feestdagen en cadeautjes, daar werd ze destijds altijd een beetje hyper van. Sterkte ermee. Het gaat wel weer over.

    Like

  2. Heerlijk verhaal weer! ❤ En een leuk filmpje ook. En waar zijn de Boyz op de foto??? Spannende omgeving…

    Like

Reacties zijn gesloten.