Pin me er niet op vast

Ik weet hoe moeilijk het is grote maar zelfs kleine veranderingen in je leven aan te brengen, andere gewoontes door te voeren, dat ik geen voorstander van ben van goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Zo’n fris en fruitig jaar wat vraagt om dromen die uit gaan komen en roept om vooruitgang, want stil staan is achteruit gang (volgens het gezegde).

Maar laten we wel wezen, 1 januari is gewoon een hele slechte dag om aan een betere versie van jezelf te werken. De meeste mensen zijn pas vroeg in de ochtend naar bed gegaan, staan dus wat later op, duwen als brunch die laatste, niet echt meer lekkere, oliebol onder hun neus door en denken dan, sjips, daar gaat mijn goed voornemen. Gaat er één, dan volgt de rest vanzelf. Wanneer gewichtsverlies één van de voornemens is, volgt er rond maart/april, wanneer we de eerste zonnige dagen hebben, nog een herleving plaats, maar dat is vaak niet meer dan een oprisping.

Jaren heb ik niet aan goede voornemens aan het begin van het jaar gedaan. Ik heb wel aan mijzelf gewerkt, maar nam een andere startdatum, behandelde het als een uitdaging en altijd met het idee ik ga het proberen. En als het moet, dan probeer ik het 100 keer!

De ene keer lukt een uitdaging om een maand x-gedrag te vertonen als een tierelier, om de maand erop als een plumpudding in elkaar te storten. De andere keer kom ik tot de ontdekking dat dat waarvan ik dacht dat het goed voor mij zou zijn, toch niet zo goed was, en soms bleek het gewoon te moeilijk. Oude gewoontes te sterk en mijn lichaam en geest te zwak.

Na de enorme pas op de plaatst die 2020 voor mij is geweest voel ik een lichte dwang om voor 2021 wat dingetjes met mijzelf af te spreken. Wel vanuit de gedachten, pin mij er niet op vast, al voelt dat ook een beetje als opgeven nog voordat ik begonnen ben. Toch is het mij gisteren gelukt om wat algemene doelen te formuleren.

 1. > 12 ontmoetingen met vrienden
 2. gezonde levensstijl ((door)ontwikkelen)
 3. meer schrijven (Lamme Urgh uitwerken, Het boek van Toet of iets heel nieuws)
 4. studeren als in ‘mijn hersenen aan het werk zetten’
 5. nutteloze screentijd (scrollen over het internet) verminderen
 6. lief zijn voor Me, Myself & I

Een mooi en do-able lijstje als je het mij vraagt. Vandaag heb ik al een eerste klein stapje richting punt 4 gezet door mij aan te melden voor een (schrijftelijke) yoga opleiding van een jaar. Een opleiding waar ik vier vliegen in één klap mee sla. Ik zet mijn hersenen aan het werk (4), maar ook mijn lichaam (2), want alles wat ik leer moet in praktijk gebracht worden. Last but not least, wanneer ik studeer heb ik geen tijd om over het net te scrollen (5).

En last but not least werk ik ook aan punt 6. Dit behoeft wat uitleg. Ik ben jaren lid geweest bij een yoga-studio. De eerste paar lessen gaan altijd goed, dan komt er de klad in en zit ik ‘s-avonds zinloos scrollend over het net boos te zijn op mijzelf. Wederom lid worden van zo’n studio werkt voor mij niet. Vandaar een studie. Ook daar komt regelmatig de klad in, maar uiteindelijk maak ik een studie altijd af en over het algemeen ook met goede resultaten. Ook al kost het mij alle tijd (drie jaar in dit geval) die mij wordt gegeven. Als dat niet onder de noemer ‘lief zijn voor jezelf’ valt dan weet ik het ook niet meer.

17 Comments

 1. Ik vind het een mooi lijstje. Ik moet eens nadenken of ik punt 1 van je over neem. Ik word steeds meer een kluizenaar. En wat je boek-to-be betreft: ik heb geen aandelen maar ik ben groot fan van www punt mijnbestseller punt nl. Ik laat daar mijn weblogboeken maken en die zijn steeds super mooi.

  Like

  1. Dat kluizenaarschap, dat herken ik. Vandaar 12 ontmoetingen. Niet noodzakelijk 12 verschillende mensen hé. Een keer per maand iemand zien die geen collega is (Hoewel een aantal (ex-)collega’s ondertussen vrienden zijn) ..

   Like

 2. Dit zijn mooie doelen! En ik doe met je mee wat goede voornemens betreft. Die start ik eigenlijk altijd wanneer ze in mijn hoofd opkomen. En dat is meestal niet op 1 januari 🤣. Succes met het uitwerken van deze punten en je nieuwe studie. Ben heel benieuwd.

  Geliked door 1 persoon

 3. De vriendin van mijn dochter is (tijdens haar studie aan de TU Delft) in haar “vrije tijd” aan de opleiding voor yoga-docente begonnen en is geslaagd. Roos ging regelmatig naar haar toe voor les en deed mee bij de examens.
  Ik heb 12 jaar op yoga gezeten en het heeft me veel geleerd. Hartstikke leuk en dapper dat je het er naast je werk bij gaat doen! Succes (verzekerd (-: )

  Geliked door 1 persoon

  1. Door er een opleiding van te maken, en het met jullie te delen, is er iets meer stok en motivatie dan in het donker van de bank komen en naar een of andere locatie te reizen. Hoop ik …
   Je leest vanzelf hoe het gaat.

   Trouwens, knap van vriendin van Roos.

   Like

 4. Wat een heerlijk lijstje! Heel do-able, zoals je zelf zegt. Ik bied je hierbij heel serieus mijn hulp als meelezer/eindredacteur of sparringpartner aan bij je eventuele boekenprojecten. Heb ik vaker gedaan, en ik vind het superleuk 🙂 Die yogacursus: super! Sinds ik samen met wat buurvrouwen MediYoga ben gaan doen, doe ik het ook – kort – elke ochtend, gewoon oefeningen zittend op een stoel. Ik vond vroeger ook altijd excuses om mijn matje NIET uit te rollen, en die heb ik nu niet meer 🙂 Goed bezig, Rianne!

  Like

  1. Ik heb tegenwoordig een 6m2 vrije ruimte in de woonkamer. Perfect voor het matje … In de zomer kan het op het balkon. Ik heb Zoon al gewaarschuwd om te voorkomen dat hij over mij struikelt… 😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Zeker deze maand januari is ruk om aan goede voornemens te denken. Boven aan mijn lijstje goede voornemens staat geen domme lijstjes maken.

  Like

 6. Mooi lijstje! Ik mis alleen nog ‘knuffelen met Mango’, maar misschien kan dat binnen punt 1 gerealiseerd worden…?

  Like

  1. Het is volledig online.. Een schriftelijke cursus zogezegd, waarin naast aandacht voor praktische zaken zoals houding en ademhaling, ook gekeken wordt naar het ontstaan va yoga en het effect van gedachten en gevoel op bijvoorbeeld je balans.
   Bij een gemiddelde studietempo duurt de studie 12 maanden (48 lessen), maar je hebt 3 jaar de tijd de studie af te ronden.

   Voor meer informatie: https://www.nha.nl/hobbycursussen/voeding-en-gezondheid/cursus-yoga#programma

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.