Sirene

Er zijn van die dingen, daar kan je de klok op gelijk zetten. Zoals de sirene op de eerste maandag van de maand rond de klok van 12 uur. No matter wat ik aan het doen ben, ik hoor de sirene. Behalve vandaag. Vandaag, de eerste maandag van 2021, heb ik geen sirene gehoord. Iets wat ik mij rond de klok van drieën pas realiseerde.

Ik ging op onderzoek uit, want het wil er bij mij niet in dat het in december 2020 nog nodig was om de sirenes te testen, en nu niet meer. Ik kwam al snel een bericht tegen dat door een foutje de sirenes in Zeeland niet af zijn gegaan. Maar Zeeland en Limburg liggen niet bepaald bij elkaar in de buurt. Ik zocht verder.

Met een beetje speuren wist ik weer waar ik vandaag om 12:00 uur was. In het overdekte winkelcentrum bij de XL buurtsuper. Misschien een kwestie van Oost-Indisch doof zijn maar het zou ook kunnen dat je de sirene daarbinnen nooit hoort. Terwijl het juist wanneer je in de XL rondloopt prettig is wanneer je de sirene wel hoort. Kan je gelijk extra WC-papier inslaan. Oh, en levensmiddelen natuurlijk.

Bron: Gerrit de Jager (Instagram)

19 Comments

  1. In Nederland nog wel, al gaan er stemmen op om het af te schaffen. Maar zolang nog niet iedereen via de mobiel te bereiken is…

   Like

 1. Lekker dan! Doet me denken aan de bommelding ooit op mijn middelbare school (it wasn’t me). Ineens stond de halve school op het sportveld. Met jassen aan en tassen bij zich. Wij enthousiast zwaaien voor het raam natuurlijk. Kwam er ineens een leraar binnen stormen die riep dat we zo snel mogelijk naar buiten moesten ivm een bommelding. Voor jassen en tassen was geen tijd meer. Stonden we daar buiten, in de kou…. Brrr. Met terugwerkende kracht vind ik die leraar trouwens wel een held, hoor 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier zijn de sirenes niet afgegaan, maar dat realiseerde ik me pas later toen ik een bericht langs zag komen waarin stond dat er een storing geweest was.

  Like

  1. Een vriendin reageerde op FB dat zij de sirenes ook niet heeft gehoord maar dat realiseerde zij zich pas na het lezen van dit blog.

   Like

 3. Ik hoorde de sirene wel, maar ja ook van hier is Limburg nog ver. Het verhaal om ermee te stoppen komt elke zoveel jaren weer op en da denk ik aan de tijd dat ik net volwassen was en goede oren had. Ik hoorde de sirene van ‘de overkant’ Pernis waarschijnlijk. Maar niks waar ik in Vlaardingen was. Nog spijt dat ik niet naar huis terug ben gelopen maar naa school. We konden geen kant meer op en allemaal van dat paniekvolk.

  Geliked door 1 persoon

 4. In Denemarken doen ze niet aan sirenes. Dus hier gaan we ten onder zonder dat we ervoor gewaarschuwd zijn.

  Like

 5. Ik heb ‘m ook niet gehoord. Wel de Duitse om een uur of 3, maar dat is dan vd brandweer. Zal ergens brand zijn geweest. Of een ernstig auto-ongeluk.

  Like

 6. Nu je het zegt… Thuis moet er geen enkel ander geluid zijn om hem te kunnen horen. Vanmiddag was ik in een supermarkt en/of in de auto op weg en ik heb hem dus niet gehoord.

  Like

   1. Een tijdje geleden las ik dat ergens geen signaal was gehoord. Was iemand het vergeten. Het is dus kennelijk iets wat handmatig moet worden geactiveerd. Hier is ook wel eens 3 minuten later.

    Like

    1. Klopt. Ik lees elders dat een Vriendin die vandaag in Venlo werkte (vlak bij mijn huis) de sirene ook niet gehoord heeft. Misschien heeft de sireneman (m/v) van Venlo deze week wel verlof.

     Geliked door 1 persoon

 7. Nou ik heb de sirene ook niet gehoord, maar woon in Zeeland dus het kon ook niet . Vraag is of veel mensen het gemist hebben …

  Like

 8. Ik heb ‘m ook niet gehoord! Maar ik zit me nu heel hard af te vragen of ik ‘m thuis überhaupt ooit gehoord heb. Ik werkte ooit bij een gemeente waar je hem HEEL GOED hoorde. Paal stond namelijk pal naast de werkplek…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan kan je hem niet missen nee.
   Thuis hoor ik ‘em eigenlijk altijd al weet ik niet precies waar de paal staat.

   Like

Reacties zijn gesloten.