Nutteloze feitjes

In de tijd dat ik opgroeide was internet geen ding. Als ik iets wilde weten had ik een aantal hulpbronnen. Mijn ouders, de Dikke van Dalen, een encyclopedie en de non-fictie afdeling van de bibliotheek. De weetjes die ik wilde weten kwamen overal vandaan. Uit de boeken die ik las en de programma’s die ik op TV zag. Mijn ouders waren dol op kennis-programma’s, documentaires en het nieuws inclusief de achtergronden. Algemene ontwikkeling, noemde mijn ouders die kennis en voor hen was algemene ontwikkeling een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Jezelf in een gesprek mengen zonder enige kennis van zaken, was in hun ogen not done. Luisteren was prima, vragen stellen om er van te leren ook, maar wilde je meepraten, mocht je je eerst in de achtergronden verdiepen.

Ik denk dat duidelijk moge zijn dat het maar goed is dat beide oudjes nooit kennis hebben genomen van het internet. De hoeveelheid stellige onwetendheid die daar wordt geponeerd, was hen vast te veel geworden.

Mijn dat zoeken we op mentaliteit kwam mij begin jaren 80 als student aan de Bibliotheek- en Documentatie Academie goed van pas. Om ons aanstaande bibliothecarissen voor te bereiden op de wereld aan vragen die wij ooit zouden mogen beantwoorden bleek uitbreiden van onze algemene ontwikkeling één van de belangrijkste onderdelen van de opleiding. Dankzij opvoeding en opleiding heb ik een eeuwigdurende drive om te leren, en het vermogen om snel en gericht kennis, over onderwerpen die mijn interesseren, op te doen. En nog altijd hanteer ik bij nieuwe onderwerpen het principe, luister, leer en informeer voordat ik mij er mee ga bemoeien*).

Algemene ontwikkeling dus. Gisteren, tijdens de derde virtuele nieuwjaarsborrel met pubquiz hoorde ik iemand zeggen, Goh [naam collega], komen al die nutteloze feitjes die jij in je hoofd hebt zitten toch nog van pas. Zucht. Bij twee van de die quizzen ben ik in de top drie geëindigd. Achtenvijftig jaar lang kennis vergaren heeft ertoe geleid dat mijn hoofd vol zit met nutteloze feitjes. Ik voel mij een beetje een fossiel. Een relikwie uit vervlogen tijden, toen kennis er nog toe deed, en soms zelfs een voorwaarden was om deel te nemen aan een gesprek.

Hoe zit het met jouw algemene ontwikkeling?

*) Wat niet wil zeggen dat ik altijd mijn mond houd. Soms open ik mijn mond tegen beter weten van mijn brein in. Niets menselijks is mij vreemd.

12 Comments

 1. Hé! Algemene ontwikkeling is heel belangrijk. Stel je toch voor dat je per ongeluk bij Weekend Millionairs terecht komt en een miljoen misloopt omdat je niet weet dat je voet net zo groot is als je onderarm.

  Maar serieus; het is toch gewoon nodig om een goede algemene ontwikkeling te hebben? De wereld lijkt me erg ingewikkeld zonder. Of misschien juist wel niet.

  Ik was overigens als kind dol op onze encyclopedie. En ik vermaakte me uren met mijn Bosatlas. Dan zocht ik een willekeurige plaats op en ging uitvogelen hoe het daar was. Nu ik groot ben, ben ik nog steeds nieuwsgierig naar de wereld en naar mensen en dingen. Heel leerzaam.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja maar, als je behept bent met algemene kennis dan snap je zomaar waarom we een lockdown hebben, en mondkapjes dragen en hoe een vaccin werkt en dat niemand zit te wachten op een hele wereld vol hersenloze schapen…

   Dat kan natuurlijk niet.

   Like

 2. Van kinds af aan had ik honger naar lezen, leren en dus kennis en een vader die overal verstand van had en die ik dus altijd alles kon vragen. Hij las ook veel. Mijn vader was graag gaan studeren maar daar was geen geld voor. Ik kon goed leren en las me een slag in de rondte. Dat ik niet gestudeerd heb betreur ik nog steeds, maar het leven liep anders dan gepland. Zoals altijd. Heb tot ik stopte met werken alle cursussen gevolgd die mij interesseerden. Ik had ook een encyclopedie. Iets opzoeken gebeurde dagelijks. Ik leer nog steeds elke dag want ik blijf leergierig. Even naar Wiki zeg ik dan. En wat ook onbetaalbaar is, ik heb nu een gelijkwaardige partner en wat is het heerlijk om te praten en van gedachten te wisselen over van alles en nog wat.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat principe zouden meer mensen moeten hanteren denk ik.

  Mijn algemene kennis is prima.

  Like

 4. Als jij een fossiel uit vervlogen tijden bent, tja… dan ben ik dat ook. Ondanks dat internet tegenwoordig ook mijn encyclopedie is, is enige algemene kennis wel nodig om feiten van fictie te kunnen onderscheiden. Dus niks nutteloze kennis as far as I’m concernd 🥰

  Geliked door 1 persoon

 5. Bij jouw feitenkennis heb jij ook de gave om de juiste verbinding te zien en te leggen tussen deze jou bekende feiten.

  Jammer genoeg moeten velen dit ontberen.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.