Zwijgende meerderheid

Al vanaf dag één dat de corona maatregelen van kracht zijn gegaan ben ik een brave burger en houd mij aan de regels. Ik werk voornamelijk thuis, kom alleen voor wandelingen en essentiële boodschappen mijn huis uit. mijd mensen, schud geen handen en sinds een aantal maanden draag ik een mondkapje. Zelfs de avondklok raak mij niet.

Hoewel het volgen van de maatregelen mij weinig moeite kost, voel ik wel een gemis. Even spontaan bij iemand aanwaaien voor koffie is er niet bij. Uit eten gaan, toch echt wel een hobby van mij, kan ik net als de rest van Nederland wel vergeten. Groningse Vriendin heb ik door alle maatregelen (en mijn zwakke blaas) al veel te lang niet gezien.

Buiten dat ik van nature een huismuis ben, werk ik binnen de sector Zorg en Welzijn en hoef niet echt bang te zijn om mijn inkomen te verliezen. Dit in tegenstelling tot een groot deel van ondernemend Nederland. Ik maak mij zorgen over de toekomst van mijn kapster, de winkel van vrienden, de horeca en alle anderen voor wie het werk door dit onvoorspelbare virus stil is komen te liggen. Dus ging ik toen het mocht een keertje extra naar de kapper, kocht die ene keer dat ik in een kledingwinkel was iets meer kleding dan ik echt nodig had, en bestel wat vaker eten bij de lokale horeca ondernemers. En ik houd mij aan de regels om op die manier zo snel mogelijk uit deze ellende te komen. Ik weet het. Het zijn slechts druppels op een gloeiende plaat, maar het gaat om het idee.

Hoewel ik niets kan met de virus (en daarmee pandemie) ontkenners, de 5G en microchip complotdenkers, om over Q-anon nog maar te zwijgen, heb ik begrip voor mensen die bang zijn voor het vaccin. Maar ook voor boze ondernemers die hun levenswerk ten onder zien gaan. Kwetsbare kinderen die door het thuisonderwijs tussen wal en schip belanden. Mensen van alle leeftijden die vereenzamen. Zieken die hun noodzakelijke onderzoeken en behandelen uitgesteld zien, omdat de zorg overbelast raakt en het beschikbare (IC-)personeel de handen vol heeft aan het verzorgen van coronapatiënten.

Heel plastisch gezegd is de situatie in Nederland, Europa, de wereld ronduit KUT. Momenteel is het leven voor niemand een lolletje, al is de ene persoon beter gewapend tegen het leed wat de maatregelen met zich meebrengt, dan de ander.

En toen brak de pleuris uit in Nederland. Besloot een groepje ontevreden Nederlanders, onder andere opgehitst door een aantal politici (he, waar heb ik dat eerder gezien) het heft in eigen hand te nemen. In de media worden het nog uit de hand gelopen protesten en demonstraties genoemd, maar wat er op dit moment in Nederland gebeurt, heeft niets met demonstreren te maken. Dit is rellen om te rellen. Vandalisme pur sang. Op Urk is een teststraat in brand gestoken. In Enschede is de Eerste Hulppost bekogeld. In diverse steden, waaronder Venlo, zijn bewust vernielingen aangericht. Winkels vernield en geplunderd.

Nee lieve mensen, dit zijn geen demonstraties van winkeliers die hun levenswerk zien afbrokkelen. Dit zijn professionele coronahooligans die van stad tot stad trekken om te rellen. Een vreedzame demonstrant gaat niet van huis met vuurwerkbommen in de binnenzak, of een molotowcocktail in de rugzak. Ik denk dat de burgemeester van Eindhoven het goed heeft verwoord. Dit is het schuim der aarden.

Mijn begrip is op.

En tegelijkertijd voel ik mij schuldig. Schuldig omdat ik al sinds maart vorig jaar deel uitmaak van de zwijgende meerderheid. Een meerderheid die het niet per definitie eens is met de maatregelen maar de achterliggende noodzaak wel ziet. Een meerderheid die niet meer in gesprek gaat met de ontkenners, de twijfelaars, de dor-hout roepers, de mensen die het dragen van een mondkapje vergelijken met de Jodenster. Door het zwijgen van de meerderheid lijkt de schreeuwende minderheid te denken dat zij de wil van het volk vertegenwoordigen en voelen de raddraaiers zich gesterkt in het gebruiken van geweld.

Ik ga geen begrip meer opbrengen voor corona ontkenners, viruswaanzinnige en zeker niet voor coronahooligans. Mijn begrip is op en ik zwijg niet langer. Wat er nu in Nederland gebeurt is niet de wil van het volk. De wil van het volk is zo snel mogelijk uit deze shit komen, en het gedrag van de schreeuwende minderheid werkt dat juist tegen.

Vandaar mijn oproep aan de zwijgende meerderheid: lieve mensen, het wordt tijd dat wij niet meer zwijgen maar onze stem verheffen. Niet omdat we het per definitie eens zijn met de maatregelen, of vinden dat het kabinet het zo goed doet, maar omdat we ondanks alle het gezwalk het nut van de (meeste) maatregelen inzien, en zo snel mogelijk uit het corona-dal willen klimmen, zodat het leven weer leefbaar wordt.

35 Comments

 1. Goed dat je hier een blogje over schrijft. En fijn om de reacties te zien. Ik vond dat laatst ook heel fijn, dat ik toen zoveel fijne reacties kreeg van die hele grote, intelligente, zwijgende meerderheid.

  Like

  1. Ja, de bijval is fijn. En nergens nog een onvertogen woord. Tenzij iemand op twitter tegen mij losgaat. Dat kan ik zonder account niet checken (en aan mijn statistieken kan ik zien dat het wel via twitter gedeeld is).

   Gisteren en vandaag mijn zwijgen op social media ook doorbroken. Nog niet royaal, maar het begin is er. Iemand gesteund en met een ontkenner het gesprek aangegaan. De nuance gezocht. Niet oordelend geschreven … En dat terwijl mijn vingers er best een wappie uit wilde gooien.. 😉

   Like

 2. Een mooi pleidooi Rianne… voor alles wat er speelt. Ik ben het wel eens met de maatregelen, doodgewoon omdat het geprobeerd moet worden. Niemand wist iets en tot nu toe is het nog steeds niet duidelijk hoever we zijn. Dat vaccin wil ik wel. Eventuele bijwerkingen (hopelijk natuurlijk niet al te veel en blijvend) neem ik voor lief, want ik wil ook weer heel graag terug naar ‘normaal’ hoewel ik (wij) het prima rooien in deze tijd. Maar teveel zieken om ons heen en een paar overlijdens zorgen er wel voor dat je niet dwars gaat liggen. Geduld is een schone zaak en ik hoop dat er binnenkort echt licht aan het eind van de tunnel te zien is.

  Like

 3. Ik ben het he-le-maal met je eens. Mijn begrip is meer dan op.
  Aanpakken dat tuig. Waterkanon, traangas, rubberen kogels. Oppakken en alle kosten betalen. En met naam/foto op internet zetten. Criminelen verspelen hun recht op privacy.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik hoor nu en der toch inderdaad veel mensen die hun afkeuring uitspreken over die stomme relschoppers. Maar het punt van die zwijgende meerderheid is nu juist vaak dat ze rustig en bescheiden zijn. Je hoort ze daardoor niet zo snel in het gekrakeel. Het is een lastige paradox.

  Like

 5. Ben het helemaal met je eens.
  Alleen, de ontkenners tegenspreken, moeilijke vind ik dat. Want die zijn zó overtuigd van hun gelijk, dat alle woorden ervan afglijden zoals water van een eend.

  Like

  1. Vaak heeft het geen nut, soms zie ik een ingang en gebruik die. Laatst riep iemand dat tegenwoordig niemand meer dood ging aan iets anders dan corona. Dan link naar de sterftecijfers zoals die geregistreerd staan bij het CBS en vraag of hij/zij mij kan uitleggen dat we een oversterfte hebben van 120.000 terwijl er 5.000 geregistreerde corona sterfgevallen zijn.

   De uitleg krijg ik nooit. Het oorspronkelijke bericht verdwijnt regelmatig en dan hoop ik dat iemand is gaan nadenken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Mijn man kan daar ook nog energie in steken, zoals jij dat doet. (ook als het gaat om racisme, extreem-rechts en haat tegenover fietsers). Tegelijkertijd denk ik: jongen, je verspilt je energie, en vind ik het toch wel knap dat hij het kan opbrengen.
    Bij mij is het op. En daar ben ik ook wel wat ongelukkig om.

    Like

    1. Ik heb ook momenten, dan volg ik het nieuws niet, en zie dus ook dit soort berichten niet en soms vind ik dat wat sneu van mijzelf. Waarom strijd ik niet voor het goede doel? En weet het antwoord. Even murw geslagen. Even weer opladen voordat ik de strijd aan kan gaan.

     Like

 6. Kritisch zijn werkt beter dan van de zijlijn toekijken en Eindhoven is ook gewoon een stukje van jou toch? Was er gister, verplicht enzo en het viel me al op dat er geen wegblokkades waren. De hele ring rond gereden niks, ook de stad door maar nergens dat er mensen werden aangehouden wat ze er aan het doen waren. Aanval is de beste verdediging. Ik reed in Nuenen toen kon ik het gezeik in Eindhoven nog horen!
  Maar de rellen zijn het enige probleem niet, de boeren, de stikstof, de opwarming van de aarde dat gaat niet weg met een vaccin.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik was geschokt door wat er in Eindhoven, mijn geboortestad is gebeurt. Daarna deden de hooligans het in mijn nieuwe thuisplaats gewoon dunnetjes over.

   Nee, met corona is niet alles opgelost maar het is wel dusdanig veelomvattend dat er weinig ruimte voor overige ellende is. Zeker wanneer een deeltje van de bevolking uit de bocht vliegt.

   Like

 7. Ja, het is goed om je uit te spreken. Overigens niet alleen tegen de ontkenners, maar ook tegen de mensen die net iets te veel over het randje gaan, maar daarvoor wel een risico lopen voor zichzelf en de mensen om zich heen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Helemaal met je eens en erg goed verwoord. Ik vind dat er eigenlijk geen beelden meer moeten worden uitgezonden van wat deze idioten teweeg brengen. Het werkt kennelijk aanstekelijk.

  Like

  1. Ik las zojuist inderdaad dat het vermoeden bestaat dat de beelden van gisterenmiddag uit Amsterdam en Eindhoven aanstekelijk hebben gewerkt.

   Aan de andere kant circuleren er schijnbaar ook al maanden lijsten met plaatsen en data waar Viruswaanzin mensen uitnodigt om ‘koffie te drinken’… (je leert nog eens wat wanneer je een blog als dit schrijft).

   Like

 9. WAAR kan ik tekenen? Ik ben het zeer met je eens! Ook ik vraag me bij sommige maatregelen af of ze zinvol zijn, maar wat kunnen we anders doen dan maar gewoon volgen (zo lang het niet TE gek wordt, dan…), en hopen dat het goed is? Want ik weet er NOG minder van dan anderen die verantwoordelijk zijn voor de besluiten die genomen moeten worden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Nog een gelijkgestemde. Wel goed om dit geluid ook te laten horen, want ik weet zeker dat we met veel meer zijn dan de protesteerders/relschoppers/vandalen.

  Like

  1. Ik weet het wel zeker… Ik heb in den beginnen nog wel eens een tegengeluid laten horen, maar wanneer je dan overschreeuwd en geschoffeerd wordt door de schreeuwende minderheid, en geen steun krijgt, dan voelt het enorm eenzaam en ga je aan jezelf twijfelen. Na dit blog twijfel ik niet meer…

   Like

  1. Dank je Cisca…
   Het bleek niet eens zo moeilijk… Misschien ook omdat er tot nu toe alleen nog maar gelijkgestemden gereageerd hebben.

   Like

 11. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vrees alleen met grote vrezen dat er niets tegen te doen valt. Heel veel dingen die ik zou willen mogen volgens de grondwet niet. En ach, dat is misschien maar beter ook. (Hoewel de gegevens noteren en medische hulp ontzeggen nu en in de toekomst toch wel heel aantrekkelijk klinkt. Oeps.) Ik probeer mezelf moed in te spreken. Want de meeste mensen doen het zoals jij. En ik. De meeste mensen hebben wel verstand. We komen er wel. Ik schrik er alleen enorm van wat zo’n kleine groep stommeriken aanricht. Ondertussen blijf ik vriendelijk lachen (met mijn ogen, voornamelijk) en probeer ik zo lief mogelijk te zijn voor ieder normaal mens dat ik tegenkom. Da’s mijn stil protest.

  Geliked door 2 people

 12. Helemaal mee eens. Ik heb geen millimeter sympathie meer voor al dat volk: van complot-denkers tot corona-ontkenners! Ben er helemaal klaar mee en hoop dat ze dit soort tuig (relschoppers) keihard financieel en sociaal aanpakken. Openbare “Naming & Shaming”, Ik heb er geen enkele moeite meer mee. Als dat onze toekomst moet zijn… 🤔

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.