Ze doen het nog ..

Met nog maar één paar maandlenzen op voorraad, wist ik dat het de hoogste tijd was om eens bij de Parel binnen te wandelen. Maar ja, zelfs zonder corona is dat een afspraak die ik graag voor mij uitschuif. Niet omdat het belastend is, maar omdat ik altijd het idee heb dat het geen fluit uitmaakt en ik, zeker bij de groen/rode vlakken, negen van de tien keer geen verschil zie.

Maandag wandelde ik een stukje door het centrum van Venlo en zag dat de Parel open was. Helaas alleen voor mensen met een afspraak. Die ik niet had. Ik besloot even burgerlijk ongehoorzaam te zijn, zette mijn mondkapje op, stapte naar binnen, desinfecteerde mijn handen, zag het bord hier wachten en bleef op de mat staan. ‘Je mag doorlopen hoor,’ zei de dame achter de toonbank. ‘Ik heb geen afspraak,’ biechtte ik op en wandelde dichterbij. ‘Maar ik was in de buurt, zag dat jullie open zijn, en ik heb nog maar één maandset lenzen op voorraad en dacht, even bijbestellen.’

Volgens de dame kon ik beter toch eerst een controle afspraak maken. Ik zei dat ik dat niet nodig vond, want ik zag alles nog goed, maar de dame wist mij te overtuigen van het feit dat het zicht slechts een klein deel van mogelijk problemen was. Haarvaatjes, netvliezen, oogdruk en zo. Dan maar een afspraak maken.

Ik bleek geluk te hebben. De andere aanwezige bleek een optometrist zonder afspraken, dus ik mocht doorlopen. Toen maakte ik de eerste fout. Ik maakte mijn jas wel los, maar hield die aan. Al uitwasemend van de wandeling nam ik plaats in de stoel, en zag hoe de apparatuur werd ontsmet. Daarna werden mijn gegevens erbij gezocht. Ik bleek in december 2019 voor het laatst te zijn geweest. Nu draag ik vaak een bril, maar dit is toch wel heel erg veel te lang. Maar goed..

De controle begon, en de glaasjes besloegen. ‘Doe het mondkapje maar even af,’ zei de optometrist, maar mijn zicht bleef naadje pet. Ik kreeg het er warm van, en kon geen letter lezen. ‘Ik kijk nog even met het andere apparaat naar pasvorm en zo, en daarna wil ik even het onderzoek doen zonder dat je lenzen in hebt.’ Somber stemde ik toe. Gelukkig bleek er verder niets mis te zijn met mijn ogen, en paste de lenzen alsof ze voor mijn ogen gemaakt waren.

Hij maakte het licht aan, en ik kon spontaan de letters lezen, en deed dat ook. Zonder iets te zeggen wijzigde hij kaart na kaart maar mijn ogen bleven het doen. Toen drukte hij mij de kaart voor het leesgedeelte in de handen. Zonder haperen begon ik aan het middelste stukje tekst, stapte over, naar de een na laatste regelen en las uiteindelijk de onderste regel. ‘Niks mis met jouw ogen,’ zei de beste man, en bestelde voor zes maanden lenzen inclusief vloeistof.

Gelukkig. Ze doen het nog gewoon.

7 Comments

  1. Toch weer mooi afgevinkt! En fijn dat je ogen nog gewoon naar behoren functioneren. Ik vrees dat ik binnenkort aan een nieuwe (Deense) bril moet, en zie dat ook al helemaal voor me… die rode en groene stippen enzo. Maar wie weet: zijn ze hier gewoon heel erg geavanceerd met dit soort dingen en maak ik me druk voor niks…

    Geliked door 1 persoon

    1. Stom is dat hé… Stelt niks voor… En als ik voor een bril ga, vind ik het makkelijker. Want ja, dan ga ik voor een bril en mag ik iets uitzoeken.. Soms ben ik net een klein kind.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.