Durf te vragen

Al in het voor-ommetjes tijdperk wandelde ik met enige regelmaat rondom de kanovijver. Iets wat nu, vangwege het hoge water, niet kan. Zeker nu er sneeuw ligt is dat jammer want op water blijft de sneeuw niet plakken. Toch ging ik vandaag wel even die kant op, in de hoop mooie plaatjes te schieten. Dankzij een vage streep sneeuw in de verte zag ik dat de Maas aan het zakken is. Een heel klein streepje pad is weer zichtbaar, al weet ik niet hoe ik er, anders dan met een boot of lieslaarzen, met droge voeten kan komen.

Voor de zoveelste keer viel het mij op dat de eenden en waterhoentjes hun vijver hebben verlaten om lekker in het ondiepe water, in de luwte tegen de dijk, te dobberen. Ineens moest ik aan die andere vijverbewoners denken, de vissen. Zouden die nog in ‘de vijver’ zitten, of zijn ze door de stroming meegesleurd de Maas in? Zwemmen ze nog ergens in de buurt, of zijn zij de wijde wereld ingetrokken? Als ze nog in de buurt zwemmen, zijn ze dan slim genoeg om op tijd naar de vijver te gaan, of blijven ze in de Maas.

U ziet. Vragen genoeg. Vandaar de titel: durf te vragen. Wie oh wie weet het antwoord? Hebben vissen een vast ‘huis’ of scholen ze alleen maar samen??

12 Comments

 1. Winterslapen vissen niet? Ik weet dat ze geen last van ijs hebben. Waterkippies hebben hun eigen stek, vroegah was er 1 die had een blauw bandje hippe waterkip, die zag ik elke week.

  Geliked door 1 persoon

  1. Of ze slapen is mij nog niet duidelijk…. En de waterkippen zijn even de weg euh hun nest kwijt door het hoge water.

   Like

 2. Een leuke plek om zo’n vraag te plaatsen (en om allerlei andere (on) mogelijke vragen te lezen die mensen kunnen stellen), is Goeievraag.nl, van Startpagina. Mocht je je eens vervelen? Ik lees er geregeld antwoorden waarvan ik niet wist dat je dat wilde weten…

  Like

 3. Vroeger had ik gewoon mijn vader gebeld, die wist dit soort dingen. Maar ja… aan mij heb je dus niets. Gelukkig heb je slimme lezers!

  Geliked door 1 persoon

 4. Zover mijn ervaringen en observaties onderwater reiken (tijdens de vele duiken) verblijven de zoetwatervissen hier in de maasplassen wel meestal in eenzelfde gebied van de plas (als groepjes). De roofvissen zoals snoek en karper bewegen zich als solisten door de plas… In de wintermaanden kom ik regelmatig scholen vis tezamen tegen op de bodem van de plas (30m diepte) waar ze vaak erg rustig liggen te “rusten”.

  Geliked door 1 persoon

 5. Voor vissen en ander waterdieren is een dikke modderlaag een fijne overwinteringsplek.
  Meegesleurde overwinteraars zorgen voor de noodzakelijke migratiestromen.

  Vistrappen bij dammen en sluizen moeten weer voor de opwaartse migratie mogelijkheden zorgen.

  Zolang de mens niet verstoort heeft de natuur voor alles een oplossing.

  Optimistische groet,

  Like

Reacties zijn gesloten.