Je hebt het ..

Ik ken mensen, daar kan je onverwachts bij op de stoep staan en wanneer ze je dan koffie aanbieden, dan heb je keuze. Is de suikerpot gevuld en wil je melk in je koffie, dan kan dat ook nog geregeld worden. Heb je meer zin in een theetje of een frisje, dan is dat ook geen probleem. Koekje erbij. Het aanbieden van een tweede kopje of glaasje gebeurt spontaan. Het gastvrouwschap (m/v) is onderdeel van hun natuur.

Bij mij gaat dat anders. Het is niet dat ik geen gasten wil (echt wel) maar ik mis dat stukje ‘zorgen’ wat er bij hoort. ‘Kom binnen, doe je jas uit, wil je koffie,’ dat lukt nog wel. Maar dan…

Kijk, ik weet heus wel dat die ene vriendin suiker in de koffie neemt. En dat die anderen vriendin er ook graag een druppeltje melk in lust. Ik weet wie de theedrinkers zijn, en wie ik een keuze moet laten tussen koffie en thee. Ik weet wie er graag een tweede kopje koffie (of) heeft, en ik weet dat ik meestal een ander drinktempo heb dan de rest van de wereld. Echt, ik weet het allemaal wel. En ik doe mijn best.

Maar de uitvoering laat nogal eens te wensen over.

Zo kwam die ene vriendin in maart 2019, in de tijd dat dat nog mocht, op ziekenbezoek en kreeg ik in haar tweede kopje koffie vers geschaafde palmsuiker omdat de gewone suiker op was. Dat vers slaat trouwens op het feit dat het op dat moment geschaafd werd, want het blokje waar het verse schaafsel vanaf kwam was al drie jaar over datum.

Vergeet ik regelmatig iemand een tweede kopje of iets anders te drinken aan te bieden omdat ik er zelf niet aan toe ben.

En vrijdag kon vriendin het wolkje melk in de koffie op haar buik schrijven. Al had zij wel het geluk dat ik eraan dacht om te checken of de melk nog goed was. Echt he. Krijg je voor het eerst in drie maanden iemand op de koffie… Need I say more?

In die zin zit er toch wat vooruitgang in mijn gastvrouwschap. Maar of het ooit helemaal goed komt. Ik waag het te betwijfelen. Je hebt het, of je hebt het niet. Ik val in die laatste categorie.

13 Comments

 1. Grinnik. Zo herkenbaar! Wij drinken beiden onze koffie zwart, zonder suiker. Heel trots haal ik in geval van visite dan de koffiemelkcupjes te voorschijn, blaas het stof eraf en dan blijken ze weer over de datum te zijn. Dan is het weer ‘Ehhh…lust je ook gewone melk in de koffie?’

  Like

  1. Ik doe de koffiecupjes truc al lang niet meer…. Gewone melk of niets…
   Maar de gewone melk was zuur.

   Like

 2. Wij hebben altijd van alles in huis. Omdat we allemaal de koffie zwart drinken hebben we ‘stiefkoe’ in huis (koffiecreamer).

  Like

  1. Ik gebruik gewone melk. Voor mijn havermout en om aardappelpuree te maken. Bezoek krijgt die melk opgeklopt en warm in de koffie. Moet-ie alleen niet zuur zijn… Brrr.

   Like

 3. Frisdrank heb ik niet meer in huis, wel suikervrije limonadesiroop en blikjes cola zero. Koffie en thee wel, poedermelk en suiker ook. Dus iedereen kan binnenkomen en worden goed verzorgd, maar de buit is karig.

  Geliked door 1 persoon

 4. De tijd dat ik van alles in huis had voor het geval dat is bij mij al jaren niet meer het geval. Maar ik heb wel standaard koffie , thee en suiker in huis en koffiemelk in de vorm van poedermelk. En de reden dat ik niet meer een ruime keuze in frisdrank , alcohol en zoete of hartige hapjes heb is omdat ik of alles zelf maar opeet/drink omdat het er al een tijdje ligt/staat of dat het uiteindelijk maar weggegooid word omdat het echt te lang over datum is. Bij onverwachte visites is het doen met wat er is of als de winkel nog open is even snel wat halen. En iedereen die mij kent weet dat het niet is omdat ik niet wil, maar gewoon omdat het niet praktisch is. En dat 2e bakje of glaasje? Iedereen die bij mij komt weet de koelkast en de keuken te vinden mocht ik vergeten wat aan te bieden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ook herkenbaar. Sommige mensen hebben een koekjestrommel waar koekjes inzitten. Bij mij gaan ze zo uit de verpakking mijn maag in, dus haal ik ze niet in huis..

   Geliked door 1 persoon

 5. Inderdaad, je hebt het of je hebt het niet. Er zijn gastvrouwen/-heren die constant recht staan om hun gasten te voorzien van van alles en nog wat. Bij mij gaat het meer zoals bij jou. Ik vergeet ook vaak een tweede keer koffie aan te bieden omdat ik zelf geen behoefte heb aan een tweede tas. Tegen mensen die hier vaak komen (kwamen) zeg ik dat ook: als je nog een tas wil of iets anders, zelf even aangeven want ik vergeet het te vragen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig zijn mijn vrienden ook van het soort ‘ik lust nog wel wat’ … en ik lees net dat ook zij wel eens vergeten iemand een tweede kopje aan te bieden.. Blijk ik toch meer standaard dan gedacht..

   Geliked door 2 people

 6. Och als dat t ergste is. Belangrijker is dat je je echt welkom voelt bij je, dat er oprechte belangstelling is en ondanks dat we elkaar maanden niet zien, het nooit zo voelt. Daarbij…. het is dat ik met een rasechte gastheer getrouwd ben anders waren onze gasten vaak pas echt te betreuren. Het eerste kopje lukt nog wel maar in de regel denk ik er pas aan dat mn gast nog wat zou lusten tegen de tijd dat ikzelf dorst krijg 🤣
  Misschien gewoon een herkansing op korte termijn? Kom ik dan een heerlijke, echte Rianne Cappuccino tanken bij je 😘

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.