Alsof hooikoorts niet voldoende is

Met een noodgang ging de winter over in de lente. Bomen kregen pollen, gras ging aan het dollen. Met diezelfde rotgang stak de hooikoorts haar kop op. Rode oogjes, hoofdpijn, niesbuien en als klap op de vuurpijl, een loopneus. Zo eentje die al loopt voordat ik goed en wel wakker ben, en maakt dat in slaap vallen geen sinecure is.

Gelukkig heb ik daar pilletjes voor maar tegen de huidige pollen explosie is geen kruid gewassen. Zelfs geen chemische verbinding, al merk ik wel dat de ergste symptomen dankzij de pillen wat afvlakken. De ervaring leert dat naar mate de chemische spiegel stijgt de symptomen minder worden. Tot die tijd is het even doorbijten. Hoewel, doorbijten. Meer doorsnuiten en doorniezen.

En daar ligt momenteel het probleem. Want niezen en snotteren, zeker in het openbaar, is op dit moment een doodzonde. Terwijl ik licht sniffelend door de supermarkt ren zie ik hoe boze blikken mijn kant opgeworpen worden. Zolang de eigenaren van die boze blikken hun toevlucht niet tot conserven blikken nemen, kan ik er prima mee leven, want boze blikken doden niet. Maar het is wel irritant.

Ik ben in twee dagen tijd van ‘die mevrouw die altijd vriendelijk knikt’ veranderd in een potentiele moordenaar, of op z’n minst iemand die ‘haar verantwoordelijkheid niet neemt en zich niet aan de regels houdt’ en dat allemaal dankzij een neus die harder loopt dan ik aankan en een virus wat niet van wijken weet.

Maar goed. Op de oplossing, regen, zit ik ook niet te wachten. Voor nu houd ik met een schuin oog de pollenradar in de gaten en kies mijn naar buiten gaan momenten op basis van hun voorspelling. En verder lijd ik gewoon nog even in stilte. HATSJOE!

24 Comments

 1. Dat lijkt me zo knap waardeloos, he? Hooikoorts. En nu al helemaal. Sterke ermee.

  Like

  1. Dank je… Vandaag heeft het gelukkig de hele dag geregend en vielen de klachten mee. Maar ja, niet echt weer om lekker te gaan wandelen.

   Like

 2. Veel beterschap, ik ken het.
  De voorbije weken heb ik ook enorm veel last gehad. Zelfs vandaag nog moeten niezen!!

  Like

  1. Het was vandaag gelukkig minder. Maar we hebben hier bijna de hele dag regen gehad en ik ben nauwelijks buiten geweest. De keren dat ik wel ging eindigde in niesbuien.

   Like

 3. Ik hoor de afkeuring van mijn buren ook door de muren heen, na weer eens zo’n niesbui van mij…. NOG vervelender als dit me op de fiets, of in de supermarkt overkomt…. En niezen in een mondkapje: HEEL ERG BAH!

  Like

 4. Extra vervelend deze tijd nu voor hooikoortsmensen. En inderdaad, ik zie mensen ook raar kijken als iemand (veel niest).

  Geliked door 1 persoon

 5. Geen idee welke bomen of struiken de boosdoeners zijn. En ik heb ook geen idee of ik hooikoorts heb, dat zal ik dan in de loop der tijd ontwikkeld hebben want nooit last van gehad. Maar ik nies regelmatig en Jan ook en dat al een aantal jaren. Maar het zijn niet de echte verkoudheidsklachten. Gewoon een paar keer per dag een aantal keren achter elkaar… Ik gebruik het ook als excuus, hooikoorts, als ik ergens binnen nies, want er is echt niks aan de hand.

  Like

  1. Ik weet het zeker. Uitgezocht en zo. Vandaag even contact opgenomen met de huisarts of er wellicht andere medicatie is aangezien deze niet meer goed lijkt te werken.

   Geliked door 1 persoon

 6. Het is vooral de zwarte els, die had op 24 feb een topdag qua uitstoot. Ruim 2x hoger dan de normale jaarlijkse piek. Die rotbomen staan vooral in woonwijken. Zelf had ik er even last van (vorig jaar vrijwel geen last gehad). Een jaar of 20 geleden was het erger bij me. Ik heb al nooit wasverzachters gebruikt, maar toen stopte ik ook met bier en pastaproducten en maakte ik vooral m’n bed niet meer op. Dat laatste droogt mijten uit. De zwarte els mag de aanstichter zijn, maar dit soort zaken versterkt de ellende. Over een dikke maand beginnen de berken, is verwant aan de els. Veel mensen hebben last van beide.

  Like

  1. Hier lijken berk en wilg ook al aardig mee te doen.
   Vorig jaar had ik ook relatief weinig last. Nu ben ik al anderhalve week er bleh aan toe. Heb vandaag mijn collega gewaarschuwd. Begint nu ook impact op mijn humeur te krijgen. Vooral het binnen zitten, toch last hebben, en de bijwerkingen van de pillen.

   Like

   1. Hazelaar dan? Die stonden voor de vorstperiode al in bloei en nu nog.

    Like

   2. Bij het LUMC houden ze de uitstoot goed bij. Ze meten het op 30 meter hoogte. Er zijn andere bomen, maar die stoten veel minder uit of zijn lang niet zo irritant. Ellende is dat die pollen erg lang (bij droge lucht weken) in de lucht kunnen blijven hangen. Ze dringen ook moeiteloos je huis binnen. Veel stofzuigen helpt ook.

    Like

  1. Ik heb er echt last van. Bedankt en aangepast.

   Vanavond de rest van de blogs die al klaarstaan ook maar even controleren op stommiteiten..

   Like

Reacties zijn gesloten.