Hypodinges

Ik ben nog uit de tijd dat melk in een glazen fles zat. Met een aluminium dop die je zo fijn kon verfrommelen. Voor een week melk halen leverde een mens spierballen op. Toen bedacht iemand dat kartonnen pakken met een plastic binnenkantje veel beter was. Volgens mij werkte die persoon bij of voor Campina.

Qua gewicht scheelde het een slok op een borrel, maar man man, wat een ellende om was het om zo’n pak open te maken. Precies genoeg druk zetten op de punten en dan maar hopen dat er een opening ontstond die je voorzichtig verder open kon peuteren. Net toen ik het trucje onder de knie had, kwam meneer C. met een nieuwe uitvinding. Een plastic dop. Vooruitgang noemen ze dat.

Van de week keek ik TV en zag een reclame van Campina voorbij komen. In het kader van de duurzaamheid hebben ze iets nieuws bedacht. Kartonnen verpakkingen met een zijsluiting. Zoals ooit. Precies op het juiste punt drukken en zo. Geen plastic dop meer. Veel beter voor het milieu.

Natuurlijk hebben ze gelijk maar mag ik ze een beetje hypodinges vinden. Zonder hen was die plastic dop er nooit gekomen. En dan nu een uitvinding van 40 misschien wel 50 jaar geleden presenteren als iets nieuws… Mwah.

23 Comments

  1. De plakstip bovenaan openvouwen en dan op de hoeken drukken. Ik doe het nog wel eens wanneer ik de juiste pakken heb, en geen zin (of kracht) om de dop open te draaien. Bovendien kan de flessenlikker dan gebruikt worden, en via de dop niet.
   En ach, je ziet de pakken vanzelf in de winkel verschijnen..

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik dacht precies hetzelfde!
  Wij hadden vroeger thuis ‘langnek’. Ik denk dat het koffiemelk was. Die deed mijn moeder in de thee. Maar mijn tante Riet had glazen flessen. Bovenop de melk zat een laagje room. Daar vochten we om!

  Like

  1. Langnek is volgens mij gepasteuriseerde melk.
   En dat laagje room, dat klinkt naar verse melk van de boer. Toen dat allemaal nog mocht. Dat kreeg ik bij de familie in Friesland en soms droom ik nog van de romige pap die ik daar te eten kreeg.

   Geliked door 1 persoon

 2. Zullen we dit dan retro noemen? Of vintage, kan ook. Het ergelijke van die plastic doppen vind ik dat bij het ene merk tegelijkertijd met het draaien van de dop de plastic/aluminiumfolie-afdekking van de opening mee moet worden losgedraaid en bij een ander merk dat nog weer een aparte handeling is door het aan een nauwelijks vast te pakken lipje eraf te trekken. In beide gevallen wil dat nog weleens misgaan. En je weet het van te voren, Hier tot nu nog de plastic doppen in de winkel. Maar op de revolutionaire vernieuwing zit ik ook niet te wachten. Lijkt me een mooie uitdaging voor de food designers voor verpakkingen. Daar zijn ze toch voor.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zat er nog aan te denken toen ik vorige week de plastic dop van de yoghurt niet open kreeg. Toen maakte ik het pak maar op de ouderwetse manier open. Alleen was ik dat de dag erna vergeten, maar dat had ik pas door toen ik hard met het pak schudde… gelijk overal yoghurt grrrr

  Met koffie is het toch ook zo: filterkoffie is nu dé nieuwe manier van koffiezetten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja, die echte melkflessen.
  Sommige dingen waren vroeger echt beter.

  En inderdaad met elke vernieuwing, verandering mag daar best even naar gekeken worden.

  Nostalgische groet,

  Geliked door 2 people

 5. Die melkboer kwam ook bij ons in de straat, met een SRV-wagen! Maar dat verhaal van die o zo briljante ‘nieuwe’ oplossing, dat vond ik ook echt onzin. Zet dan een statiegeldsysteem op, als je toch graag zo ontzettend duurzaam wil doen. Leveren wij die pakken weer in, fabrikant vult ze met melk en zet ze weer in de winkel. Dat is een stuk duurzamer dan een dopje minder.

  Geliked door 2 people

 6. Hihi, ik ben nog uit de tijd dat we bij de melkboer een kan afgaven en daar de melk in lieten kieperen geschept in een maatkan vanuit een melkbus 🤣. Maar die nieuwe uitvinding slaat nergens op. Mijn moeder maakte echt een zooitje van die pakken met zgn drukpunten om te openen. Maar eerlijk gezegd had ze ook de kracht niet gehad om die plastic dop los te draaien. Zelf heb ik er ook soms moeite mee. Benieuwd wat dit weer gaat worden..

  Geliked door 1 persoon

 7. Ach, die “nieuwe” / oude verpakking IS duurzamer…. Overigens: de plastic doppen zijn in te leveren tbv de opleiding van blindegeleidehonden. Hier in de buurt: bij Kringloopwinkels (zijn niet open) en bij de dierenwinkel. Ik ben altijd VOOR goed (her)gebruik van afval….

  Geliked door 1 persoon

  1. De oude verpakkingen (jaren 80) maar met een duurzame look. Alsof het bruin onbewerkt papier is, in plaats van papier met een laagje plastic om de melk binnen te houden.

   Like

  1. En het dan op de duurzaamheidsfiets gooien. Terwijl iedereen die logisch nadenkt weet we ooit een stuk duurzamer leefden dan tegenwoordig.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.