Putlucht

De eerste keer dat ik de putlucht in mijn badkamer rook, bleek het een oorzaak te hebben. Ik had het opvang/filterbakje in de douchegoot al even niet schoongemaakt. Ik ging met water en zeep aan de slag en inderdaad, de geur verdween. Het schoonmaken van het opvang/filterbakje werd een regelmatig terugkerend iets, net als de lucht. Die steeds intenser werd; zelfs wanneer het geheel net gepoetst was. Strange.

Zoon en ik dachten nog aan corona want ja, dat doet iets met je reukvermogen. Je kunt het kwijtraken, of je gaat dingen ruiken die er niet zijn. Ik hoopte stiekem op dat laatste maar was er bang voor.

De putlucht werd een obsessie. Een schone badkamer hoort lekker te ruiken. Punt en niet Put. Op een gegeven moment viel het mij op dat wanneer de wasmachine draaide, de geur minder was. Soms zelfs even helemaal weg. Ik stak mijn neus in een lege wasmachine en snuffelde. Kwam het bij de rubbers vandaan? Nope. De trommel? Nope. Zeepbakje kon niet, want ik gebruik al een hele tijd supergroene wasnoten. Uiteindelijk trok ik zelfs een theedoek onder de wasmachine door om te zien of er soms water onder stond. Gelukkig ook niet. Ik snapte er niets van en besloot dat het dan toch echt aan corona lag.

Anderhalve maand geleden deed ik boodschappen. Het eco wasmiddel van mijn grootgrutter was in de aanbieding. Ik nam een pak mee. Die wasnoten wassen goed en schoon, maar het nadenken over hoe vaak ik de noten al had gebruikt, en het wisselen van de inhoud van een zakje. Ik heb er soms geen zin in.

Twee weekenden en zes of zeven wassen later maakte ik het opvang/filterbakje in de douchegoot schoon. Hoog tijd, zeiden mijn ogen. Toen drong het tot mij door dat er geen putlucht meer in de badkamer hing. Schijnbaar hebben wasmachineleidingen zo af en toe een sopje nodig om schoon en geurloos te blijven.

Ik denk dat jullie snappen dat ik, zodra de laatste wasnoot is gebruikt, geen wasnoten meer in huis haal. Ik wil best groen door het leven gaan, maar heb geen zin in een grijze geur.

19 Comments

 1. Nee, inderdaad, er zijn grenzen aan een groen leven. Ik heb die noten ook wel gebruikt, in de tijd dat ik in de Wereldwinkel werkte, maar ik vond ze niet fijn. En tegen putlucht in de badkamer (waar we hier bij veel regen c.q. hoge grondwaterstand wel eens last van hebben) gebruik ik tegenwoordig lavendelolie. Want putlucht, inderdaad, bbbrrr…. (en hoewel ik mij voor mail op jouw blog heb geabonneerd, krijg ik die niet, dus je ‘zit’ weer in mijn reader. Enig idee wat hier mis gaat?)

  Like

  1. Geen idee wat er mis gaat. Er zijn meer mensen die om de een of andere reden geen mail ontvangen. Of maar heel incidenteel. Als niemand het meer verwacht.

   Lavendelolie staat genoteerd.

   Like

 2. Toch jammer van die wasnoten. Het was een nobel streven.

  Hier hebben wij soms een putlucht in de machinekamer (dat hok waar de vaatwasser, wasmachine, droger en vriezer staan). Daar ligt een tegelvloer in met een handig putje. Maar in dat putje komt nooit water. Hooguit bij lekkage maar lekkage wordt door mij meteen zeer vakkundig opgelost (kuch), En als een putje droog staat, gaat-ie stinken. Dan zit er namelijk geen water meer in de zwanenhals die speciaal ontworpen is om een bodempje water vast te houden dat de putlucht tegen houdt. Dus als ik putlucht ruik, gooi ik wat water in mijn putje.

  Geef toe: je bent onder de indruk van mijn technische kennis, hè! 😉

  Like

 3. O gadverdamme je kan het ook van teveel wasmiddel krijgen maar jug die lucht is zo vies. Ik spaarde mijn handdoeken op en waste die op 90 graden was een tip van de wasmachineverkoper. Vloeibaar wasmiddel en geen wasverzachter was zijn 2e.

  Like

  1. Wasverzachter komt mijn huis niet in… En ik ben niet van vloeibaar wasmiddel. Te veel rommel (zegt meer over mij dan over vloeibaar wasmiddel btw).

   Like

 4. Nee, bah, geen wasnoten voor mij. Ik ben sowieso te gevoelig voor geurtjes. Ik zweer bij schoonmaakazijn voor praktisch alles. Inspuiten of ergens inschenken, ruime tijd laten inwerken en schoonspoelen. Weg nare luchtjes.

  Like

 5. Ik heb een gelijkaardig probleem gehad met ecologische wasbollen, bij mij was het geen putlucht maar de was de zéér onfris ruikend de machine uit kwam. Jammer genoeg had ik al twee favoriete truien weggegooid en veel gepieker achter de rug voor ik begreep hoe het zat. Tja, ook teruggekeerd naar mijn eerdere wasmiddel, vies ruikende kleren zijn geen optie.

  Like

  1. Nee. Ik wil best biologisch, en ik vind het niet erg wanneer het meer werk oplevert (al is dat soms wel balen) maar de was, buizen etc moet wel schoon en vooral fris worden,

   Geliked door 1 persoon

 6. Eerlijk, ik heb even wasnoten moeten googelen. Nog nooit van gehoord 🙂
  Maar ik ben wel blij voor jou dat de putlucht weg is!! Wat ik doe om de leidingen schoon en ruikvrij te houden is eenmaal per maand een was van 90 graden, dat doet de buizen goed denk ik dan.

  Like

Reacties zijn gesloten.