Even graven

De jaarrekening gas/elektriciteit over de periode oktober 2019/2020 was een tegenvaller. Ik moest bijbetalen. Ik snapte er niets van. De apparatuur in de nieuwe keuken was een stuk zuiniger dan de oude meuk die er eerst stond, en dan was ik ook nog elektrisch gaan koken. Oké, ik werkte sinds maart thuis, dus dat betekent een hoger verbruik. Aan de andere kant, het energie-jaarrekening-seizoen ervoor was ik werkloos, en dus ook heul veel thuis. Ik betaalde de leverancier het nog verschuldigde bedrag en hoogde mijn maandelijkse bijdragen op. Just to be safe. Hoewel het mij wel bleef verbazen, liet ik het ook los.

Twee maanden keek ik weer eens naar de verbruiksmanager. Qua elektriciteit verbruik zitten Zoon en ik net iets boven het verbruik van een eenpersoonshuishouden. Qua gas liggen we fors lager dan het gasverbruik van een gemiddeld appartement. Ik kreeg het advies om het maandbedrag wat naar beneden bij te stellen. Dat deed ik zuinigjes met €2,50 per maand.

Aan het begin van deze maand kreeg ik weer zo’n mailtje. Ik keek weer naar mijn verbruik, keek naar vorig jaar en realiseerde mij ineens dat zo’n verbouwing niet alleen qua menselijke energie een slurper is, maar ook qua gas en elektriciteit. Al die extra apparatuur. Al die pogingen mijn huis na een dagje in de kou te hebben gezeten weer warm te krijgen. Raadsel opgelost. Even overwoog ik mijn maandbedrag met de voorgestelde €20 per maand naar beneden bij te stellen maar heb besloten dat niet te doen. Ik gebruik mijn energieleverancier gewoon even als spaarpot. Bij mijn bank krijg ik ook geen rente dus iets mislopen is er niet bij.

14 Comments

 1. Daar zit wel wat in, ja. Ik krijg elke maand een mailtje met ons verbruik t.o.v. andere huishoudens. En we doen het best goed met mijzelf als thuiswerkende koukleum en mijn verkering met zijn voorliefde voor dingen waar een stekker aan zit. Maar ik laat mijn te hoge voorschot ook gewoon staan. Lekker straks!

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn dat het verklaard is. Hier zal de rekening ook wel hoger uitvallen dit jaar na al dat thuis gewerk. Maar ik heb geen idee hoe hoog het geworden is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Terugkijkend zat de piek in de twee verbouwmaanden. Daarna zat ik bijna elke maand lager dan het jaar ervoor. Beide jaren was ik bijna volledig thuis.

   Like

 3. Mooi dat je het uitgevist hebt. 2019/2020 was bijzonder mild met lage verwarmingskosten. Koken op elektrisch is niet bepaald besparend. Een magnetron gaat nog, maar een elektrische oven is al snel 3x zo duur als je het uit het net haalt. Dwz 1 kWh elektrisch is 25 cent, een 1kWh (0,1 m3) aardgas is 8 cent.

  Like

  1. Maar mijn oven was al elektrisch. Alleen een oudje, die erg veel tijd nodig had om op te warmen. Alleen koken op gas is gestopt n ik word steeds handiger in de omgang met inductie.

   Like

 4. Met een vertraging van 2 dagen kan ik mijn dagverbruik bekijken. Dat is voor mij voldoende om het weer, mijn bezigheden en het verbruik te vergelijken.

  Met de productie op mijn zonnedak ben ik waarschijnlijk op jaarbasis neutraal. Voor de vorm betaal ik nog steeds een maandelijks bedrag.

  Duurzame groet,

  Geliked door 1 persoon

 5. Goed gegraven! En jullie (Zoon en jij) doen het nog steeds goed, zo te lezen, qua verbruik. Sinds wij de meterstand dagelijks aflezen (als gevolg van onze el-fri-dag) zijn we ook wat bewuster van welke apparaten stroom slurpen. En zo’n bewustwording is goed, dat je je even realiseert wat er ‘achter’ de cijfers zit.

  Like

 6. Wij zijn in september verhuisd en toen is het maandbedrag opgehoogd. Als Vierpersoonshuishoudens verbruiken wij de energie van een tweepersoonshuishouden (terwijl ik hele dagen thuis ben) en hebben sinds december zonnepanelen die ons verbruik neutraliseren (even geen beter woord voorhanden) dus we kunnen naar beneden met het bedrag. Ook wij gebruiken het als spaarpot. Ook het water bedrag ging omhoog. Vier keer! Dat hebben we met de helft naast beneden gesteld, maar ook dat zullen we van terug krijgen. Leuk sparen voor een jaar 😄.

  Like

Reacties zijn gesloten.