Combinatie

In een grijs verleden heb ik met man en kind tien maanden in Amerika gewoond. Een hele belevenis en toch heel gewoon. Alleen eten en koken was een uitdaging. Iets met andere eetgewoonten. Het was een verademing toen ik verse boerenkool in de winkel zag liggen. Wel vreemd verpakt. Per tien – twaalf grote bladeren bij elkaar gebonden. Ik kocht regelmatig 4 of 5 van die bundels en dan aten we boerenkoolstamppot. Met hotdogs in plaats van worst, bacon in plaats van spek. Na een paar weken vroeg de kassière of ik vaak feestjes gaf. Nou nee. Wat bleek: in die tijd gebruikte Amerikanen boerenkoolbladeren als een soort garnering onder de hapjes. Een vleugje groen tussen alle etenswaar die tijdens feestjes op tafel komen. Dat ik er stamppot van maakte vond zij maar vreemd.

Tegenwoordig eten we niet meer zo vaak boerenkoolstamppot. Een keer of vier misschien vijf per seizoen. Door een foutje tijdens het boodschappen doen liggen er twee zakken van elk 300 gram boerenkool in de diepvries. Te wachten op een dag dat er piepers in huis zijn.

Natuurlijk kan je boerenkool voor veel meer recepten gebruiken dan alleen stamppot. Tenminste, als ik de diverse Amerikaanse foodies mag geloven. Boerenkool kan door de pasta, Italiaanse stoofpotjes, curries en Mexicaanse bonenschotels. Een deel van mij wil dat proberen maar het grootste deel van mij heeft zo haar twijfels. Tot ik een potje voor Me, Myself & I mocht koken en eigenlijk te weinig vulling voor de pastasaus had. Dus smoorde ik niet alleen een flinke hoeveelheid kastanje champignons in wat olijfolie; ik deed er een gelijke hoeveelheid boerenkool bij. Het geheel maakte ik af met een bordje glutenvrije spaghetti en een halve bak verse Carbonarasaus van de plaatselijke vestiging van de landelijke GrootGrutter.

Misschien een bijzondere manier van boerenkool eten, maar wel een blijvertje wat mij betreft. Je proeft gewoon dat het gezond is. Daarbij was het lekker. Win-win dus.

25 Comments

 1. Rare lui, die Amerikanen. Ik houd het bij mijn boerenkoolstamp met stukjes chorizo en chilisaus. Zó lekker!

  Like

  1. Haha… Dat gaat een snufje mosterd ver te boven…
   Maar je brengt me wel op een idee. Een soort Nederlandse paella …zonder rijst, paprika en garnalen. Oh en zonder doppers euh…

   Like

 2. Boerenkool is ook erg lekker met shoarma en aardappelstukjes (bolletjes) en veel ketchup. Klinkt raar maar is echt heel lekker en dat dan in de wok klaar gemaakt.

  Like

  1. Sinds de oprichting zijn er 159 als Italiaan geregistreerde bezoekers op mijn blog geweest (speciaal voor jou in de statistieken gedoken (1 Nederland, 2 Belgie, 3 VS, 4 Denemarken, 5 Duitsland)

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik kijk uit naar de reacties van de Italiaanse lezers.

    Al ken ik een Delftse blogster die ook in Caldese, Italië blogt, leest en reageert.

    Vrolijke groet,

    Geliked door 1 persoon

    1. Deze Delftse blogster die zomers in Italië woont ( als Covid geen roet in het eten gooit) heeft nog nooit boerenkool in Italië gegeten. Maar dat kan liggen aan de streek want men eet er zeer streek gebonden. Ook in de supermarkt nog nooit gezien.

     Geliked door 1 persoon

 3. Leuk, weer zo’n weetje over jou tussen neus en lippen door. Ik heb er een jaar gewoond. Raar land, vond ik toen al, en vind ik nog steeds. Maar pasta met boerenkool…. jaaaaaaa, lekker!

  Geliked door 1 persoon

   1. Haha, ja! En dat heeft een dictator nodig zoals Tito ooit de voormalige Joegoslavische republiek bijeenhield om te kunnen functioneren. Maar ja, dat wil je dan ook weer niet. Zucht.

    Like

    1. Nou, de presidentiele decreten geven een mens behoorlijk wat macht. En zoals dat gaat met macht, de schoothondjes hangen jankend om zo iemand heen in de hoop dat er zo ook wat macht aan hun vingers blijft plakken.

     Geliked door 1 persoon

 4. Boerenkool is nu een superfood in Amerika. Ben benieuwd hoe gezond ze daar nu worden.

  Like

  1. Net als in Nederland zijn er mensen die druk bezig zijn met gezonde voeding, en mensen voor wie het idee van voeding vooral is: veel, snel en niet te duur, want wanneer de huur moet ook betaald worden. In Nederland is geopperd het minimumloon op te krikken van een tientje per uur naar 14 euro. In Amerika is de sprong van 7 dollar per uur naar 14 dollar.
   En het leven is op gebied van gezonde voeding (tenminste 25 jaar geleden) vijf tot zes keer zo duur als het kant en klare spul vol verslavende suikers en vetten.
   Daarbij, wanneer je bij meerdere bazen samen meer dan fulltime, soms wel tweemaal fulltime werkt om je hoofd boven water te houden, staat (gezond) koken meestal niet bovenaan het lijstje van activiteiten. Bovendien weten hele generaties nauwelijks anders meer.
   Vicieuze cirkel en zo.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.