Twee en een half

Wat doe je wanneer je minder goed slaapt dan je zou willen en je bijwerkingen van uit wilt sluiten. Dan moet je iets aan de andere mogelijke oorzaken doen. Ik ga iets eerder naar bed, beperk mijn schermtijd en probeer dagelijks een half uur tot een uur te lezen. Maar de allerbelangrijkste wijziging: ik drink minder koffie.

U leest het goed. Ik poog te minderen met koffie. Tot ongeveer twee uur in de middag mag ik nog slechts drie koppen koffie drinken. Na die tijd is mijn rantsoen vastgesteld op één kopje decafee. Een nobel streven voor iemand die normaal gesproken rond acht uur ‘s-morgens koffie nummer twee al achter haar kiezen heeft.

Dat is dus de eerste wijziging. Ik pak mijn eerste kop koffie pas rond acht uur zodat mijn niet zo zonnige want ik verkeer in een staat van afkicken voor mijn collega’s verborgen blijft. Tussen tien en elf mag ik dan kop 2 pakken, en rond één uur het laatste echte bakkie van de dag.

Het werd vrijdag, de laatste dag voor mijn vakantie. Pas rond half negen had ik tijd voor mijn eerste kop koffie… en toen had ik drie collega’s gesproken. De tweede kop heb ik ergens tussen negen en half twaalf gedachteloos achterover gegoten. En kop drie….

Die heb ik gezet. Ik heb er zelfs een paar slokken van genomen. Toen werd ik gestoord door iets werkachtigs. Tegen de tijd dat ik mijn beker weer zag staan was de koffie koud. Niet lauwig, want dan had ik ‘em nog gewoon opgedronken, maar koud. Steenkoud. Maar niet ijskoffie steenkoud en lekker maar bitter koud. Ik deed iets wat ik al 100 jaar of zo niet meer heb gedaan. Ik gooide een halve kop koffie weg!

Ja, het deed pijn om mijn drugs door de gootsteen weg te zien rennen, maar het voelde ook goed. Goed in de zin van, sterker zijn dan mijn verslaving. Of misschien word ik verstandig. Dat kan ook.

Maar goed. Ook zonder medicijnen, minder schermtijd, meer lezen en minder koffie in mijn mik slaap ik maar zo zo. De hoogste tijd dus om de schuld daarvan op de zon de maan, de sterren te gooien. Of omdat ik door dat nies-geneuzel al een paar weken niet meer dagelijks buiten en aan de wandel ben geweest. Dat kan natuurlijk ook.

13 Comments

 1. Bij mij zijn het vlagen. Ik bén al zo’n nachtuil en dan heb ik soms weken aan een stuk dat ik te vroeg wakker wordt. Nooit ontdekt waar het aan ligt. Ik accepteer het gewoon. Dat werkt bij mij het beste. Het gaat vanzelf weer over. Fijn om te horen dat het bij jou ook weer de goede kant op gaat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Gefeliciteerd met het aanpakken van je koffieverslaving. Kan nooit kwaad… al vermoed ik mét jou dat het minder buiten komen deels verantwoordelijk is voor een mindere nachtrust. Dat merk ik zelf in ieder geval, als ik door omstandigheden vrijwel niet buiten ben geweest, dan slaap ik geheid slecht. Maar ook je pollenallergie zal een rol spelen. Lastig hoor! Iets fanatieker (binnen) je yoga oefeningen doen?

  Like

  1. Ik heb zowaar al weer drie dagen op rij een wandeling kunnen maken zonder extreem veel last. Ik denk dat dat echt scheelt.

   Daarnaast heb ik toevallig al voor volgende week een tweede yoga sessie op een dag ingepland. Een keertje huiswerk en een keertje zo.

   Geliked door 1 persoon

 3. Koffie weggooien en dat dan ook nog in de internet wereld verkondigen?

  Sterkte met je slaapritme. Wanneer je gezond van lijf en leden bent zit er soms iets tussen de oren dwars. Van mij geen tips en/of adviezen.

  Wel wens ik jou succes met je zoektocht naar een rustig en plezieriger slaapritme..

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.