Niet stoppen met stoppen

Een wijs mens zei ooit tegen mij, ‘Het is niet erg wanneer het niet lukt om te stoppen met (beats me waar ik in die tijd mee wilde stoppen, dat maakt ook niet uit) X, als je maar niet stopt met stoppen’.

Een zin waar ik heel lang over na heb moeten denken voordat de euro viel. Beter gezegd, de Turkse lira want we waren op dat moment in Istanboel. De gedachten achter de zin snijdt zoveel hout. Natuurlijk is het balen wanneer het niet lukt een beoogde verandering door te voeren, puur omdat je terugvalt in oude gewoonten. Maar zolang je na een stevige baalpartij het stokje weer oppakt, is er geen man (m/v) overboord. Het duurt alleen wat langer voordat je de eindstreep haalt.

Sinds deze zin / filosofie onderdeel is van mijn leven, ben ik een stuk aardiger voor mijzelf. Wanneer het niet lukt een verandering door te voeren, wanneer ik terugval in oude patronen, zie ik mijzelf niet meer als een mislukking. Ik neem gewoon een pauze. Om na te denken over mijn doel. De eindstreep te verleggen of een andere route te kiezen. Of om gewoon even lekker te zwelgen in het verleden.

De laatste jaren zijn de ‘dertig-dagen-challenges’ en ware trend op youtube. Ik ben altijd in voor een challenge, maar ik ben en blijf altijd realistisch over het resultaat. Dat wat de meeste youtubers laten zien, is een ‘gepolijste’ versie van de realiteit. Bovendien is het relatief makkelijk wanneer je 30 dagen iets moet doen, met het tonen van een positief resultaat aan de buitenwereld je brood verdient en daarna de nieuwe gewoonte gewoon weer los mag laten, omdat je doorgaat naar de volgende challenge.

Toch zijn er een paar youtubers die wel eerlijk zijn met hun publiek. Toegeven dat een challenge te lastig was en dat zij er daarom voortijdig mee zijn gestopt. Of wel hebben afgemaakt maar er zo’n hekel aan hadden dat het never nooit nieh een onderdeel van hun dagelijkse routine gaat worden. Een van hen heeft aan zijn traject om een beter mens te worden de two day rule toegevoegd. Wanneer het doel is om elke dag te gaan wandelen, dan is het niet erg om een dag te missen, maar nooit twee dagen op rij. De andere legt uit waarom zij een bepaalt doel opgeeft, of de route verlegt. Niet elk doel is voor iedereen weggelegd om over haalbaar nog maar te zwijgen.

De lezers van het begin weten het. Ik ben een sucker voor challenges. Altijd op zoek naar een manier om mijzelf te verbeteren. Slechte gewoontes af te leren. Vaste lezers weten ook dat ik regelmatig terugval in gedrag waar ik niet trots op ben. Maar ik stop niet met stoppen (of veranderen) want voordat een nieuwe gewoonte dusdanig gewoon is dat het een automatisme wordt is er heel wat water door de Maas gestroomd.

Inderdaad: ik heb de strijdbijl opgepakt en ben weer in gevecht met mijzelf. Op meerdere fronten. Wel met respect voor mijn tegenstander. En als er iets is wat je volgens de veranderexperts niet moet doen, is dat meerdere slechte gewoonten tegelijkertijd aanpakken. Dat vraagt om mislukken. Gelukkig ben ik eigenwijs en doe de dingen graag op mijn manier. Dat er dan wel eens wat teveel hooi op de vork ligt, so be it.

In de volgende blogs spelen een aantal persoonlijke verbetertrajecten de hoofdrol. Jullie zijn gewaarschuwd.

9 Comments

  1. Grinnik. Ben je nog niet ‘af’ dan? Ik heb juist met het stijgen der jaren steeds minder veranderprojecten.
    Maar zet ‘m op en wees een beetje (boel) lief voor jezelf!

    Like

  2. Zeer benieuwd naar de nieuwe verbeterprojecten (en het verloop daarvan 😉).

    Like

Reacties zijn gesloten.