Volle maan

Wanneer ik vroege een tijdje slecht sliep, dan was dat gewoon zoals het was. Zonder aanwijsbare reden. Tegenwoordig slaap ik slecht omdat het volle maan is, afnemende maan, nieuwe maan, wassende maan, Weegschaal in Mars staat, Pluto is gedegradeerd van planeet naar dwergplaneet en Boogschutters op leeftijd te eigenwijs zijn om op tijd naar bed te gaan. Andere bekende oorzaken zijn: teveel naar een schermpje staren, te laat eten en bijwerkingen van medicijnen. Als je een reden zoekt zal het internet je die reden geven.

Buiten het verminderen van schermtijd en niet mee vlak voor het slapen nog wat eten, poog ik, met redelijk succes, voor half elf in bed te liggen en slik ik op dagen dat het niet nodig is geen hooikoortsmedicatie. Voeg daar mijn yoga- en wandelactiviteiten aan toe en je zou denken dat ik de laatste week geslapen heb als een baby.

Dat deed ik trouwens ook. Hoewel het gezegde ons anders wil laten geloven, slapen baby’s misschien wel vaak, maar maar zelden een hele nacht achter elkaar. Ik dus ook niet. Ik heb altijd een aantal nachten nodig om te wennen aan zowel de verandering winter/zomertijd als aan de overgang van de seizoenen.

Ondanks voldoende uren in bed word ik duffer en duffer. Ik stuur een collega een uitnodiging voor een afspraak en schrijf er bij, ik wil niet dat je hier vandaag op je vrije dag op reageert. Pas wanneer hij reageert realiseer ik mij dat het al donderdag is. Tot straks bij de vergadering, eindigt hij onze chat. Ik schrik. Heb geen vergadering in mijn agenda staan. Ik kijk in die van hem. Ik ben duidelijk niet de enige die niet bij de les is. Ik wist niet dat ik tegenwoordig een andere functie heb, reageer ik terug. Bij deze vergadering ben ik standaard niet aanwezig.

Dit soort momenten laten mij de waarheid achter gedeelde smart is halve smart beseffen. Hoewel ik het jammer vind voor hem, ben ik wel blij dat ik niet de enige ben die soms te duf voor woorden is.

4 Comments

 1. Yup. Hier ook. Maar bij mij is het gewoon de aard van het beestje en ik word er niet duf van, gelukkig. Als ik op tijd naar bed ga, lig ik tot twee uur ‘s nachts wakker met allerlei geweldige ingevingen tuimelend door mijn hoofd. De nacht is mijn favoriete tijdstip. Maar ja, ik moet ook werken dus meestal slaap ik een uur of zes. Ik gok op zeven uur maar het worden er altijd maar zes. Nog even lezen. Nog even muziek luisteren. Ontspanning is ook belangrijk, denk ik dan. Ik neem me al jaren vol mijn leven te beteren maar dat lukt niet echt. Tot ik ooit omval natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik weet niet precies hoe oud je bent, maar zou dat ook niet iets met de overgang te maken hebben? Dat is bij mij namelijk het geval en ik hoor daar heel veel vrouwen over. Ik neem steevast Valeriaan voor ik ga slapen. En een glas warme melk met honing…

  Like

  1. Ik loop tegen de zestig en heb de overgang al dik tien jaar geleden achter mij gelaten.

   het komt bij mij met vlagen; al sinds mijn kindertijd. De wisseling van de zomer/wintertijd haalt mij altijd uit een wankel slaap-evenwicht.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.