Puzzelstukje

Drie weken nadat de hooikoorts roet in het bloedgeven had gestrooid, lag er een nieuwe oproep in de bus. Ervaring uit het verleden leert mij dat de voorraad B- op het randje verkeert. Anders duurt het langer voordat ik een herhaalde oproep krijg. Jaja, sommige dingen blijven plakken.

Helaas was mij ook iets ontschoten. Eén van de standaard vragen is namelijk ‘Heeft u de afgelopen 4 dagen ontstekingsremmers geslikt’. Ooit, voordat ik aan een mijn bloedbank-stop begon, stopte ik op het moment dat ik de uitnodiging ontving met slikken, zodat ik op het moment supreme de vraag met ‘nee’ kon beantwoorden. Nu stond er een ja.

De jongedame zocht uit of ik dan wel bloed mocht geven. Dat mocht; alleen de rode bloedplaatjes waren niet meer geschikt en zouden er in het laboratorium uitgefilterd worden. ‘Zal ik volgende week terug komen?’ vroeg ik maar nee, ik was er nu, en zij liet mij niet meer gaan.

Bloeddruk en HB werden gemeten. Zoals altijd was mijn bloeddruk goed maar mijn HB was te laag om bloed te mogen geven. Het wondje in mijn vinger was nog open, en er werd nogmaals een beetje bloed afgenomen. Dit keer zat ik precies op de grens. Het verschil met de vorige keer dat ik bloed heb gegeven was enorm.

Nu heb ik mijn hele leven al te kampen gehad met schommelingen in mijn ijzerhuishouding. Als jong ding heb ik regelmatig staalpillen moeten slikken. Echt, te smerig voor woorden. Maar de laatste jaren, sinds ik glutenvrij eet en mijn darmen niet meer altijd rommelen, is mijn HB redelijk stabiel

Terwijl mijn arm klaar bloed-geef-klaar werd gemaakt vroeg de jongedame of zich veranderingen in levensstijl hadden voorgedaan. Anders gaan eten of zo. ‘Ik eet eens wat vaker een vleesvervanger’ vertelde ik haar. Een goede verandering, vond ook zij. ‘Let alleen wel op dat je varianten eet die rijk zijn aan ijzer,’ adviseerde zijn, ‘Plantenijzer wordt door het lichaam minder goed opgenomen dan dierlijk ijzer.’

Zucht. Weer een puzzelstukje. Weer een onderdeeltje van het ‘ff niet zo lekker in mijn vel zitten gevonden. Maar ook: meer lees- en onderzoekswerk voorafgaand aan het boodschappen doen. Geen gluten, wel een hoog ijzergehalte. Pffff. Vanavond eet ik gewoon een stukje koe.

26 Comments

 1. ‘Jij hebt het Hb-gehalte van een kerel’ zeiden ze ooit bij de bloedbank. Bij mij zit-ie meestal rond de 9. Lust je cashewnoten? Walnoten? Daar zit ook veel ijzer in. Moet je wel de ongezouten variant nemen, hè!

  Like

 2. Rabarber 🙂 Niet te eten vind ik, maar stel nou dat jij het wél lekker vindt..?

  Like

 3. Appelstroop is goed voor je. Ik bedankt ervoor (-: Mijn HB is altijd laag geweest. Ik leg me erbij neer. Het hoort blijkbaar bij me, net als een (te) lage bloeddruk. Lief dat je naar de bloedbank bent geweest!

  Geliked door 1 persoon

 4. eten van stroop schijnt beetje achterhaald te zijn heb ik ooit ergens gelezen. En als, er zijn soorten met meer ijzer dan andere, weet alleen niet welke. Noten, die eet ik (te) veel, schijnt ook goed te zijn

  Like

   1. Toen ik nog niet gediagnosticeerd was, en flink ferritine-tekort had raadde mijn huisarts me aan om sinaasappelsap bij de (volkoren) broodmaaltijd te drinken

    Like

    1. Dat spul drink ik sinds een week of twee dagelijks. Ook bij de boterham (al vraag ik mij af hoe volkoren die meuk die ik brood noem nou eigenlijk is) .

     Like

     1. Volkoren is een wettelijk beschermde omschrijving.

      Laat je niet bedonderen met de bruine kleur door toegevoegde caramel van niet-volkoren broden.

      Stille groet,

      Like

 5. Rode klei van argiletz is ideaal. Het is ijzerhoudend, elke ochtend een theelepeltje in een glas water, een week of drie en je hb is weer op orde. Ik nam dit in plaats van staalpillen. Geen last van je ontlasting en het wordt beter verdragen.

  Like

  1. Appelstroop gebruik ik al (met mate want ik vind het veel te zoet). Roosvice is een idee al heb ik mijn ijzer er nog nooit mee omhoog weten te krikken.

   Like

   1. Appelstroop op een plakje ontbijtkoek en dan wat kaneel erover strooien. Heb je een driedubbele hb-verhoger!

    Like

    1. Zuivel maakt dat het ijzer minder goed wordt opgenomen dus hoewel het een lekkere combi is, is het geen combi om mijn ijzergehalte op te pimpen.

     Like

Reacties zijn gesloten.