Het overwegen waard

Ik werk fulltime. Binnen de zorg is dat 36 uur, en die 36 uur werk ik verdeeld over vier dagen. Van dinsdag tot en met vrijdag. Nu ik bijna volledig thuis werk is dat goed te doen maar als er ooit weer 30-60 minuten reistijd bij komen dan weet ik het zo net nog niet. Een aantal collega’s hebben die 36 uur verdeeld over 5 dagen. Ik heb daar ook wel eens over gedacht, maar weet weet niet of mijn poetsdag op wil geven.

Hoewel, poetsdag. Ooit was maandag mijn poetsdag maar sinds Zoon in de ploegendienst werkt is eigenlijk nog slechts één in de drie maandagen een echte poetsdag. De andere twee maandagen doe ik of niets (dan ligt hij lekker te snurken en schuifel ik op kousvoeten door het huis) of weinig tot niets (late dienst).

Deze week is een bijzondere week. Binnen de Zorg is Bevrijdingsdag een vaste feestdag en ben ik vrij. Nu is er een karweitje wat ik deze week af wil hebben en met mijn best wel volle agenda zie ik de bui al hangen. Dus heb ik vanmorgen, na de koffie, yoga en de boodschappen, ingelogd en 2,5 uur gewerkt. Aansluitend ben ik gaan wandelen, heb een uurtje gelummeld, en daarna de stofzuiger door de keet gehaald.

Eigenlijk voelt dat heel productief. Heb ik meer gedaan dan normaal op een vrije maandag tijdens de late dienst van Zoon. Toen dat tot mij doordrong realiseerde ik mij dat het best het overwegen waard is om hier mijn vaste schema van te maken. Dat scheelt de rest van de week een half uur per dag minder werken, terwijl die 2 tot 2,5 uur werken niet voelt als werk terwijl ik wel beestachtig veel gedaan krijg. Heb ik een keer wel de hele maandag vrij nodig, is dat altijd wel te regelen.

Ik denk er nog even (serieus) over na.

14 Comments

 1. Ik heb tot vorig jaar februari altijd fulltime gewerkt: 38 uur per week. Nu werk ik ‘nog’ maar 32 uur waarvan de helft vanuit huis en ik vind het heerlijk. Mag ook wel na 41 jaar trouwe dienst! Nu wordt het me-time. Overigens ben ik wel blij dat ik altijd mijn eigen broek heb kunnen ophouden en nooit afhankelijk was van iemand. Daarbij een goed pensioen opgebouwd dus als het goed is kom ik straks niets te kort.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik werk vier dagen (elke woensdag vrij, dus ik hoef altijd ‘maar’ twee dagen te werken en dan ben ik alweer vrij). Ik kan me er helemaal geen voorstelling van maken dat ik straks weer anderhalf uur kwijt ben per dag aan reistijd. Dat deed ik gewoon, zonder er bij stil te staan. Nu merk ik pas hoe lekker het is dat dat niet hoeft.

  Ik vind het wel een goed plan van je. Die paar uur (thuis)werken is een mooie stok achter de deur om niet te gaan zitten lummelen. Althans… bij mij zou dat zo werken…

  Geliked door 1 persoon

 3. Zeker als je die tijd thuis kan werken is het een goede optie. Ik weet nog dat ik 32 uur (ook fulltime dus) onregelmatig werkte en dat ga ik dus nooit meer doen. De vrije dag per week die overbleef voelde ik me nooit echt rustig want ja het huishouden, de boodschappen. Denk jij er maar lekker over wat handig is.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een lastige keuze. Mij lijkt een vierdaagse werkweek toch wel ideaal. Je hebt dan immers 3 vrije dagen. De balans vind ik dan beter. Maar ik werk zelf eigenlijk 7 dagen per week vanuit huis, dus dit is vooral theorie voor mij ; )

  Like

 5. Ik heb tot mijn 66ste 37 uur per week gewerkt. Ooit in het verre verleden werkte ik parttime, 30 uur per week. Maar ik vond uit dat ik nooit een middagpauze hield en die anderen wel. Dus drie uurtjes waren gewoon “weggegeven”. Ik vind nog steedsdat een parttimer harder werkt dan een fulltimer…duzzzz.

  Like

 6. Lijkt me een goed plan hoor. Gewoon: flexibel zijn, nu het kan, zolang het kan. Ik werkte altijd het liefst 25 uur, verdeeld over 5 dagen. Dat was voor mij een heel fijne balans. Daar zaten indertijd ook al veel thuiswerkuren bij, en dat deelde ik gewoon zelf in aan de hand van prioriteiten – zowel qua werk als privé. En dat beviel aan beide kanten uitstekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik werkte 20 jaar 20 uren per week verdeeld over 5 dagen en toen ik freelancer werd werkte ik wat meer uren maar dat deed ik meestal van thuis en ik kon het doen wanneer ik wou. Zolang ik de deadline maar respecteerde. Ideaal wat mij betreft!

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.