Slapend rijk

In 2011 kocht ik een appartement (85m2). Hoewel het toen nog mogelijk was om een volledig aflossingsvrije hypotheek te nemen, liet ik die optie aan mij voorbij gaan. Met in mijn achterhoofd mijn vermogen om met enige regelmaat geld opzij te zetten ging ik voor de combinatie 50% spaar- en 50% aflossingsvrij. Dat zou wel goed komen. Het eerste wat kwam was een economische crisis en kelderende huizenprijzen. Het aflossen van het aflossingsvrije deel werd een doel op zich.

In maart 2018, toen ik overwoog om gebruik te maken van de reorganisatie om afscheid te nemen van mijn werkgever, bracht ik een bezoek aan de hypotheekadviseur om uit te zoeken of mijn hypotheek goedkoper kon. Ondanks de lage rentestand kon het niet goedkoper. ‘Ik zou op deze weg verder gaan,’ zei de adviseur. ‘Aflossen wanneer je dat kunt. In 2021 krijg je een aanbod van de hypotheekverstrekker en dat is altijd goedkoper dan wat je nu betaald, en dan kan je stilzwijgend verlengen.’ Een geruststellende gedachten.

Ondertussen zijn we drie jaar verder. Heb ik het aflossingsvrije deel van mijn hypotheek gehalveerd en heb ik het aanbod van mijn hypotheekverstrekker binnen. Een heel mooi aanbod. In eerste instantie dacht ik er nog over om toch even met mijn adviseur te gaan babbelen. Ik maakte zelfs een afspraak. Nadat ik mijn pensioen en het aanbod eens goed had doorgenomen heb ik de afspraak afgezegd. Misschien dat ik met een hele andere hypotheekvorm en een kortere loopperiode nog goedkoper uit ben, maar eigenlijk zit ik daar niet op te wachten. Per 1 augustus kelderen mijn maandelijkse bruto hypotheeklasten voor de komende tien jaar van € 426,54 naar € 251,75.

Ik weet het. De HRA zal ook wel flink kelderen. Maar zelfs wanneer ik helemaal geen HRA meer krijg, ben ik met het nieuwe maandbedrag nog steeds voordeliger uit dan nu. Het voelt een beetje als slapend rijk worden.

13 Comments

 1. Geweldig! Ik heb nooit de ambitie gehad om een huis te kopen. Maar als ik gewild had, krijg ik never nooit een hypotheek. Terwijl ik wel per maand ruim € 900,- huur kan betalen (Yep, het gaat hier ook hard met de huisstijgimg).

  Like

  1. Dat is het stomme aan het hele verhaal. Ik heb jaren gespaard om een deel eigen vermogen te krijgen zodat ik kon kopen. Alleen daarom is het gelukt. Door dat sparen kreeg ik geen huursubsidie (op basis van salaris had ik daar wel recht op). Ik kocht een huis, ging per maand minder betalen, en kreeg HRA.
   Echt wel bizar.

   Like

 2. Ik rekende ook altijd met bruto. En heb ook regelmatig mijn hypotheek aangepast wat mij ondanks de boete altijd minder koste dan als ik dat niet had gedaan. Ik betaalde de laatste jaren ook iets van 250 euro per maand. Het loont de moeite om daar regelmatig naar te kijken.

  Geliked door 1 persoon

 3. HRA? Hypotheek Rente Aftrek? Maar jeetje, inderdaad, je voelt je slapend rijk worden zo ja. Mooi! Geruststellende gedachte in deze on(ge)rust(ig)e tijden

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.