Moederdag 2021

Soms zeg ik iets, en dan hoor ik mijn moeder. Niet altijd een prettige gewaarwording want ik zou het leven zoveel anders dan zij aanpakken. Het zal wel genetisch bepaald zijn. Dat laatste zal ook de reden zijn waarom ik Zoon soms dingen hoor zeggen waarvan ik denk, hé, dat zei ik ook altijd tegen Mam. Van de week was zo’n momentje. Ik vertelde hem van de aanpassing in de hypotheek en hoe ik dat extraatje ging gebruiken om versneld af te lossen. ‘Waarom?’, vroeg hij. ‘Voor later,’ antwoordde ik. ‘Wat als er geen later is,’ vroeg hij. ‘Ik zou nu van m’n geld genieten.’ Hoe zeiden Broer en ik dat ook al weer altijd? ‘Als jullie nu eens van je geld gaat genieten! Wij redden ons later wel.’

Zoon zette mij aan het denken. Ja ik ben spaarzaam en nee, ik pot mijn geld niet zo enorm op zoals met name mijn moeder altijd deed. Zo was de verbouwing nodig, de nieuwe meubels niet. Net zo min als het loungebankje. Als ik een nieuw boek wil hebben, dan koop ik het. Nieuwe kleding idem dito. Al moet ik eerlijk zijn dat de laatste jaren kleding meestal vervangingsaankopen zijn. En had ik laatst niet die onnodige planner, die later een miskoop bleek, niet gewoon gekocht? Kijk, dat bedoel ik. Ik geniet echt wel van mijn geld.

Toch bleven zijn woorden door mijn hoofd spoken. Genieten van je geld. Ik kijk naar mijn budget en zie dat ik het volledige bedrag wat ik vanaf augustus minder aan hypotheek ga betalen in de potjes noodfonds en extra aflossing heb laten verdwijnen. Ik besluit mijzelf €50 euro in de maand meer fun money te gunnen. Voor (notitie)boeken, planners, stickers, games, uit eten gaan of gewoon iets laten bezorgen.

Omdat ik (gevoelsmatig) ruig bezig ben, en er behoorlijk wat geld in het fun potje zit gun ik mijzelf toch een notitieboek, fijne pen en wat markers. Voor Moederdag, bedenk ik, want zinloos geld uitgeven blijft lastig. Wanneer ik zaterdag voor de derde keer langs het standje met Bougainville loop denk ik fok it en koop er eentje. Ondanks dat ik weet dat die krengen op mijn balkon altijd dood gaan. Gewoon omdat het kan. Omdat ik enorm kan genieten van een fleurig balkon en de bijtjes ook wel wat gun.

Zucht. Ik zei toch dat het moeilijk is. Maar ik doe het wel. Er zit progressie in.

15 Comments

 1. O, heel herkenbaar die dillema’s rond gelduitgeven.
  Ik leef al jaren van een bijstandsuitkering, zonder schulden, maar als ik tegen het eind van de maand nog maar 100 euro op mijn rekening heb staan, is het haast paniek, veel te weinig voor onverwachte uitgave in mijn gedachte.

  Like

 2. Heel goed van je! Ik kan de laatste jaren prima geld aan mezelf uitgeven. Voor mijn gevoel komt dat omdat ik niet meer (financieel) verantwoordelijk ben voor mijn kind. Als ik het verpruts en onder een brug moet slapen, heeft zij gewoon een dak boven haar hoofd (en ik gok in dat geval op haar logeerkamer, hè).

  Like

 3. Dat doe je goed! Ik werk niet met potjes. Als ik aan het eind van de maand wat over heb gaat het naar de spaarrekening. Echt sparen hoef ik natuurlijk niet meer. Mijn buffer is prima en mijn kids zeggen precies hetzelfde als jij en je broer tegen je ouders zeiden. Maar cadeautjes aan mijn kinderen en kleinkinderen geven vind ik heerlijk!
  Maar het menselijk brein werkt soms vreemd. Als het sparen lekker gaat heb ik ook soms moeite om het uit te geven. Maar ik doe het wel en denk er dan ook niet meer aan, want geniet van wat ik ermee gedaan heb!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wel heel herkenbaar. Ik heb vroeger behoorlijk in de schulden gezeten. Op eigen eigen kracht alles ingelost. En toen ben ik gaan sparen. Inderdaad ‘voor later’. Maar wanneer is later? Lief is inmiddels al acht jaar met pensioen en wij sparen nog steeds. Ik leer steeds beter om geld uit te geven. Voornamelijk aan de kinderen. Een etentje, zomaar een kleine schenking en ik verwen de kleinkinderen graag.
  Maar ik vind het soms nog steeds moeilijk. Lief wil alles bewaren voor je weet maar nooit. Nu hebben wij een behoorlijke buffer. En eigenlijk genieten wij te weinig. Geld uitgeven moet je ook leren blijkbaar.

  Mooi logje.

  Liefs Joanne

  Like

  1. Ja, geld uitgeven moet je leren. Genieten van wat je hebt opgebouwd. Niet alleen door het aan de (klein)kinderen te besteden, maar jezelf ook eens verwennen.
   Succes met het leren uitgeven.

   Like

 5. Bij mij was het omgekeerd, mijn mama kon moeilijk geld bijhouden. Ik heb mezelf dus geleerd om spaarzaam te zijn, nu terug aan het afbouwen, want ik gunde me niets meer. Mooie blog.

  Like

 6. De echo van mijn vader speelt mij soms parten.

  Mijn spaarpot en buffer voor onvoorziene tegenvallers stroomt over. Vaste uitgaven aan woonlasten en energiekosten zijn verdwenen.

  Uitgeven blijf ik moeilijk vinden.

  Genieten vind ik maar moeilijk te leren.

  Stille groet,

  Like

  1. Zo ergerlijk.
   Dan denk ik aan mijn moeder. Zoveel gespaard, en alle wilde plannen nooit uitgevoerd want stel dat ik het ooit nog nodig heb…
   (voor mijn vader heb ik nog kunnen regelen dat hij de laatste jaren, toen hij het nog snapte, mee mocht doen aan elke activiteit en elk uitje wat door de zorginstelling waar hij woonde geregeld werd. Elke maand uit eten, wekelijks fietsen, regelmatige busreisjes. Kleine dingen, maar oh zo belangrijk voor hem. En Mam ‘durfde’ of wilde mijn beslissing niet bijstellen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.