Nadeel

Ooit stond mijn huis helemaal vol met boeken. Zes Billy’s, twee rijen dik, stapels er bovenop. Stapels her en der in mijn slaapkamer. Dat terwijl de lust tot lezen steeds kleiner werd. Van vijf boeken per week was ik terug gevallen naar vijf boeken per jaar. Ongeveer. Het kunnen er twee of drie meer zijn geweest.

Buiten dat boeken karakter geven aan een huis, kennis verspreiden, fantasie bevorderen en een rete-goed tijdverdrijf zijn, zijn het ook stofhappers. Buiten hooikoorts en diverse voedselintoleranties, ben ik ook allergisch voor stof. Sterker nog, daar is de ellende ooit allemaal mee begonnen. Niet alleen trekken boeken stof aan, zij verworden ook tot stof. Mijn veertig jaar oude versie van In de ban van de ring kon ik bijvoorbeeld niet meer in bed lezen. Dan zat mijn neus te dicht op het stof (ik heb heel slechte ogen) en ging ik niezend ten onder.

In het kader van mijn gezondheid besloot ik een aantal jaar geleden om een deel van mijn boeken op te ruimen. Ik had er drie sessie en evenzoveel ritjes naar de Kringloop voor nodig. Een handjevol (de inhoud van ongeveer twee Billy’s) hield ik achter. Ik kon niet in een keer afscheid nemen van al dat stof.

Ondertussen ben ik in het bezit van een e-reader en heeft het lees-virus mij weer een beetje in haar greep. Ik ben met boek veertien van dit jaar bezig. Een schijntje in vergelijk met ooit, maar een hele vooruitgang met wat het de laatste twintig jaar was.

Wat mij betreft kent de e-reader alleen maar voordelen. Met dat ding heb ik altijd een stapel boeken onder handbereik. Ik kan al lezend in slaap vallen zonder dat er een lamp blijft branden. Het weegt bijna niets en er komt geen stof vanaf. Ik heb pas één nadeel ontdekt. De uitknop. Soms laat ik dat ding net ietwat ongelukkig op mijn hand balanceren waardoor ik per ongeluk de uitknop indruk en mijn e-reader van niet alleen in slaapstand schiet maar ook helemaal uit gaat.

Nou ja… Mooi moment om even wat te drinken te pakken en een blog te schrijven. 👀

Fijne Hemelvaart allemaal.

18 Comments

 1. Voor jou is je boeken weg doen dus uit pure noodzaak ontstaan. Ik zou er niet aan moeten denken. Zoveel als jij heb ik nooit gelezen, maar ik kom wel aan 3 boeken per maand, en ja alleen maar papier, want een ereader heb ik niet. Die wil ik zolang het niet nodig is nog niet ook trouwens. Fijn dat je weer oprecht van boeken kunt genieten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn stofallergie manifesteerde zich net nadat ik afgestudeerd was aan de Bibliotheek & Documentatie Academie. Kon meteen aan een carrière switch gaan werken.

   Like

 2. Ik erken alle voordelen aan de e-reader maar ben zo zwaar afgeknapt op mijn ding toen mijn boek opeens uit was, dat ik met liefde alle stof accepteer. Maar vraag het me niet nog eens als ik aan het stofzuigen ben! Ben wel benieuwd naar jouw genre.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier geen stofallergie maar ik vind boeken ook stofnesten. Toch heb ik nog best wel wat boeken liggen om te lezen. Ik doe het om en om. Een echt boek en dan een ebook. En ik moet zeggen dat ik toch liever op mijn ereader lees.

  Geliked door 1 persoon

 4. De meeste Billy’s met inhoud hebben hier het pand ook verlaten. Er staan er nu nog drie, luchtig gevuld met waardevolle boeken en ornamenten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoewel ik een echt boek nog steeds superfijn vind, grijp ik ook steeds vaker naar mijn eReader. Hij geeft me toegang tot zo enorm veel boeken, zeker nu de bibliotheek nog steeds gesloten is.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik blijf fanatieke liefhebber van ‘echte;’ boeken. Alleen de covers, het soort papier en lettertype en kleurstelling, daar kan een e-reader niet aan tippen. Mijn hele huis is vol met boeken , in de woonkamer gesorteerd op kleur . Iedere keer als ik een nieuw boek aanschaf verheug ik me al op het lezen. En omdat ik toch niet op reis ga met het vliegtuig (daar ziet dan wel het enige voordeel van een e-reader ivm gewicht) blijf ik gewoon lekker ouderwets lezen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben eigenlijk van e-reader terug aan het overgaan naar gewone boeken. Het geeft een ander gevoel. Onderweg is de e-reader gemakkelijker dus zal bij combinatie van beide blijven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat wanneer ik een van de boeken wil lezen die nog in te kast staan ik ook het papieren exemplaar pak en dat boek niet opnieuw aanschaf… Maat dan moeten ze er tegen die tijd wel nog zijn, want ik voel een volgende opruimbui aankomen.

   Geliked door 1 persoon

 8. Hier net zo, heb de boeken die ik gelezen heb en geen bijzondere betekenis aan gaf ook allemaal weggegeven en voorheen nog wel op rommelmarkten verkocht. De e-reader is heerlijk. Kwam erachter dat je ook goed op je smartphone kan lezen… heel duidelijk (heb 2 maanden Storytel voor € 2.00, daarna stop ik weer want ik heb zat boeken) maar zeker niet buiten! Luister nu ook bij hen de luisterboeken die ik wil, en die ik zelf niet heb. Je bent weer lekker op dreef, veel leesplezier!

  Like

 9. Ook hier een stofallergie en een volle boekenkamer.

  Misschien moet ik ook maar eens overgaan tot een e-reader.

  Van een complete Britannica heb ik even terug een tafeltje gemaakt. Het valt niemand op maar ik vind het nog steeds een mooi gezicht vanaf mijn luie bank.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.