Zaai goed

Het lukt mij tegenwoordig redelijk om plantjes in leven te houden. Iets met een lange adem en duimen dat slap en verpieterd niet bij voorbaat al dood betekent. Zaaigoed daarentegen is aan mij niet besteed. Wat niet wil zeggen dat ik niet jaarlijks een paar pogingen waag.

Ook dit jaar stond de vensterbank vol zaaigoed. Nieuw-Zeelandse spinazie. Kan niet mislukken, kreeg ik te horen. Nou, na drie weken was er van de 20 zaadjes slechts één plantje zichtbaar. De lust om de zakjes bijen- en vlinderaantrekkers (voor) te zaaien verdween als sneeuw voor de zon. Ik vulde een bak met aarde en kwakte daar de inhoud van beide zakjes in. Ik zou wel zien welke drie plantjes het zouden gaan doen. Kuch.

Na een week lag er een groene was over de pot heen. Nu is een te kleine bak met te veel plantjes die oorlog met elkaar voeren. Ik vermoed dat een deel van het zaaigoed door tuinders onkruid wordt genoemd. Dat kan niet anders want als zaaigoed mijn goede zorgen overleefd… dan is het beslist geen teer bloempje.

Tegen de tijd dat er bloemen zichtbaar zijn zal ik een update plaatsen. Mocht iemand iets herkennen (ik meende onder andere klaver en pispotjes te hebben gezien) dan hoor ik het graag.

7 Comments

 1. Ik heb geen idee wat het is. Misschien herken ik iets als er bloemen inkomen. En dat gaat gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo, leuk hoor dat zaaigoed en heel fijn voor de bijen en de vlinders. En volgens mij zie ik korenbloem, oostindisch kers, juffertje in het groen, en ik denk lavatera. Fijn dat het gelukt, ga je zeker van genieten als bloemen gaan bloeien.
  Groet Petra

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zaai en stek van alles op goed geluk. Zo deed ik appel en peren pitjes in nat keuken papier in een plastic bakje in de koelkast en zette de uitgelopen pitjes in een pot in mijn achtertuintje vorig jaar. Na de strenge vorst van afgelopen winter dacht ik die zijn waarschijnlijk dood, maar nee ze hebben het zowaar overleeft. Nu aan het experimenteren met een mango pit, tot nu toe niet gelukt, maar blijf het proberen, die pitten kosten niets aangezien ik regelmatig mango eet. Ook al weer een pot met uitgelopen aardappelen, die gooide ik vroeger weg, maar leveren toch altijd wel weer een maaltje op.

  Like

 4. Ben ook niet zo van het zaaien. Kreeg bij de Zeeman 2 kleine matjes met zaden. Die heb ik in potten gedaan precies zoals het moest. Is zeker al 3 weken geleden. Ik zie nog steeds niks. Heb er voor de grap in 1 pot een avocado-pit bij gestopt. Ben benieuwd!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.