De kracht van suggestie

Voor ik boodschappen ga doen ga ik nog snel even naar het toilet. Een oude gewoonte. Ga voor de zekerheid even plassen, zei mijn moeder altijd voor we ergens naartoe gingen, want anders moet je dadelijk wanneer….’ Het is zo’n wezenlijk onderdeel van mijn leven geworden, dat ik ondertussen ook zo denk. Ik ga nog even want anders…

Op weg naar huis begint het te regenen. Ik trek mijn muts over mijn oren en hoor de regen tikkend neervallen. Het geluid doet mij denken aan kamperen. Het roept een gevoel van gezelligheid op. Wakker worden in een tent op een regenachtige ochtend. Naar de wc moeten maar geen zin hebben om nat te regenen. Daardoor te lang wachten met het aantrekken van je laarzen en je jas, zodat tegen de tijd dat je de moed eindelijk hebt opgebracht het een race tegen de klok wordt. Meer een race tegen de suggesties dat je eigenlijk al te laat bent.

Ik glimlach om de herinnering. Grijns om de kracht van de suggesties. Ineens lijkt mijn blaas voller te zitten dan op basis van wat ik die dag gedronken heb überhaupt kan. Ik verhoog mijn tempo. In gedachten hoor ik het haar zeggen: Gewoon voor de zekerheid.

10 Comments

 1. Ik pas op mijn nichtjes (jaaaren geleden, lagereschoolleeftijd), loop met de dames in de stad, ver van een openbaar toilet, komt er ineens de opmerking: “JIJ bent vergeten te vragen of ik nog moest plassen!” Tja….

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vergeet dat dus altijd. Ik krijg daardoor zo’n Pavlov reactie als ik thuis kom. Zodra ik mijn voordeur zie, moet ik plassen. Dochterlief zette vroeger als kind de voordeur én de toiletdeur al open als ze me aan zag komen na mijn werk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb een Zoon. Lief kind hoor. Best goed gelukt en zo. Maar juist op de dagen dat ik knijpschuifelend de trap op kom en echt echt echt heel nodig moet… zet hij de bril omhoog.

   Like

 3. LOL, heel herkenbaar. Ik ga ook altijd eerst even naar de wc voordat ik ergens naartoe ga. Zoals je zegt: ‘Gewoon even voor de zekerheid!’ : )

  Like

 4. Dat heeft elk kind van mams geleerd en in het volwassen leven volgehouden omdat het een goede gewoonte is geworden.
  Regen als je binnen zit is zo gezellig. Van het getik van de regen op een paraplu buiten wordt de wereld meteen een stukje kleiner en knus, zolang het tikken geen klateren wordt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.