Nog eentje

De laatste twintig jaar wissel ik werk gerelateerde opleidingen af met opleidingen/cursussen vanuit persoonlijke interesse. Je zou verwachten dat de inhoud van een opleiding/cursus gedaan vanuit persoonlijke interesse beter blijft plakken dan een werk gerelateerd iets, maar niets is minder waar. De materie in werk gerelateerde opleidingen is dagelijks toepasbaar en word al snel een onderdeel van een routine. Bovendien maakte ik tijd voor deze opleidingen. Ging er regelmatig en geconcentreerd voor zitten.

Een deel van de cursussen/opleidingen vanuit persoonlijke interesse heb ik gedaan in periodes dat ik wat minder goed in mijn vel zat. Tijdens en burn-out bijvoorbeeld. Of tijdens de mantelzorg-jaren inclusief een bijna burn-out. Het was meer tijdverdrijf dan echt leren. Soms was het ook regelmatig mooie punten scoren en de snelheid erin houden. Dan wil de inhoud wel eens wat minder blijven hangen.

Het laatste jaar heb ik wat meer rust in mijn lijf en in mijn hoofd. Vandaar de yoga opleiding. Daar waar ik ooit voor een les per week ging, ga ik nu voor net zoveel tijd nemen voor een les als nodig is om de oefeningen goed onder de knie te krijgen. Een hele verandering dus. Maar…. na de eerste paar lessen is de opleiding nu vooral praktisch gericht. En mijn hoofd wil ook wat doen.

Door reacties op reacties bij Levensjutters begon het theoretisch leren weer te trekken. We hadden het over kruiden en ik dacht aan de cursus die ik ooit had gevolgd. Ik weet er nog wel wat van, maar veel is weggezakt. Een burn-out doet wat met je geheugen. Een bijna burn-out trouwens ook.

Ik begon mij voorzichtig wat te oriënteren en ik bleek de meeste van de opleidingen die ik online kon vinden al te hebben gedaan. Kruidengeneeskundig, Natuurgeneeskundig specialist, Voedingskunde. Toen vond ik een opleiding bij de NHA (waar ik ook de yoga doe) die een combinatie van die drie opleidingen en meer is. Natuurlijke Geneeswijzen heet deze opleiding, en ik ben er op de eerste dag van mijn vakantie aan begonnen. Da’s het voordeel van een thuisstudie en het ontvangen van vakantiegeld.

De eerste twee lessen heb ik er al op zitten. Het huiswerk voor les 1 bestond uit beschrijven hoe ik tegen natuurlijke geneeswijzen in relatie met de reguliere geneeskunde aan kijk. Voor les 2 mocht ik een essay schrijven over mijn verstandhouding met de dood. Zware maar mooie onderwerpen dus.

Morgen begin ik aan les drie. Dat betreft het betere stampwerk (geraamte, spieren, ademhalingsorganen en luchtwegen, bloedsomloop en de huid) dus daar ben ik nog wel even zoet mee. Want ja, dat heb ik allemaal eerder gehad, en nee…die kennis heb ik niet meer helemaal paraat.

Als jullie mij online missen, dan weet je nu waardoor dat komt. Ik ben weer aan het hobby-en.

16 Comments

  1. Studeren, ik VIND het een leuke hobby! Heb er nu alleen te weinig energie voor, maar na mijn (vroege) pensioen hoop ik weer van alles te kunnen gaan doen!

    Geliked door 1 persoon

  2. Knap, hoor. ik heb een bloedhekel aan studeren. Altijd al gehad. Maar ik geloof dat jij het leuk vindt. Dus veel plezier!

    Like

Reacties zijn gesloten.