Gedachten

Als er een idee binnen het alternatieve gezondheidscircuit leeft waar ik nul komma niks mee kan, is dat het idee dat je door een gezonde levensstijl te hanteren, en door positief te denken, ziekte van lichaam en geest kunt voorkomen of genezen. Dit idee zegt impliciet dat ziek zijn een keuze is. Als je maar gezond genoeg leeft, en positief denkt, dan kan je zonder ingrijpen van buitenaf kanker voorkomen of genezen en hoeft er niemand depressief te zijn. Yeah right.

Ik vind dit een gevaarlijke manier van denken. Begrijp mij niet verkeerd. Natuurlijk is een gezonde levensstijl goed voor je gezondheid en als je zo af en toe wat sombertjes bent kan positief denken je echt wel uit de put helpen. Maar een beetje sombertjes zijn is iets heel anders dan een depressie; maagkanker iets anders dan maagzuur hebben van (teveel) alcohol drinken of spicy food eten. Om maar twee dwarsstraten te noemen. Wanneer je ernstig ziek bent te horen krijgen dat het een keuze is, vind ik persoonlijk natrappen.

Hoofdstuk 4 van Natuurlijke Geneeswijzen gaat over Positief denken en stress. Ik hield mijn hart vast, maar tot mijn grote vreugde lees ik nuancering. Onze levenswijze kan er (mede)oorzaak van zijn dat we ons (tijdelijk) niet zo gezond of gelukkig voelen. Ik lees bruikbare tips om het leven leuker te maken. Niet door dit radicaal om te gooien maar door het zetten van kleine stapjes. Een kwartiertje wandelen per dag, een half uurtje per dag vrijmaken om een (oud) hobby (terug) op te pakken, yoga, meditatie.

En… een hele leuke oefeningen die ik al voor heel wat cursussen, trainingen en workshops uit de kast heb mogen halen. Schrijf aan het eind van de dag vijf (ik heb altijd drie geleerd maar soit) dingen op die je die dag als positief hebt ervaren. Waarom? Door met een positief gevoel naar bed te gaan, slaap je beter. Als er iets is wat ik wel kan gebruiken, dan is het een goede nachtrust. Dus… in ieder geval de komende twee weken ga ik mijn dag met een positieve noot afsluiten.

When life gives you lemons, make lemonade, of zoiets!*)

*) Saturein, een deel van de zin geel maken is mij gelukt via het menu onder de rechtermuisknop. Soms is het inderdaad weer even proberen.

17 Comments

 1. Da’s inderdaad een rare zienswijze. Net zoals het ‘vechten’ tegen tegen kanker. Soms kun je vechten wat je wil maar helpt het niet. Wij hebben turbulente tijden momenteel en ik dank God op mijn blote knietjes voor mijn (over)positieve karakter. Ik zou reddeloos verloren zijn zonder. Als je iets minder positief in het leven staat, kan ik me voorstellen dat met 3 mooie dingen in slaap vallen helpt.

  Like

  1. Ik ben ook een positivo. Toch is het lastig om, aan het eind van een dag, 5 positieve dingen te benoemen. Na drie dagen op rij, het was een zonnige dag, wilde ik toch wel wat anders gaan verzinnen.
   Wat ik wel zie is dat ik blij ben met niets..

   Sterkte meisje. xxx

   Geliked door 1 persoon

 2. Moeilijk onderwerp en al aanleiding geweest tot veel discussies met mijn vriendinnen. Voor een deel vind ik ook dat je zelf in de hand hebt hoe gezond je blijft. Maar daarmee wordt de mens wel met heel veel eigenverantwoordelijkheid opgezadeld -alsof we macht hebben over alles. En de schuld waarmee je wordt beladen als je toch nog ziek mocht worden…

  Like

 3. Natuurgeneeswijzen en medischewetenschap zijn complementair. Natuurlijk is het niet ok om iemand te zeggen dat gezond leven je geneest. Maar goed dat het goed genuanceerd wordt in je cursus.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zelf word ik inderdaad ook heel erg naar van zulke beweringen. Natuurlijk heeft negatief denken en de stress die je daardoor ervaart een bepaalde invloed op het lichaam en is het beter om positief te denken en minder stress te hebben. Maar nee, met positief denken kan je jezelf echt niet ineens genezen van bepaalde aandoeningen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is wel héél kort door de bocht om te stellen dat ziek zijn een keuze is. Daar zit veel meer nuancering achter, maar uiteindelijk… ja: door alle keuzes die je maakt in het leven, hoe je reageert op dingen, wat je doet met je emoties (wegstoppen of uiten) – en zo kan ik nog wel even doorgaan – KIES je er echt wel voor om gezond of ziek door het leven te gaan. Dat heeft helemaal niets met natrappen te maken (wat ik in reacties lees). Nu je toch met die studie bezig bent, kan ik je het boek van Christiane Beerlandt van harte aanbevelen: de sleutel tot zelfbevrijding. Een heel andere manier om tegen ‘ziek zijn’ aan te kijken. Het heeft mij al heel wat keren de ogen geopend over achterliggende oorzaken c.q. KEUZES die ik gemaakt had… en keer op keer ‘klopt’ het beeld wat daarin geschetst wordt van alle mogelijke lichamelijke ellende die je kan overkomen als gevolg van je keuze hoe je in het leven staat…

  Like

  1. Ik weet dat ik heel veel zelf in de hand heb qua ziekte en gezondheid. Maar niet alles. Een groot deel is genetisch bepaald. Hoe ik er mee deal, er mee omga en / of in mijn leven integreer, is wel weer mijn keuze.

   Geliked door 1 persoon

 6. Zeggen dat iemand moet vechten tegen een ziekte als kanker. En als iemand “de strijd” lijkt te verliezen, zeggen dat hij niet hard genoeg vecht. Dat is trappen. Tegen zo’n ziekte kun je niet vechten.
  De tips in de cursus zijn al oudjes. Kennelijk voldoen ze goed.

  Like

  1. Sommige dingen overleven de tand des tijds. IK zag ook een opmerking over roken staan waarvan ik denk, dat kon je twintig jaar geleden zeggen, dat kon je tien jaar geleden zeggen maar nu…. echt niet meer.

   Like

     1. Inbreuk op iemands persoonlijke levenssfeer deed men toen ook niet. Of het het moest van de dokter komen die net een verse sigaret opstak.

      Like

Reacties zijn gesloten.