Amerikaanse parasol

Eind vorige eeuw vertoefde ik tien maanden met gezin in Amerika. Een prachtige manier om de American Dream van dichtbij mee te maken, en om erachter te komen dat een aantal vooroordelen op basis van stereotypering gewoon waar bleken te zijn. Nu ik er over nadenk eigenlijk één vooroordeel: het te pas en te onpas aanspannen van rechtszaken om er zelf beter van te worden.

Dus zat er een sticker in de magnetron dat je dat apparaat toch echt niets moest gebruiken om je huisdier na een bad snel te laten drogen, stopte vaders acuut met het aanduwen van een kleine draaimolen wanneer jij jouw kind op die molen liet plaatsnemen (want stel dat hij eruit vloog en jij hem aansprakelijk stelde, moest je bij het door de politie laten opbreken van je auto*) eerst acht formulieren in drievoud ondertekenen dat je eventuele schade niet op hen zou verhalen, en zat er een sticker op het plateau van de ladder dat het plateau echt niet sterk genoeg was om een gewicht van meer dan 5 kilo te dragen. Iets wat een blinde nog kon zien.

Toen zag ik met name die stickers als een teken van domheid van de bewoners van het land of the free, maar als de huidige pandemie mij één ding heeft geleerd dan is het dat Amerika beslist niet het patent op domheid heeft. Kuch. Nu realiseer ik mij dat het vooral met de rechtszaken te maken heeft. Die stickers dus.

Tussen de middag besef ik dat het beloofde onweer uit gaat blijven. Ik breng de kussens en de parasol terug naar buiten, en zet die laatste open. Wanneer een paar uur later alle loszittende bloemen vanaf het balkon mijn huiskamer inwaait weet ik dat het tijd is om de parasol in te klappen. Terwijl ik aan de handel draai zie ik de sticker die mij verteld dat ik bij harde wind de parasol dicht moet klappen om scheuren te voorkomen, en dat windschade niet onder de garantie valt.

Oké, geen rechtszaak maar garantie. Maar toch: zelfs een half ei kan bedenken dat een parasol en harde wind niet samen gaan? Toch? Toch? Het lijkt erop dat er ook in Nederland steeds meer lege doppen rondlopen.

*) Dat verhaal heb ik toch al eens met jullie gedeeld offe is het tijd voor een herhaling..???

11 Comments

 1. Mooie verhalen! Ik las ergens – weet niet meer van welk product – dat de garantie alleen gold op minimaal 50 kilometer van zee. Juist ja – dan zit je halverwege Nederland….

  Geliked door 1 persoon

 2. Herhaling kan prima hoor. Kom maar door met dat blog 🙂
  Onze “drijvende caravan” komt ook uit The land of the golden opportunities.. Man man hij zat helemaal volgeplakt met gevarenstickers. 🙈

  Geliked door 2 people

 3. Mijn buurvrouw klapt haar parasol weliswaar dicht als het gaat waaien, maar verder staat het ding het hele jaar buiten. Ik heb precies dezelfde parasol maar die van mij ziet er vrijwel nieuw uit. Ik zet hem bij slecht weer sowieso binnen en gat hij alleen naar buten als ik in de tuin ga zittenen in de winter pak ik hem in een hoes en gaat hij de schuur in. Laatst klaagde de buurvrouw dat het tijd werd voor een nieuwe parasol, niet omdat hij kapot is, maar hij ziet er zo lelijk uit , Toch wel raar dat zon ding dan maar zo kort mee gaat vond ze. Ik voorzie dat haar nieuwe buitenkussens het zelfde lot beschoren zijn , want die liggen ook al een jaar buiten ook in de winter, zon gedoe om alles elke keer op te ruimen.

  Like

  1. Ik ben ook altijd bezig met parasol inpakken en of naar binnen halen. Overwinteren doet-ie ook binnen.
   Voor de bank heb ik een hoes… Voor even een buitje haal ik de kussens naar binnen. Dat zal vast wel een keer fout gaan… Maar ik doe mijn best om het spul zo lang mogelijk mooi te houden.

   Like

 4. Ja, die zijn er. Ik ken iemand die ergens niet bij kon en op een glazen (!) tafeltje ging staan. Dat ging niet goed natuurlijk. Nu ik er over nadenk, er zat geen sticker op dat tafeltje. Misschien had ze – toen alle hechtingen eenmaal uit haar benen waren – best een claim kunnen indienen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.