Blauw pilletje

Van de week waren het een paar bultjes en gaf ik die ene mug die in mijn huis rondvloog, daarvan de schuld. Ondertussen zitten armen, nek, hals en hoofd onder de kleine bultjes en weet ik, galbulten. De kleintjes zijn er gewoon, de wat grotere jeuken. In die zin maakt de naam van de bult niets uit.

Zolang ik mij kan herinneren heb ik hier last van. Soms om voor mij onbekende reden, vaak tijdens een hittegolf. Iets waar we de laatste jaren wat vaker last van hebben dan vroegah toen ik nog jong was. En altijd wanneer de kleinere bultjes zich in de strijd gooien en ik weet dat ik maar beter uit de zon kan blijven denk ik, maar het is gelukkig geen netelroos. Want dat is me een partij erg.

Misschien omdat gisteren en vandaag qua temperatuur aangenamer zijn, waardoor ik wat vaker buiten ben zonder de schaduw van de parasol op te zoeken, duurt de jeuk langer dan normaal. Tijd om dokter Google er bij te pakken. Ik kom uit op de website van Maxima Medisch Centrum. Ik leer twee dingen.

Hoewel, het eerste wist ik wel, maar was ik even vergeten. Het is een overgevoeligheidsreactie (bijvoorbeeld op voeding, een infectie, contactallergie) en anti-histamine helpt tegen de jeuk. En het tweede: galbulten is het enkelvoud van netelroos. Een bult is galbulten, meerdere bulten is netelroos. Meestal is het acuut, als het langer dan zes weken aanhoudt is het chronisch. Weer wat geleerd.

Drie keer raden wie er acuut een blauw pilletje, aka anti-histamine, gaat pakken en even wacht met (weer) naar buiten gaan tot de zon van mijn balkon is. Want netelroos, dat wil je niet hebben!

22 Comments

  1. Het weer werkt ook mee.
   Ach, het immuun systeem maakt gewoon weer even overuren. Daar heeft het soms zin in…. En aan mij wordt niets gevraagd want ja, het is autonoom.

   Geliked door 1 persoon

 1. Netelroos schijnt enorm pijnlijk te zijn heb ik gehoord! Wat een vervelende klachten.

  Ik moest eerst ook even aan de eikenprocessierups als oorzaak denken.

  Like

 2. Galbulten. Die had ik als kind eens. Daar kreeg ik heel lekkere, gele pilletjes voor van de dokter. En ik mocht geen aardbeien, slagroom en chocolade eten. Niet dat ik die ooit kreeg.

  Like

   1. ik ben er niet gevoelig voor, maar voorkomen is beter dan genezen lijkt me. Mensen boven de 50 die ooit waterpokken hebben gehad (wie niet?) komen in aanmerking. Ik ben inmiddels bij de huisarts geweest en heb recept voor een vaccin.

    Like

    1. Zelfs twee keer. Was de eerste keer een beetje te jong om er echt zien van te worden; de tweede keer wel fors ziek geweest.

     Ik denk dat ik het er gewoon op waag (tenzij mijn dokter er tzt anders over denkt.

     Like

Reacties zijn gesloten.