Plantenmishandeling

Voor Moederdag trakteerde ik mijzelf op een bougainville in pot. Een gewaagde aanschaf aangezien die planten bij mij altijd dood gaan. En dat terwijl mijn balkon regelmatig behoorlijk Zuidelijk aanvoelt. Ook dit exemplaar zag er na de eerste bloeiperiode triest en armoedig uit. Nauwelijks roze bloemen meer, en de groene blaadjes werden royaal afgewisseld met dode punten. Zeg maar coupe corona maar dan anders.

Vroegah had zo’n plant dan pech maar sinds ik Tyler Trasher, een Amerikaanse plantengoeroe op Instagram volg, geef ik een plant niet zomaar op. Ook dit exemplaar niet. Dus ging ik de dode punten te lijf en zag de plant opfleuren. Ik zag nog meer. Eén miljoen klemmetjes die tezamen de plant in een model dwong wat niet het hare is. Ik dacht aan de keren dat mijn haar zich tegen het regime van de weerborstel keerde, en de pijn die dat opleverde.

De kweker vervloekend ben ik voorzicht klemmetjes gaan verwijderen. Niet alle triljoen, maar wel veel. Gevoelsmatig staat er nu een blije plant op het balkon. En daar ben ik dan weer blij om. Of ze ooit nog bloemen gaat krijgen weet ik niet. Maar ook zonder bloemen mag zij er zijn.

Schud je haar los en maak me wild…

13 Comments

 1. Een Bougainville zou het goed moeten doen op het zuiden. MOet wel zo af en toe water hebben, maar DAT is dan weer het nadeel van het zuiden…..

  Like

 2. Kijk! Dat vind ik lief van je! Komt vast goed!
  Heb jij er ook altijd moeite mee om een bijna dode plant weg te gooien?
  Ik doe dat dus niet, he? Vind ik zielig. Hij hoeft nog maar één groen blaadje te hebben en ik roep “Ja, maar… Hij lééft nog”

  Like

  1. Vroeger kon ik dat heel goed maar de laatste jaren niet meer. Dan probeer ik zelfs dat ene blaadje terug naar een grote plant te kweken… Ook al groeide de plant ooit als kool, en nu als een slak met angst voor snelheid.

   Geliked door 1 persoon

 3. Kijk, jij ‘verstaat’ planten! Wat goed om die klemmetjes er af te halen! Het idee alleen al bezorgt mij als mens een zeer benauwd gevoel! Die plant gaat echt haar dankbaarheid jegens haar bevrijding nog wel tonen hoor!

  Geliked door 1 persoon

  1. In plaats dat de takken alle kanten op kunnen groeien, zijn ze in een soort bal vastgezet.
   Kan niet alle klemmen weghalen, dan valt de plant om…

   Praten komt goed.

   Like

Reacties zijn gesloten.