Japie proef

Persoonlijk vind ik voor- en nadelen kleven aan het veranderen van werkgever. Het grote voordeel is dat je met een schone lei kunt beginnen, en dat je niet constant aan ooit herinnert wordt. Het nadeel is dat je met een schone lei begint, en dat er niemand is met wie je gedateerde herinneringen kunt ophalen. Daar waar ik nu werk, werken vier rechtstreekse oud-collega’s van mij. Niet binnen dezelfde afdeling waardoor voor- en nadeel tegen elkaar wegvallen.

Vandaag werkte ik op locatie. Een prachtig gebouw, maar ik loop nog wel eens verloren. Vandaag ook weer. Ik liep een donker gangetje in, wilde al keren toen ik dacht. werkt Japie*) niet in deze gang? Ik wandelde verder en verhip, ik had het kantoor van Japie gevonden. Sinds de vorige keer dat ik zijn kantoor had gevonden, stond er een bureau extra in de ruimte. ‘Het is veranderd,’ zei ik. ‘Nooit gedacht dat hier twee bureaus in zouden passen.**)’

‘Die van bouw- en huisvesting waren ook bang dat het arbo technisch niet zou kunnen,’ zei hij. ‘Maar ik wist zeker van wel. Ik had gelijk.’ Ik bekeek Japie, bekeek de opstelling en zei, ‘Dat had ik ook wel zonder meetlint kunnen zeggen. Deze opstelling is beslist Japie proef.’

Ooit werkte ik samen met een collega in een klein kantoor. Nadat de gordijnen hingen en de verf was gedroogd maakte men (lees de arbo coördinator) zich zorgen over de ruimte rondom de bureaus Of die wel voldoende was en of collega en ik ons niet constant zouden stoten als we van onze werkplek afkwamen.

Terwijl de arbo coördinator op zoek ging naar een meetlint, kwam Japie zich er mee bemoeien. Toen was Japie een stevige jongeman, nu is hij een kleine twintig jaar ouder (maar in mijn ogen nog steeds een jongeman). Ter demonstratie dat er echt voldoende ruimte was ‘rende’ hij driemaal van het ene na het andere bureau zonder zich te stoten. Voor ons voldoende bewijs dat we voldoende ruimte hadden. Toen de arbo coördinator met een meetlint terug kwam zeiden wij, ‘Niet nodig. Dit kantoor is Japie proef.’ Zelfs toen Japie niet meer bij ons werkte, werd de term Japie proef regelmatig gebezigd.

Bij mijn huidige werkgever zegt de term niemand wat. Behalve Japie dan. Soms is het gewoon heel leuk, zeker op een druilerige woensdag. om herinneringen aan ooit op te halen.

*) In het kader van de privacy van Japie heb ik een gefingeerde naam gebruikt.
**) Toen ik de eerste keer op het kantoor rondkeek stond er een plantenbak formaat oerwoud in de hoek.

9 Comments

 1. Leuk dat zo’n term dan blijft! Ik heb zelf zo’n uitdrukking niet paraat. Ik herinner me wel een collega die dingen vaak ‘Irri’ vond. Niet irritant, maar irri. Soms komt dat woord nog even boven in mijn hoofd. En dan denk ik altijd ‘Goh, hoe zou ’t met Corrie zijn?’

  Like

 2. ‘Japie proef’ dat houden we er in. Lekker als men zeurt of het heeeel precies wil weten hoe iets in elkaar zit, gewoon stellig zeggen “dat is met zekerheid Japie Proef”.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi verhaal!

  Zelf wen ik overal snel, ook in verre landen. Waar toch ook allemaal geïnteresseerde mensen met humor wonen. Ik heb 1 zandbak vriend die ik overal tegenkom. Eerst bij hem thuis in de zandbak, vervolgens kleuterschool en lagere school, tijdens de Mavo even niet, maar op de MTS weer wel. Daarna nog bij 3 verschillende bedrijven. Gewoon niet te ontlopen.

  Ik heb ook gewerkt in ruimtes die volledig ongeschikt waren. Zoals een kelder zonder ramen. Voordeel was wel dat ik er ‘mijn’ 3 kubikeke meter elektronica kon testen en programmeren. Zat er dus totaal niet mee. Werd er ook absoluut niet gestoord door anderen.

  Alles moest gebruikt worden door fabrieksarbeiders en daarvoor hanteerden we destijds ‘idiotproof’ (we correspondeerden alleen in het Engels). Kwam er op neer dat ik allemaal knoppen indrukte die je niet tegelijk mocht indrukken en dan maar kijken of het programma (en dus de machine die bestuurd werd) van slag raakte.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb software getest. Dan zei de leverancier, ‘de happyflow werkt.’ en dan gingen mijn collega’s en ik de unhappy flow uitproberen. Inderdaad alles dan wat niet mag. We haalde er meestal wel een aantal niet zo handige foutjes uit.

   Like

Reacties zijn gesloten.