Houd rekening met

Vandaag mocht ik naar de tandarts. Na lang twijfelen heb ik uiteindelijk de overstap naar de tandarts om de hoek niet gemaakt en mag dus tweemaal per jaar naar mijn oude woonplaats rijden. Wanneer ik één van de binnenwegen neem, is dat geen straf. Hoewel je zestig mag rijden over de binnenwegen, rijd ik meestal wat langzamer. Ten eerste is het een prachtige route langs de Maas waar altijd wel wat te zien is en ten tweede ziet het er bij een beetje weer zwart van de fietsers. Veelal toeristen die die mensen dat de weg voor hen alleen is, en dat auto’s er niet mogen komen.

Aangezien er aan de provinciale weg gewerkt wordt, nam ik de binnenweg. Ik kronkelde door een woonwijk richting de weg langs de Maas en zag een groot geel bord hangen. Houd rekening met fietsers. De binnenweg kent veel kruispunten en na elk punt hing een bord. Hoe dichter ik bij mijn bestemming kwam, des te langer duurde het voordat de weg dusdanig ver vrij was dat mijn huppeltrutttenautootje en ik hen konden passeren. Netjes passeren. Dus niet bewust even door de zanderige berm rijden zodat de fietsers in een stofwolk achterblijven. Zo ben ik niet. Uit principe toeter ik niet eens.

Toen was daar dat stel. Zij reed keurig rechts, hij midden op de weg. Misschien was het een eerste date en was het uit veiligheidsoverwegingen. Misschien is het huwelijk niet meer zo best en zocht hij vrijheid in afstand. Who cares. Rustig sukkelde ik achter hen aan, in afwachting van het moment waarop hij voor, naast of achter haar ging rijden. Hij maakte wat schijnbewegingen maar ik rijd daar vaker en ken die manoeuvres. Ik wil zeker weten dat er ruimte is. En ruimte, die kwam niet.

Ik rijd sowieso nooit bij fietsers aan het spatbord vastgeplakt. Een verkeerde beweging van hen en je hebt een deuk in je voorbumper. Maar nu liet ik mij nog wat verder terugzakken. Triomfantelijk hief de man zijn vuist. De beweging zei, ik heb gewonnen. Toen drukte ik vol op de toeter. Binnen 10 seconden reed hij voor de vrouw uit. Toen ik hen voorbij reed kreeg ik een middelvinger. En ik… ik heb alleen maar gezwaaid.

Maar dat komt vooral omdat de berm tegenwoordig verhard is. 🤐

10 Comments

 1. Wat een idioot. Als het mijn man was geweest, had ik zijn banden leeg laten lopen en zijn fietspomp afgepakt. Ik zou me doodschamen om daar naast te fietsen.

  Like

 2. Niet te geloven dit zeg! Wat een L**, en wat goed van je dat je terug zwaait… Ik had m’n auto in de achteruit gezet geloof ik en dan vol gas…. (nee, zo ben ik niet, maar door dit soort mensen ga je je toch schamen dat je tot hetzelfde ras behoort, zucht) En verder sluit ik me ook aan bij Marie Claire. Gelukkig is de toestand hier wat anders, maar ja: ‘hier’ hebben we ook wat meer ruimte… ruimte om elkaar te respecteren ook, in het verkeer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben een fietser en ik heb ook een hekel aan zulke fietsers. Hier niet ver vandaan heb je een bocht met in de berm zand en grind en de weg is smal. Al mag je daar 60 je doet het niet want de bocht is onoverzichtelijk. Meer dan eens hebben we daar met beide auto’s mensen moeten ontwijken die naast elkaar bleven fietsen. Zou je daar met 60 doorheen rijden en rechts houden dan nog rijd je de buitenste fietser dood. Het blijft me meer dan eens verbazen dat fietsers zo arrogant zijn, het is geen fietspad het is een 60 km weg!

  Geliked door 1 persoon

 4. Alle fietsers in Nederland denken dat de weg van hen is. En de stoep. Aan de rechterkant tegen het verkeer in rijden. Kris kras de weg oversteken. Laveren. Enfin, je begrijpt het het plaatje. En als er iets misgaat heeft de automobilist de schuld. Altijd. Het wordt tijd voor een fietsrijbewijs. En een verzekeringsplaatje. En wegenbelasting voor fietsers (en brommers, scooters, scootmobiels, skaters en wat dies meer zij).

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat de automobilist altijd schuld heeft vind ik zo’n kromme redenering. Sinds dat in de wet staat, is het verkeersdeelneemvermogen van heel veel fietsers hard achteruit gehold.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.